به گزارش ایسنا، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین از پناهندگان این کشور خواسته برای کمک به چرخه اقتصاد این کشور جنگزده و مقاومت در برابر روسیه به میهن خود بازگردند. بسیاری از بخشهای اروپای مرکزی و شرقی اروپا با کمبود مواد غذایی دستوپنجه نرم میکنند و کشورهایی مانند لهستان و جمهوری چک تمایلی به از دست دادن افراد و نیروی کار خود ندارند.
بلومبرگ با این مقدمه در گزارشی درباره بحران جمعیت اوکراین در بحبوحه جنگ نوشت: فشارها از زمانی افزایش یافت که زلنسکی در سخنرانی سال جدید خود خطاب به اوکراینیها گفت باید تصمیم بگیرند که میخواهند شهروند اوکراین باشند یا پناهنده و زمان آن فرا رسیده که کشور متحد شود.
کشورهای منطقه در ابتدای جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، میلیونها پناهنده را پذیرا شدند. دولتهای این کشورها به آنها وضعیت ویژه و کمکهای مالی اعطا کردند. اگرچه، در برخی از کشورها مانند جمهوری چک، این سخاوتمندی کمتر بوده و در ارائه تدابیر بلندمدت برای اجاره خانه و امکانپذیر بودن وامهای بانکی، عملکرد ضعیفتری داشتهاند.
نیاز کشورهای اروپا به پناهندگان اوکراینی به عنوان نیروی کار
لهستان در ماه گذشته، قانونی را تمدید کرد که برای پناهندگان دسترسی به بازار کار و خدمات اجتماعی را تا سپتامبر ۲۰۲۵ فراهم میساخت. معاون وزیر کشور لهستان گفت که تمدید این قانون ثبات زیادی در شرایط اوکراینیها ایجاد میکند. او گفته بود: «ما به کارگران احتیاج داریم.»
در آغاز جنگ، حدود ۱۷ میلیون اوکراینی که برابر با بیش از یک سوم جمعیت کشور پیش از جنگ بود، از خانههای خود گریختند. طبق اعلام آژانس پناهندگان سازمان ملل، بیش از ۶ میلیون نفر از اوکراینیها هنوز در خارج از کشور پناهنده هستند.
بانک مرکزی اوکراین پیشبینی کرده است که ۴۰۰ هزار نفر دیگر در سال جاری کشور را به دلیل دشواریهایی از جمله خاموشیهای ممتد و تهدیدهایی که علیه زیرساختهای انرژی وجود دارد، ترک خواهند کرد. بانک مرکزی همچنین اعلام کرد که تلاش برای «تعمیق یکپارچگی» اوکراینیها در کشورهای پذیرنده عاملی انگیزهبخش بوده است.
تلاش اوکراین برای بازگرداندن پناهندگان
زلنسکی در تلاش بوده است متحدان خود را به کمک برای بازگرداندن بیشتر مردان واجد شرایط جنگیدن به اوکراین وادارد و در دیدارهای دوجانبه از آنها درخواست کمک کرده است. مردان ۱۸ تا ۶۰ ساله به دلیل جنگ ممنوعالخروج شدهاند. در ماه مه، قانون سربازگیری در اوکراین تصویب شد که به دنبال پر کردن صفوف یگانهای نظامی با هزاران سرباز بود.
این در حالی است که سیاستمداران از لهستان تا مجارستان گفتهاند تا زمانی که جنگ ادامه داشته باشد، پناهندگان را به کشورشان بازنمیگردانند.
اما نگه داشتن آنها، به ویژه در کشورهایی که رهبری آنها در سالهای اخیر مخالف مهاجرت بودهاند، یک دلیل دیگر نیز دارد. برای مثال، شرکتها مجبور خواهند بود برای یافتن کارگران جایگزین به تکاپو بیفتند.
دو راهی پناهندگان اوکراینی
یک مرد اوکراینی ۳۵ساله که بیش از یک دهه مقیم جنوب غربی لهستان بوده، گفت که از نظر او، کشور جدید او به کارگرانی مانند او نیاز دارد.
او که به دلیل حساسیت موضوع سربازگیری به طور ناشناس در این باره صحبت میکرد، گفت که از ماندن در لهستان احساس گناه میکند اما حاضر نیست از زندگیای که در این کشور ساخته، دست بکشد.
لهستان علاوه بر اوکراینیهایی که پیش از جنگ مقیم این کشور شده بودند، میزبان ۹۵۰ هزار پناهنده خارجی است. طبق گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان، کمک این جمعیت به تولید داخلی بین ۰.۷ تا ۱.۱ درصد بوده است.
اطلاعات وزارت کار جمهوری چک نشاده داده پناهندگان اوکراینی در این کشور، در یک چهارم اول سال، تقریبا دو برابر مبلغی که به عنوان خدمات رفاهی دریافت میکردند، مالیات پرداخت کردهاند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «آرتِم زوزولیا» رئیس بنیاد اوکراین، یک سازمان مردمنهاد در لهستان گفت که بیشتر اوکراینیها نیروی کار هستند. او افزود: مهم است به یاد داشته باشیم در میان اوکراینیهای مقیم لهستان، مهاجران اقتصادی نیز هستند که سالها اینجا زندگی کردهاند و حالا با یک دوراهی اخلاقی مواجهند. مردان اوکراینی مقیم لهستان نگران این موضوع هستند که اطلاعات دقیقی درباره تحولات سربازگیری وجود ندارد.
انتهای پیام