۸۵ درصد کشورها خواهان انتقال سریع به انرژی پاک هستند

۸۵ درصد از این کشورها از انتقال سریع از سوخت‌های فسیلی حمایت می‌کنند، اما فقط دستیابی به انتقال سریع مهم نیست بلکه این انتقال باید عادلانه نیز باشد.

برخی از منابع متداول خورشیدی، بادی، آبی، فسیلی(حرارتی) و انرژی هسته‌ای هستند. در ایران انرژی برق آبی، فسیلی و انرژی هسته‌ای سه منبع اصلی انرژی طبیعی هستند که بیشترین استفاده را برای تولید برق دارند.

بر اساس آخرین نتایج سازمان ملل، اکثر کشورها از انتقال سریع از سوخت‌های فسیلی به سوخت پاک حمایت می‌کنند اما اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه از ۱.۸ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی پاک در سال ۲۰۲۳، کمتر از ۱۵ درصد را دریافت کردند.

هفت نفر از هر ۱۰ نفر در سراسر جهان می‌خواهند کشورشان برای مقابله با بحران آب‌وهوا، هر چه سریع‌تر به انرژی پاک روی آورد و این مورد بر اساس نتایج سازمان ملل‌متحد است که بیش از ۷۳ هزار نفر را در ۷۷ کشور مورد بررسی قرار داد.

همچنین مشخص شد ۸۵ درصد از این کشورها از انتقال سریع از سوخت‌های فسیلی حمایت می‌کنند که کشورهای بزرگ نفتی و تولیدکننده گاز و زغال‌سنگ نیز در میان آنها هستند.

اما فقط دستیابی به انتقال سریع مهم نیست بلکه این انتقال باید عادلانه نیز باشد. نتایج نشان داد که این انتقال می‌تواند نابرابری‌های اقتصادی موجود را تشدید کند و جامعه را چند قسمتی و قطبی‌تر کند و در نهایت پیشرفت زیست محیطی و اجتماعی اقتصادی را کاهش دهد.

در حالی که گذار به انرژی پاک بخش مهمی از رسیدگی به بحران آب‌وهواست، واقعیت این است که بیش از ۹۰ درصد سرمایه‌گذاری در این بخش در اقتصادهای پیشرفته و چین متمرکز شده است.

از ۱.۸ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری شده در زیرساخت‌های انرژی پاک در سال ۲۰۲۳، اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه کمتر از ۱۵ درصد را دریافت کردند و این علیرغم این مورد است که ۶۵ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند و حدود یک سوم تولید ناخالص داخلی جهانی را تولید می‌کنند.

نتایج گزارش نشان داد که سرمایه گذاری انرژی پاک در کشورهای در حال توسعه باید بیش از ۶ برابر شود و از ۲۷۰ میلیارد دلار کنونی به ۱.۶ تریلیون دلار تا اوایل دهه ۲۰۳۰ برسد.

مریم ستوان، مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق خراسان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به‌طور کلی منابع تولید برق به ۲ نوع منابع انرژی‌های تجدیدپذیر و منابع تجدیدناپذیر طبقه‌بندی می‌شود.

مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق خراسان رضوی اظهار کرد: در حال حاضر در ایران، بیشتر انرژی الکتریکی از منابع تجدیدناپذیر مانند گازهای طبیعی، گازوئیل و مازوت تولید می‌شود، البته که سوخت گاز طبیعی، سوخت پاک محسوب می‌شود.

وی درمورد منابع انرژی تولید برق خراسان رضوی بیان کرد: در خراسان رضوی از منبع انرژی حرارتی(فسیلی)، بادی و خورشیدی استفاده می‌شود. نیروگاه‌های حرارتی (فسیلی) استان، شامل نیروگاه بخاری، گازی، سیکل ترکیبی و در بخش مقیاس کوچک، نیروگاه دیزلی هستند.

ستوان گفت: با توجه به نرخ رشد مصرف، استفاده از نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با راندمان بالا و در بخش نیروگاه‌های تجدیدپذیر، استفاده از نیروگاه خورشیدی و بادی پیشنهاد می‌شود.

اما خود انتقال می‌تواند نابرابری ایجاد کند. به‌عنوان مثال، از کار انداختن معادن زغال‌سنگ، بر اشتغال محلی تأثیر می‌گذارد، در حالی که استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی تا حد زیادی متعلق به خانواده‌های با درآمد بالاتر است.

کشورهای مختلف با خطرات متفاوتی روبرو هستند بنابراین نیاز به رویکردی مناسب دارند. این گزارش داده‌های هر کشور را تجزیه وتحلیل می‌کند تا مشخص شود که شکاف‌های برابری در کجا هستند تا راهبردهای آگاهانه ایجاد کند.

آنچه این گزارش‌ به وضوح نشان می‌دهد این است که برای جلوگیری از تشدید نابرابری‌های موجود، سیاست‌های اقلیمی باید همه‌گیر باشند و تأثیرات اجتماعی و اقتصادی را در نظر بگیرند و تضمین کنند که هیچ کشور یا جامعه‌ای در مبارزه با بحران آب‌وهوایی عقب نمانده است.

منابع:

ایسنا، ویفروم ک آمار سازمان ملل

انتهای پیام 

  • دوشنبه/ ۱۵ مرداد ۱۴۰۳ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403051509753
  • خبرنگار : 50105