تأثیر مصرف نان کامل در محافظت از سلامت

نان کامل یکی از مباحثی است که طی چند سال اخیر بارها درباره مطالب متعددی منتشر شده است. در همین راستا مطلبی از پریسا موسویان، کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز که از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در اختیار رسانه‌های جمعی قرار داده است، می‌خوانیم.

نان قوت غالب مردم ایران است و قسمت اعظم انرژی، پروتئین، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامین های گروه B موردنیاز روزانه افراد از طریق نان تأمین می‌شود.

در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف می‌کنند تا ۶۰درصد پروتئین روزانه از نان تامین می شود. اما آمارها نشان می‌دهد مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می‌کنند.

تفاوت آرد کامل با سایر آردها چیست؟

یک دانه گندم از سه قسمت تشکیل شده است: سبوس، آندوسپرم و جوانه. لایه بیرونی دانه را سبوس می‌نامند، این قسمت سرشار از فیبر، ویتامین‌های گروهB  و آنتی اکسیدان است. لایه میانی که بزرگترین جزء دانه را تشکیل می‌دهد، آندوسپرم نام دارد که اغلب از کربوهیدرات و مقادیر بسیار کمی پروتئین و ویتامین‌ها تشکیل شده است. درونی ترین قسمت دانه جوانه است که از پروتئین به ویژه اسیدهای آمینه ضروری، چربی‌ها (اغلب اسیدهای چرب غیراشباع)، فیبر، ویتامین‌های گره B، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها تشکیل شده است.

وقتی دانه گندم به آرد تبدیل می‌شود، می‌توان آن را تصفیه کرد یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد. در فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش‌های سبوس پر فیبر حذف می‌شود تا آرد نرم‌تر و سفیدتر در مقایسه با آرد کامل به دست آید. به همین دلیل نان‌های تهیه شده از آرد سفید نسبت به نان‌های تهیه شده از آرد کامل رنگ سفیدتری دارد. از طرف دیگر، آرد کامل با استفاده از تمام قسمت‌های دانه تهیه می‌شود، به همین دلیل نان تهیه شده از این نوع آرد از نظر تغذیه‌ای ارزشمندتر است.

فواید مصرف نان کامل

بهبود سلامت دستگاه گوارش: فیبر موجود در نان کامل باعث افزایش رشد باکتری‌های مفید روده، بهبود حرکات روده می‌شود و همچنین از ابتلا به یبوست پیشگیری می‌کند.

پیشگیری از چاقی و اضافه وزن: محتوای بالای فیبر غلات کامل با کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری طولانی مدت به پیشگیری از چاقی و اضافه وزن کمک می‌کند.

تنظیم قند خون: منیزیم و کروم موجود در نان کامل باعث افزایش حساسیت به انسولین می‌شود و از طرفی مصرف غلات کامل در مقایسه با غلات تصفیه شده از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می‌‎کند.

کنترل فشار خون و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی: غلات کامل به دلیل دارا بودن پتاسیم، منیزیم و آنتی اکسیدان‌های فراوان سبب اتساع عروق و در نتیجه کاهش فشارخون می‌شود. همچنین مصرف نان کامل از طریق کاهش LDL ( کلسترول بد خون) ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد.

کاهش خطر ابتلا به سرطان: روی، سلنیوم و آنتی‌کسیدان‌های موجود در نان کامل سبب کاهش ابتلا به سرطان‌های مختلف به ویژه سرطان‌های دستگاه گوارش از جمله سرطان کولون، پانکراس و معده می‌شود.

حفظ سلامت کبد و پیشگیری از کبد چرب: ویتامین E، فیبر و سایر ترکیبات مغذی موجود در نان کامل با کاهش آنزیم‌های کبدی در سلامت کبد نقش مهمی ایفا می‌کند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۳ شهریور ۱۴۰۳ / ۱۱:۵۵
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403061307854
  • خبرنگار : 50649