به گزارش ایسنا، این منابع به شبکه آمریکایی انبیسی نیوز گفتند که در دیدار روز یکشنبه با «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا و پس از کشته شدن شش اسیر صهیونیست از جمله «هرش گلدبرگ-پولین» آمریکایی، بستگان شهروندان آمریکایی که هنوز در اسارت هستند از دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا خواستهاند تا گزینههایی را که شامل رژیم صهیونیستی نمیشود، ارزیابی کند.
مقامات دولتی به این خانوادهها گفتهاند که «هر گزینهای» را بررسی خواهند کرد، اما به گفته افراد آشنا، توافق با حماس که شامل رژیم صهیونیستی میشود، «هنوز بهترین رویکرد است.»
به گفته افراد مطلع از گفتوگوها، بحث در مورد توافق یکجانبه در حالی مطرح میشود که اعضای خانواده اسرا و برخی از مقامات دولتی آمریکا، به طور فزایندهای بر این باورند که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی به توافقی با حماس مبنی بر اجرای آتشبس در غزه در ازای آزادی اسرا متعهد نخواهد شد.
چهار اسیر آمریکایی باقیمانده در دست حماس هستند که به اعتقاد ایالات متحده زنده هستند و دولت بایدن به دنبال بازگرداندن اجساد سه نفر دیگر است که گمان میرود مرده باشند.
شبکه انبیسی نیوز در ژوئن گزارش داد که دولت بایدن در مورد مذاکره احتمالی با حماس برای یک توافق یکجانبه برای آزادی اسرای آمریکایی در غزه در صورتی که مذاکرات آتشبس شامل رژیم صهیونیستی از هم پاشیده شود، گفتوگو کرده است.
طبق گزارش مذکور، این ایده پیش نرفت و برخی از مقامات ارشد دولت بایدن به شدت با آن مخالفت کردند و جو بایدن تصمیم گرفت به تلاش برای دستیابی به یک توافق گستردهتر که شامل تلآویو هم شود و در نهایت راهی برای پایان دادن به درگیری را مشخص کند، ادامه دهد.
به گفته ۲ مقام سابق و ۲ مقام فعلی آمریکا که از گفتوگوها مطلع هستند، در نشانهای از اینکه یک توافق یکجانبه در داخل مورد بررسی قرار گرفته است، دولت بایدن فهرستی از زندانیان حاضر در ایالات متحده را تهیه کرد که حماس ممکن است بهعنوان بخشی از توافقی که آمریکاییهای اسیر را آزاد میکند، علاقهمند به تأمین آزادی آنها باشد.
یکی از مقامات گفت نام پنج نفر در لیست قرار دارد.
مقامات آمریکایی گفتند که دولت بایدن حتی حدود شش ماه پیش از طریق مقامات قطری به حماس اطلاع داد تا امکان دستیابی به یک توافق یکجانبه را در بحبوحه بنبست مذاکرات بر سر توافقی گستردهتر با رژیم صهیونیستی بررسی کند.
آنها افزودند که این ابتکارعمل به جایی نرسید.
در همین حال یکی از مقامات دولت بایدن گفت ایده توافق یکجانبه با حماس «غیرواقعی» است، زیرا ایالات متحده به اندازه کافی گزینه در ازای اسرای آمریکایی پیشنهاد نداده است.
این مقام گفت: «ما همه گزینههای ممکن را برای آزادی گروگانها و بازگرداندن آنها نزد خانههایشان در نظر گرفتهایم. به دلیل خواستههای حماس، پیشنهاد رسمی برای یک معامله جانبه ارائه نشده است، زیرا چنین توافقی امکانپذیر نیست.»
این مقام آمریکایی مطلع همچنین افزود: «حماس ۲ چیز میخواهد که فقط اسرائیل میتواند انجام دهد؛ آتشبس و نزدیک به ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی که در حال حاضر در زندانهای اسرائیل به سر میبرند. هر پیشنهاد دیگری به جایی نرسیده است، زیرا این همان چیزی است که حماس از بابت گروگانها میخواهد. بایدن و بقیه دولت ایالات متحده کاملا متعهد به بازگرداندن گروگانها، از جمله آمریکاییها هستند و ما شبانهروز به کار برای تکمیل آتشبس و آزادی گروگانها که مورد بحث است، ادامه میدهیم.»
سخنگوی دولت قطر به درخواست برای اظهارنظر پاسخی نداد. نماینده خانوادههای اسرای آمریکایی نزد حماس در غزه هم از اظهارنظر خودداری کرد.
«جان کربی» مشاور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید هم روز چهارشنبه گفت پیام اخیر جیک سالیوان به خانوادههای اسیران آمریکایی این است که «ما به انجام هر کاری که میتوانیم ادامه خواهیم داد تا عزیزانشان را به خانهشان برگردانیم.»
کربی با اشاره به مذاکرات رژیم صهیونیستی، حماس و آمریکا که با میانجیگری قطر انجام شده و ماههاست در دستیابی به توافق شکست خورده است، گفت: «ما همچنان بر این باوریم که بهترین گزینه، بهترین راه ممکن برای انجام این کار، از طریق این معاملهای است که اکنون روی میز است.»
از سوی دیگر «متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت بایدن به طور جدی ایده توافق یکجانبه با حماس را مورد بررسی قرار داده است، به طور مستقیم پاسخی نداد.
میلر گفت: «تمام تمرکز ما بر روی تضمین توافق برای بازگرداندن همه گروگانها به خانه بوده است که این البته شامل گروگانهای آمریکایی هم میشود.» وقتی دوباره بر ایده توافق یکجانبه فشار وارد شد، میلر پاسخ داد: «ما در حال کار بر روی توافقی هستیم تا همه آنها را به خانه برگردانیم.»
به گفته مقامات فعلی و سابق آمریکا، فهرست ایالات متحده از زندانیان احتمالی که حماس میخواهد آزاد شوند، شامل پنج تن از رهبران یک موسسه خیریه مستقر در تگزاس موسوم به «بنیاد امداد و توسعه سرزمین مقدس است که در سال ۲۰۰۸ به دلیل ارائه بیش از ۱۲ میلیون دلار به حماس محکوم شدند.
«شکری ابو بکر» و «غسان العشی» ۲ تن از رهبران این موسسه خیریه در حال گذراندن محکومیتهای ۶۵ ساله خود هستند. «محمد المزین» و «عبدالرحمن عوده» به ۱۵ سال زندان محکوم شدند. «مفید عبدالقادر» به ۲۰ سال زندان محکوم شد. بدالقادر برادر یکی از رهبران سابق حماس است.
به گفته ۲ فرد مطلع از گفتوگوها، به غیر از یک توافق یکجانبه، دولت بایدن همچنین در نظر دارد به رژیم صهیونیستی و حماس یک توافق «آخرین آپشن» ارائه دهد که احتمالا بهزودی ارائه میشود. در این سناریو، اگر هر ۲ طرف آن را رد کنند، این میتواند به معنای پایان مذاکرات به رهبری آمریکا باشد، اما منابع تاکید کردند که هنوز تصمیمی در مورد این رویکرد گرفته نشده است.
انتهای پیام