عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد:

حق طلاق و مهریه از دلایل عدم ازدواج جوانان است

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با بیان اینکه باید بازنگری خاصی در خصوص قوانین مهریه صورت گیرد، عدم ازدواج جوانان را از پیامدهای آسیب‌های مهریه و حق طلاق مردان ذکر کرد.

عباس شیخ‌الاسلامی در نشست علمی «آسیب‌شناسی نظام حقوقی مهریه» اظهار کرد: نظام خانواده در ایران چالش‌های بسیاری دارد و شهید بهشتی در خصوص نظام حقوق زن در اسلام و خانواده کتابی نوشته که بسیار خوب است و ما در نوشتن کتاب هیچ مشکلی نداریم، اما با شروع تئوری‌های حاکمیت در این خصوص آسیب‌های بسیاری پدید آمده، حاکمیت به عرف توجه نکرده و برخلاف نگاه ما شرع در این موضوع کارآمدی نداشته است.

وی ادامه داد: علاوه بر مشکلات مهریه، مشکلات دیگری در خصوص ازدواج، حضانت، ولایت و دیگر موضوعات دیده می‌شود که در آن به شرع توجه نشده و مبحثی برای درگیری خانواده‌ها شده است.

وی افزود: با توجه به اینکه ما از اخلاق اسلامی دور شده‌ایم، عبارات را از قرآن کریم به‌صورت ظاهری گرفته‌ایم که به خودی‌خود دلیلی برای طلاق محسوب می‌شود.

این حقوقدان گفت: هنگامی که دو مشکل مهریه و حق طلاق آقایان را در خانواده‌ها حل می‌کنیم، اجرا و ادامه زندگی‌ها بسیار بهتر و معمولاً با این دو موضوع درگیری‌های خانواده شروع و مشکلات جدی می‌شود. مهریه با نگاهی خاص وارد زندگی‌ها شده‌است.

شیخ‌الاسلامی بیان کرد: با توجه به مشکلات بیان شده، باید بازنگری خاصی در خصوص قوانین مهریه صورت گیرد و با توجه به مطالعاتم این قوانین مشکل فقهی ندارد و مشکلات اکثراً عرفی است  و این امر در صورتی است که در ۷۰ درصد پرونده‌ها مهریه بخشیده و حق طلاق به زن داده می‌شود.

وی گفت: با توجه به این موضوعات برخی از جوانان برای ازدواج با همدیگر توافق می‌کنند و مرد تمامی حق‌ها را قبل از ازدواج به زن می‌دهد و زن هم مهریه خود را بسیار بسیار کاهش می‌دهد و تنها یک سکه را مهر می‌کنند، البته این راهکار، در این شرایط راهکاری خوب و منطقی محسوب می‌شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: این شیوه قوانین مهریه دعواساز و مانع‌ساز است، بنابراین برای این موضوع باید راهکاری پیدا کنیم. راهکارهایی که در این خصوص بیان می‌شود، در دو دسته راهکارهای بد و راهکارهای خوب بیان می‌شود. یکی از راهکارهای بدی که در این خصوص تعریف شده، تعیین سقف است و بنده با این موضوع مخالف هستم، زیرا همه مردم یک‌ مدل نیستند و امکان پرداخت در قشرهای مختلف تفاوت دارد. یکی دیگر از راهکارها تعیین مالیات برای مرد است که راهکاری معقول‌تر است اما از نظر بنده باز هم راهکاری بد محسوب می‌شود.

شیخ‌الاسلامی ادامه داد: یکی از راهکارهای خوب این موضوع، پررنگ کردن تنصیف درآمدهای طرفین است که در کشورهای مختلف به صورت خوبی جواب داده و راهکارهای فنی در آن کشورها ارائه شده است، یکی دیگر از راهکاری خوب، بیمه مهریه است و طی آن دولت و شرکت‌های بیمه باید مداخله داشته باشند و پشتوانه‌ای را برای زن پدید آورند.

وی گفت: مهریه در جامعه امروزی یک آسیب شده و آسیب‌های گوناگون دیگری را به وجود آورده است که شامل زندانی کردن مرد، تسقیط مهریه و .. است.

نظام حقوقی مهریه؛ یکی از علت‌های ازدواج ‌هراسی آقایان

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین فرج‌الله هدایت‌نیا، در نشست علمی «آسیب‌شناسی نظام حقوقی مهریه» اظهار کرد: موضوع آسیب‌شناسی نظام حقوقی مهریه، موضوعی کاربردی و کلی است، لذا دلایل بسیاری در این خصوص وجود دارد و موضوعات گسترده‌ای را شامل می‌شود، اما چهار موضوع اصلی مطرح در آسیب‌شناسی مهریه، علت‌یابی ریشه‌های حقوقی، پیامدشناسی آسیب‌های حقوقی مهریه، مصداق‌یابی و راهکاریابی است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: نظام حقوقی مهریه یکی از علت‌های ازدواج‌هراسی برای آقایان محسوب می‌شود و بخش قابل‌توجهی از آسیب‌های نظام حقوقی مهریه، به روش‌ها و فنون قانون‌گذاری مرتبط می‌شود.

وی در خصوص علت‌شناسی این پدیده بیان کرد: بخش قابل توجهی از آسیب‌های نظام حقوقی مهریه، به روش‌ها و فنون قانون‌گذاری مرتبط می‌شود، زیرا معنی این موضوع آن است که این آسیب‌ها ممکن است بر اساس و بی‌تجربگی قانون‌گذاران بیان شده و آسیب‌های بسیاری را پدید آورده باشد.

وی افزود: از سال ۱۳۹۵ در سیاست‌های کلی خانواده تأکید شده است که تمام قوانین و مقررات، خانواده‌محور باشد و به این موضوع توجه شود، اما هنوز رابطه درستی بین خانواده‌محوری قانون‌گذاری با اصل چهارم قانون اساسی مبنی بر لزوم انطباق تمام قوانین بر احکام شرعی برقرار نشده است؛ بنابراین اگر قرار است پروژه‌ای تعریف شود، یکی از مهم‌ترین کارها برای آن موضوع، علت‌شناسی است.

هدایت‌نیا در خصوص پیامدشناسی این موضوع گفت: نظام حقوقی مهریه یکی از علت‌های ازدواج‌هراسی برای آقایان محسوب می‌شود، همچنین یکی دیگر از پیامدهای آسیب‌های مهریه، تضعیف بنیان خانواده بوده و یکی از مشکلات جدی ما این است که چگونه قانون‌گذار باید بتواند بین حقوق اعضای خانواده و مصالح کلان خانواده توازن برقرار کند. ابهامات، تعارضات، خلأها و فتوامحوری باعث اختلالات و آسیب‌های بسیاری شده که پیامدهای گوناگونی را در عرصه خانواده باقی گذاشته است.

وی با ارائه نمونه‌هایی از ابهامات ماده‌های ۱۰۸۰ و ۱۰۸۵ تصریح کرد: آسیب‌های نظام حقوقی مهریه از ۱۰ مورد بیشتر بوده و یکی از آنها مربوط به ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی است که در خصوص مقدار مهریه بیان شده و محدودیتی برای آن در نظر گرفته نشده است که این امر مشکلات فقهی را هم به دنبال دارد و در ماده ۱۰۸۵ هم ابهام گستره حق وظایف را به وجود می‌آورد و این امر سؤالات و تناقضاتی را پدید آورده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد: دو روایت وجود دارد که مهریه را از سایر بدهی‌ها مستثنی کرده، اما به دلیل کمبود سند برای روایت این امر کنار گذاشته شده و در نظام حقوقی به آن توجهی نشده است، همچنین مشکلات دیگری اعم از بذل مهر و امکان وجوه در موضوع مهریه مطرح است که آسیب‌های بسیاری را فراهم آورده است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403061106591
  • خبرنگار : 50642