در این مراسم معنوی و باشکوه، مدیرکل صدا و سیمای مرکز کرمان، معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، مسئول واحد مردمشناسی میراث فرهنگی استان کرمان، فرماندار رفسنجان، شهردار رفسنجان و جمعی از مسئولین شهرستان رفسنجان و مردم منطقه حضور داشتند.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در این مراسم با بیان اینکه مواریث فرهنگی به دو دسته میراث ملموس و ناملموس تقسیم میشوند، اظهار کرد: میراث ملموس مانند ابنیه و اشیاء تاریخی و میراث ناملموس مانند همین آئینها، جشنها و مراسم مذهبی. هر دو این میراث ارزش داشته و باید ماندگار شوند چرا که میراث ملی ما به شمار میروند.
محسن موحدی افزود: کشور ایران با سابقه تمدنی بسیار کهن و جزء پنج کشور نخست دنیا در زمینه شاخصهای میراث فرهنگی بهشمار میرود. استان کرمان نیز سابقه تمدنی کهن و آثار تاریخی فراوانی را در خود جای داده است.
وی به آئین جوشزنی اشاره و بیان کرد: آئین جوشزنی که به ثبتملی رسیده، سابقه تاریخی بسیار زیادی دارد و به اعصار و قرون گذشته بازمیگردد و مداوم برگزار میشده و باعث خوشحالی است که پس از ۱۰ سال از ثبتملی آن، همچنان پایدار و برقرار است و به این آئین افتخار میکنیم.
معاون ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان یادآور شد: مشابه این آئین جوشزنی در مناطق دیگر استان کرمان داریم. خود این آئین فقط منحصر به این منطقه نیست و منحصر به شهرهای شمالی استان کرمان از جمله رفسنجان، انار، شهربابک و کوهبنان است.
موحدی به ثبتملی آئینهای سنگزنی در کوهبنان، آبگوشت امام حسینی، علمبندی در زرند، شدهبندی در داوران رفسنجان و ... اشاره کرد و گفت: استان کرمان بهشت معنوی ما به خاطر اعتقادات قوی مردم است و چنین مراسم عمیق و پایداری را داریم که همکاران ما آنها را شناسایی و مستندسازی میکنند تا آنها را حفظ و پاسداری کنیم.
وی با بیان اینکه ثبت ملی یک اثر نشان از این دارد که بخشی از شناسنامه تاریخی و مذهبی ما به شمار میرود، اضافه کرد: این مراسم نیز پاسداشت آئین جوشزنی است که امیدوارم پایدار و برقرار بماند و وفاداری مردم این منطقه به ارزشهای معنوی جای قدردانی دارد.
جوشزنی باید جهانی شود
دبیر آئین ثبتملی جوشزنی ایران نیز در این مراسم اظهار کرد: هیچ چیز مهمتر از پر کردن گسست میان نسلها با ابزاری مانند آئین سنتی عزاداری وجود ندارد. توقع داشتن از دیگران همیشه مانع رشد و پیشرفت است و این جوانان ثابت کردند که برای برپایی این رویداد عزم والایی دارند و همیشه با اراده از بیعهدی به قولهای داده شده عبور کردند.
ابراهیم رضویمقدم افزود: برگزاری این رویداد در سطح ملی و جهانی خواسته ما جوانان است و یاری مسئولان امر میتواند این امر را تسریع ببخشد. آیینی که به شکل و شمایل مختلف حداقل در پنج استان دیگر برگزار میشود.
وی عنوان کرد: ثبتملی این آیین و پاسداشت آن در ١٣٩۴ مقدمهای بر یک حرکت فرهنگی بزرگ در شهر رفسنجان، از ثبت جشنهای پسته تا مسجد بزرگ این منطقه، شدهگردانی داوران و ... شد. باید یاد کرد، نگو داشت و نگاهداری کرد.
در کنار این آئین، سوگواره عکس جوشزنی ایران نیز با حضور عکاسان برگزار شد که مراسم اختتامیه آن ۱۲ شهریورماه برگزار خواهد شد.
انتهای پیام