«رضا ذبیحی» در گفتوگو با ایسنا درباره معیارهای یک وزیر خارجه مناسب با اشاره به معرفی «سید عباس عراقچی» برای سکانداری وزارت خارجه عنوان کرد: هر کشوری با توجه به فاکتورهای عینی و ذهنی خود دارای یکسری مقدورات و محذورات در سیاست خارجی است و یک وزیر خارجه مناسب کسی است که اولا این محدودیتها و فرصتها را بشناسد و ثانیا بتواند با عنایت به این شناخت و نیز تواناییهای خود، به نحو احسن استفاده حداکثری برای تامین منافع ملی را رقم بزند.
برجام؛ یکی از مهمترین آوردگاهها برای محک خوردن محدودیتها و فرصتها در سیاست خارجی ایران
این استاد روابط بینالملل دانشگاه افزود: یکی از مهمترین آوردگاههایی که این محدودیتها و فرصتها در سیاست خارجی ایران محک خورد موضوع برجام است و عراقچی با توجه به حضورش در تیم مذاکره کننده برجام و همچنین حضورش به عنوان سرپرست مذاکره کنندگان ایرانی در مذاکرات احیای برجام از تجربه کافی و دانش لازم در این زمینه برخوردار است.
ذبیحی افزود: عراقچی در برنامه خود به مجلس عنوان کرده است که تلاش خواهد کرد در صورت اصلاح برخی سیاستها از سوی اروپا روابط دوستانه و مناسبی با آنها برقرار کند که این نشانهای از آن است که وی درک کافی از مقدورات سیاست خارجی ایران دارد.
شناخت کافی نسبت به هویت اسلامی- انقلابی ایران
این کارشناس مسائل سیاست خارجی ادامه داد: وزیر خارجه پیشنهادی، در خصوص آمریکا مسئله مدیریت تخاصم را مطرح کرده است و این گویای این است که وی شناخت کافی نسبت به هویت اسلامی- انقلابی ایران دارد و از محذورات سیاست خارجی ایران آگاه است.
این استاد روابط بینالملل دانشگاه تصریح کرد: دیدگاه عراقچی رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران با استفاده از تمامی ظرفیتها و پتانسیلهای موجود است و این امر نیز نشان دهنده این است که وی درصدد است با آگاهی و شناخت نسبت به این مقدورات و محذورات، شرایط بهینه در سیاست خارجی ایران را رقم بزند، به طوری که شرایطی ایجاد شود که سیاست خارجی به کمک اقتصاد بیاید و ایران را از تنگنای تحریم برهاند.
ذبیحی ادامه داد: البته وزارت خارجه و دستگاه سیاست خارجی مجری سیاستهای کلان کشور است و تصمیمگیری درباره مسائل سیاست خارجی در دور میزی انجام میشود که وزارت خارجه یکی از اعضای آن است، اما وزارت خارجه میتواند نقش مهمی اولا در تصمیمسازیها و ثانیا در شکل و اجرای این تصمیمها داشته باشد و اینکه یک وزیر خارجه با هدایت دستگاه تحت امر خود بتواند چگونه این مسائل را مدیریت کند، معیار سنجش برای یک وزیر خارجه خوب و مناسب است.
درک مناسب از شرایط کشور و نظام بینالملل
این استاد روابط بین الملل دانشگاه در پایان تصریح کرد: به نظر می رسد عراقچی با توجه به تجارب کافی و درک مناسب از شرایط کشور و نظام بینالملل این توان را دارد که در زمینه هدایت سیاست خارجی به شکل مطلوب گام بردارد به گونه ای که شرایط تامین حداکثری منافع ملی فراهم شود.
انتهای پیام