تولید نسل جدید مکمل‌های معدنی «روی» برای انواع دام و طیور در کشور

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی برای نخستین بار در کشور موفق به بومی‌سازی نسل سوم مکمل‌های معدنی «روی» شده‌ که در گونه های مختلف دام‌های سنگین، سبک، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی کاربرد دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد سیستم تولیدمثل انواع دام و طیور می شود.

به گزارش ایسنا، به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، این شرکت دانش‌بنیان از سال 1397 فعالیت خود را در حوزه تولید و فرمولاسیون محصولات پیشرفته شیمیایی و نانویی همگام با تکنولوژی روز دنیا و با استقرار در پارک علم و فناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان  آغاز کرده‌است.

همچنین این شرکت به عنوان نخستین تولیدکننده نانو مکمل ‌های معدنی تحت عنوان هیدروکسی کلرید و برند فراروی در کشور محسوب می‌شود و به دانش تولید این محصول مبتنی بر فناوری ‌های پیشرفته  شیمیایی و نانوفناوری دست یافته است. این محصول  به عنوان نسل سوم مکمل‌های معدنی خوراک  انواع دام سبک و  سنگین، انواع طیور، آبزیان و اسب و انواع حیوانات خانگی شناخته می‌شود.

فاطمه سقطچی، دانش آموخته دکتری شیمی دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان و مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در معرفی این محصول گفت: تنها تولید کننده این محصول در دنیا یک شرکت آمریکایی- هلندی است که بعد از 15 سال کار تحقیق و توسعه این نسل را به دنیا معرفی کرده است و ما برای اولین بار در ایران موفق به تولید نسل سوم نانومکمل های معدنی دام و طیور شده ایم.

  وی ادامه داد: نسل سوم نانو مکمل‌ها، ضمن بهره مندی از مزایای دو نسل قبل، فاقد معایب آنها است و ما خط تولید این محصول در زنجان قطب معادن روی در ایران و خاورمیانه محسوب می شود، کلید زده ایم.  

به گفته وی، مکمل های روی برای تقویت سیستم ایمنی استفاده می شوند؛ اگر بخواهیم کلی به قضیه نگاه کنیم امنیت غذایی یک کشور در گرو پرورش بهینه و صنعتی انواع دام و طیور است. بهینه شدن پرورش صنعتی دام و طیور منوط به بهینه کردن خوراک پرورش دام و طیور است، چون بیش از 70 درصد از هزینه های این صنعت مربوط به خوراک است.

سقطچی با بیان اینکه خوراک دام شامل خوراک پایه و مکمل‌ها است، افزود: مکمل‌ها باعث افزایش بهره وری خوراک می شوند و طی آن، دام با مصرف کمتر به صورت بهینه تر و  در زمان کمتری رشد کرده و وزن گیری بهتری خواهد داشت.

وی ادامه داد: مکمل‌ها به دو دسته کلی مکمل‌های معدنی و مکمل‌های ویتامینه تقسیم می‌شوند؛ مکمل‌های معدنی که ما در حال حاضر نسل سوم مکمل ها معدنی روی را در دستور کار خود داریم،  برای انواع دام سنگین، سبک انواع طیور، انواع آبزیان و انواع حیوانات خانگی کاربرد دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی شده و تاثیر مثبتی روی عملکرد سیستم تولید مثل انواع دام و طیور دارد.

به گفته او، اگر بخواهیم مکمل های نسل سوم را با نسل اول و دوم مقایسه کنیم؛ نسل اول موادی مثل سولفات ها هستند که مستقیما از معادن استخراج می شوند و میزان اثربخشی کمتری دارند، از آلودگی عناصر سنگین رنج می برند. سولفات ها جاذب رطوبت بوده به مرور زمان در محیط های مرطوب مثل شمال کشور، کلوخه ای شده و از دسترس دام خارج می شوند. برای همین و برای غلبه بر مشکلات نسل دوم توسعه پیدا کرد که به عنوان کیلاته ها در بازار شناخته می شوند.

وی با اشاره به اینکه کیلاته ها معمولا از اسیدهای آمینه یا اسیدهای الی استفاده می کنند، افزود: اسیدهای آمینه یا اسیدهای الی، باعث افزایش اثربخشی مکمل شده اند ولی معایبی هم دارند از جمله اینکه نسبت به دما و رطوبت حساس هستند و می توانند تداخل جذبی داشته باشند. برای همین، نسل سوم که کلا بر پایه مواد معدنی است، نسبت به دما و رطوبت مقاوم بوده، هیچگونه تداخل جذبی ندارند و میزان ماندگاری‌شان بالا است، به دنیا معرفی شد.

سقطچی در خصوص ظرفیت تولید این مکمل ها در این شرکت دانش بنیان، گفت: ظرفیت تولید ما یک تن در ماه است و درخواست هایی از کشورهای مختلف از جمله کویت و ترکیه داشته ایم اما به دلیل محدودیت ظرفیت تولیدمان فعلا موفق به صادرات نشده ایم و در حال رفع نیاز داخل هستیم.

وی ادامه داد: قیمت تمام شده محصول ما، دو سوم نمونه مشابه خارجی است و این اختلاف قیمت در عین کیفیت برابر از مزیت های ما است. از طرفی چون این محصول از دانش به روزی هم برخوردار است پتانسیل خوبی برای صادرات هم به کشورهای همسایه و هم به کشور پیشرفته دارد.

وی در خصوص زمینه های کاربرد این محصول تصریح کرد: نسل سوم مکمل معدنی روی (دام، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی) در کنستانتره، مکمل دارویی حیوانی و افزودنی در صنعت خوراک دام، طیور آبزیان و حیوانات خانگی قابل استفاده است.

به گفته وی، از دیگر مزایای این محصول می توان به دسترسی بالا به روی و عدم تداخل آن با سایر ریز مغذی‌ها، قابلیت جذب بالا توسط دام و طیور و اثربخشی بهتر، ظرفیت جذب رطوبت پایین و خطر اکسیداسیون کمتر در هنگام ذخیره‌سازی و ماندگاری بیشتر، فناوری نوین در صنعت تولید مکمل‌های معدنی روی و تکنولوژی جدید و به روز بودن محصول در دنیا اشاره کرد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۵ مرداد ۱۴۰۳ / ۱۰:۱۰
  • دسته‌بندی: دانش‌بنیان‌ها
  • کد خبر: 1403050502956
  • خبرنگار :

برچسب‌ها