به گزارش ایسنا، سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود که به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران در گیر خشکسالی شدند و بر اساس دادههای سازمان هواشناس کشور، در این سال بیشتر مناطق کشور در وضعیت خشکسالی متوسط تا بسیار شدید قرار داشتند. خشکسالی شدید و بسیار شدید در بیشتر مناطق غرب، جنوب غرب، شمال شرق و استانهای کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، گیلان و سمنان بود. این خشکسالی بسیار شدید در مناطق غرب و جنوب غرب که سرچشمه رودهای بزرگ جنوب غرب همچون دز، کارون و کرخه بسیار خود را نشان میداد و خشکسالی متوسط تا بسیار شدید در نوار شمالی و شمال شرق کشور، تاثیرات مخرب خود را بر عملکرد بخشهای کشاورزی و دامداری نشان میداد.
در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ نیز بیشتر مناطق کشور دچار خشکسالیهای متوسط تا بسیار شدید بود و غالب مناطق کشور از جمله مناطق پربارش و برفگیر دامنههای زاگرس و البرز را درگیر کرده بود.
این خشکسالی و کمبارشی کمبود آب را به همراه داشت و موجب عدم دسترسی به نهاده شد. در چنین شرایطی دامداران علاوه بر فروش برهها اقدام به فروش دامهای مولد کردند که این مسئله موجب خروج دامهای مولد از گردنه تولید شد و ذخایر و سرمایههای دامی کشور در معرض خطر جدی قرار گرفت.
نکته مهم این است که از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ است که طرح آمارگیری از دام سبک با هدف برآورد تعداد و میزان تولیدات دام سبک یعنی دام زنده به دنیا آمده و دام پروار شده در فصلهای مختلف اجرا میشود.
در این میان منظور از دام سبک، گوسفند، بره، بز و بزغاله است که ممکن است بهصورت سنتی یا صنعتی نگهداری شوند. دام زنده به دنیا آمده بره یا بزغاله متولد شده در فصل آمارگیری است هرچند که بعد از تولد مرده باشد. دام کشتاری نیز دامی است که دارای گوشت قابل مصرف بوده و به دلایل مختلف مانند پایان دوره پروار، بیماری، کاهش تولید و جلوگیری از تلف شدن روانه کشتارگاه شده و یا توسط دامدار ذبح میشود.
نتایج طرح آمارگیری اندازهگیری فصلی تعداد و تولیدات دام سبک، در زمستان ۱۴۰۲ نشاندهنده این است که تعداد گوسفند و بره موجود در دامداریهای کشور در اسفندماه ۵۳.۶۶ میلیون رای و تعداد بز و بزغاله ۱۷.۵۰ میلیون راس بوده است. در واقع تعداد دام سبک کشور در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ بیش از ۷۱ میلیون رأس است.
بر اساس آمارهای موجود همچنین در زمستان سال ۱۴۰۲ حدود ۱۳.۱۱ میلیون راس بره و ۳.۶۵ راس بزغاله در بهرهبرداریهای پرورش دهنده دام سبک کشور متولد شده است.
در زمستان سال ۱۴۰۲ نیز تعداد ۳.۳۹ میلیون راس گوسفند و بره و یک میلیون راس بز و بزغاله در دامداریهای کشور پروار شده است.
بر اساس آخرین نتایج آمارگیری فصلی در بهار سال ۱۴۰۳، تعداد گوسفند و بره موجود در دامداریهای کشور در خردادماه ۵۲.۷۹ میلیون راس گوسفند و بره و تعداد بز و بزغاله ۱۷.۰۵ میلیون راس بوده است. در فصل بهار سال ۱۴۰۳ بیش از ۶.۱۷ میلیون رأس «گوسفند و بره» و نزدیک به ۱.۷۹ میلیون رأس «بز و بزغاله» پروار شد که نسبت به مدت مشابه فصل سال قبل به ترتیب ۳۴.۸ و ۲۳.۹ درصد افزایش داشته است.
در بهار ۱۴۰۳ حدود ۵.۴۵ میلیون راس بره و ۲.۱۹ میلیون راس بزغاله در بهرهبرداریهای پرورشدهنده دام سبک کشور متولد شده است.
در فصل بهار ۱۴۰۳ همچنین تعداد ۶.۱۷ میلیون راس گوسفند و بره و ۱.۷۹ میلیون راس بز و بزغاله در دامداریهای کشور پروار شده است.
بنابراین نتایج طرح آمارگیری اندازهگیری تعداد و تولیدات دام سبک در فصل بهار سالجاری نشان میدهد که در خردادماه سالجاری تعداد ۵۲.۷۹ میلیون رأس «گوسفند و بره» و ۱۷.۰۵ میلیون رأس «بز و بزغاله» در دامداریهای کشور موجود بود که در مقایسه با زمان مشابه سال قبل به ترتیب نزدیک ۳.۰ درصد افزایش و ۰.۶ درصد کاهش یافته است.
تعداد دام سبک متولد شده در این واحدها در فصل بهار سال جاری شامل ۵.۴۵ میلیون رأس «بره» و ۲.۱۹ میلیون رأس «بزغاله» برآورد شد که نسبت به فصل مشابه سال قبل بهترتیب ۶.۷ و ۳.۵ درصد کاهش یافته است.
در فصل بهار سال ۱۴۰۳ بیش از ۶.۱۷ میلیون رأس «گوسفند و بره» و نزدیک به ۱.۷۹ میلیون رأس «بز و بزغاله» پروار شد که نسبت به مدت مشابه فصل سال قبل به ترتیب ۳۴.۸ و ۲۳.۹ درصد افزایش داشته است.
انتهای پیام