غلامرضا خارکوهی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه دولت مصدق دشمن امریکا نبود ولی با این وجود سران کاخ سفید طرح سرنگونی او را با همکاری انگلستان و سران ارتش و اوباش داخلی در ایران اجرا کردند، اظهار کرد: کودتاگران در مرحله نخست با شکست مواجه شدند و در پی آن حتی محمدرضا شاه که از تهران خارج شده بود، به عراق و سپس ایتالیا گریخت، مجسمه های او و پدرش در تهران و شهرستان ها پایین آمد و تصاویر خانواده سلطنتی از اماکن عمومی برچیده شد.
این تاریخ نگار افزود: با وقوع این کودتا، دولت دکتر مصدق سقوط کرد. اندک آزادیهای ملت نیز به سرعت از میان رفت و شاه که چند روز پیش از ترس جانش به خارج فرار کرده بود، مجدداً بازگشت و فرعون مستبد و خون آشام ایران شد.
خارکوهی گفت: پس از سلطه کودتاگران، طرفداران نهضت ملی دستگیر و سرکوب شدند. برخی زندان و شکنجه و تبعید و حتی برخی کشته شدند. ترس و وحشت بر جامعه حاکم گردید و بسیاری از طرفداران مصدق مخفی و فراری شدند.
این پژوهشگر تاریخ معاصر، کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲ را دخالت آشکار و غیرقانونی آمریکا و انگلیس در امور داخلی ایران عنوان کرد و گفت: رهاورد این کودتا سلطه مستبدانه ۲۵ حکومت ضد مردمی شاه بر ایران و غارت منافع ملی ایران توسط غربیها بود.
خارکوهی اضافه کرد: بعد از کودتا دوران تازهای از اختناق سیاسی پهلوی توأم با سلطه آمریکا بر شریان های حیاتی کشور و توسعه فرهنگ غربی آغاز شد و این دوره یکی از سیاه ترین ادوار تاریخ ایران محسوب میشود.
وی با اشاره به سوء استفاده دشمن از اختلافات سیاسی جامعه در آن مقطع تاریخی گفت: دولت ملی دکتر مصدق ابتدا با پشتوانه جدی روحانیت و نیروهای مذهبی روی کار آمد، اما به تدریج بین طیف ملی و طیف مذهبی اختلاف افتاد و دشمنان ملت ایران مخصوصا سازمانهای جاسوسی امریکا و انگلیس و درباریان از این وضعیت سوء استفاده کردند و دست به کودتا علیه دولت مصدق زدند و دودش به چشم همه رفت.
انتهای پیام