به گزارش ایسنا، زانوی پرانتزی عارضهای است که ممکن است از سنین کودکی شروع شود. اگر خانوادهها به موقع متوجه این عارضه در کودک خود شوند و درمان آن را جدی بگیرند این کار میتواند از بسیاری مشکلاتی که ممکن است این عارضه برای کودکشان در آینده ایجاد کند، جلوگیری کنند. در این خصوص با آقای علی بسطامی دکترای مدیریت ورزشی و مدرس دانشگاه به گفتوگو نشستیم که در ادامه بخش دوم آن را میخوانید:
برای درمان زانوی پرانتزی از چه شیوههای درمانی میتوان استفاده کرد؟
شیوه درمان زانوی پرانتزی به عوامل مختلفی از جمله سن بیمار، علت ایجاد این عارضه، شدت انحراف زانو و سایر شرایط پزشکی فرد بستگی دارد. که به دو روش کلی درمانهای غیر جراحی و جراحی تقسیم میشوند.
درمانهای غیرجراحی
حرکات اصلاحی یکی از این روشهای غیر جراحی است. در این حالت تمرینات ورزشی تخصصی توسط متخصص حرکات اصلاحی میتواند به تقویت عضلات اطراف زانو، بهبود تعادل و اصلاح الگوهای حرکتی کمک کند. روش دیگر استفاده از بریس یا آتل است. که وسیله میتواند به تدریج زانو را در موقعیت صحیح قرار داده و به اصلاح انحراف کمک آن کند.مورد دیگر استفاده از کفی طبی است. کفی طبی مناسب میتواند به توزیع وزن بر روی پاها کمک کرده و فشار روی زانو را کاهش دهد. در صورتی که اضافه وزن علت ایجاد زانوی پرانتزی باشد، کاهش وزن میتواند به بهبود وضعیت فرد کمک کند. همچنین تغذیه مناسب، مصرف کافی ویتامین D، کلسیم و فسفر برای سلامت استخوانها ضروری است.
درمانهای جراحی
در مواردی که درمانهای غیرجراحی موثر نباشند یا شدت انحراف زانو بسیار زیاد باشد، ممکن است به جراحی نیاز باشد. یکی از این روشها استئوتومی است در این روش، جراح قسمتی از استخوان را برش داده و آن را در موقعیت صحیح قرار میدهد. مورد دیگر پیوند استخوان است. در برخی موارد، ممکن است نیاز به پیوند استخوان برای اصلاح انحراف زانو باشد. تعویض مفصل زانو از موارد دیگر درمان به شیوه جراحی است. در موارد شدید و در افراد مسن، ممکن است تعویض مفصل زانو لازم باشد.
در انتخاب روش درمان چه عواملی تاثیرگذار هستند؟
سن بیمار در انتخاب روش درمان مهم است چرا که در کودکان، ممکن است با رشد و تقویت عضلات، زانوی پرانتزی به طور خود به خود اصلاح شود. همچنین علت ایجاد زانوی پرانتزی نیز دارای اهمیت زیاد است چرا که درمان به علت اصلی ایجاد این عارضه بستگی دارد. عامل دیگر شدت انحراف زانو است. هرچه شدت انحراف بیشتر باشد، احتمال نیاز به جراحی بیشتر است.
هر روش درمانی دارای مزایا و معایبی است و پزشک باید با توجه به شرایط بیمار، بهترین روش را انتخاب کند.
حرکات اصلاحی برای زانوی پرانتزی چه زمانی نتیجه میدهد؟
زمان دقیق نتیجهگیری از حرکات اصلاحی برای زانوی پرانتزی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از سن بیمار یکی از این عوامل است. در کودکان، به دلیل رشد فعال استخوانها، ممکن است نتایج سریعتر دیده شود. شدت انحراف زانو علت دیگر آن است. انحرافهای خفیفتر معمولاً سریعتر به درمان پاسخ میدهند. همچنین اگر علت زانوی پرانتزی یک بیماری زمینهای باشد، ممکن است درمان طولانیتر شود. انجام منظم و صحیح تمرینات نیز در نتیجه گیری از حرکات اصلاحی نقش بسیار مهمی در بهبودی دارد. شرایط فیزیکی هر فرد متفاوت است و این میتواند بر سرعت بهبودی تأثیر بگذارد. به طور کلی، میتوان گفت که نتایج اولیه حرکات اصلاحی ممکن است پس از چند هفته قابل مشاهده باشد. با این حال، برای اصلاح کامل زانوی پرانتزی و جلوگیری از عود آن، نیاز به تداوم تمرینات در طولانیمدت است.
قبل از شروع هرگونه برنامه تمرینی، حتماً با پزشک یا متخصص حرکات اصلاحی مشورت کنید، تا تمرینات مناسب برای شما تجویز شود. اصلاح زانوی پرانتزی نیاز به زمان و صبر دارد. نباید انتظار معجزه یکشبه داشته باشید. تغذیه سالم و غنی از کلسیم و ویتامین D به تقویت استخوانها کمک میکند. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن میتواند به کاهش فشار روی مفاصل کمک کند. علاوه بر حرکات اصلاحی، روشهای درمانی دیگری مانند استفاده از بریس یا آتل، کفی طبی، آب درمانی نیز ممکن است برای درمان زانوی پرانتزی تجویز شوند. در نهایت، مهمترین نکته این است که به برنامه درمانی خود پایبند باشید و با صبر و حوصله به بهبودی خود کمک کنید.
انتهای پیام