به گزارش ایسنا، «ارهان آریکلی» وزیر حملونقل جمهوری ترک قبرس شمالی، امروز (سهشنبه) گفت که این منطقه دوره گذار به وضعیت یک جمهوری خودمختار در خاک ترکیه را نادیده نمیگیرد.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که آریکلی با این حال بر این باور است که آمریکا و اتحادیه اروپا حتی موجودیت جمهوری خودمختار قبرس شمالی در ترکیه را نمیخواهند، چه رسد به تایید رسمیت آن.
آریکلی به شبکه «اولوسال کانال» ترکیه گفت: ما میگوییم جمهوری ترک قبرس شمالی باید موجودیت داشته باشد، حتی اگر به رسمیت شناخته نشود. اگر هم دیگر فرصتی برای بقا نداشته باشیم، یک جایگزین پیدا خواهیم کرد. چه جایگزینی؟ آن وقت، جمهوری خودمختار قبرس شمالی در ترکیه نیز مانند جمهوری خودمختار نخجوان در آذربایجان به سیاست خارجی و مسائل امنیتی کشور اصلی (ترکیه) وابسته خواهد بود. در امور داخلی نیز بهکلی، مستقل خواهیم بود. جایگزین جمهوری قبرس شمالی ترکیه، یک جمهوری خودمختار ترک است.
وزیر حملونقل قبرس شمالی گفت که پس از آن که «دشمنی بیهوده» میان ترکیه و سوریه پایان بیابد، جمهوری ترک قبرس شمالی آماده ازسرگیری روابط تجاری و توریستی با دمشق خواهد بود.
آریکلی گفت: این وضعیت برای ترکیه، برای سوریه و برای ما سودمند خواهد بود. ما میتوانیم به آسانی روابط را با سوریه در تجارت، توریسم و سیاست از سر بگیریم. ما به آن چشم امید داریم.
او افزود که احتمال بازگشت وضعیت روابط دو کشور (ترکیه و سوریه) به وضعیت پیش از بحران را نادیده نمیگیرد.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در اوایل ژوئیه گفت که ترکیه میتواند دعوتنامهای به «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه و « ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه برای آغاز روند عادیسازی روابط با سوریه بفرستد. او همچنین احتمال دیدار با اسد را رد نکرد. بعدا، رئیسجمهور سوریه گفت به شرطی آماده دیدار با اردوغان است که چنین دیداری در راستای منافع سوریه باشد.
قبرس به صورت غیررسمی، از سال ۱۹۷۴ میان یونان و ترکیه تقسیم شده است. جمهوری قبرس شمالی ترکیه در سال ۱۹۸۳ و با حمایت آنکارا اعلام موجودیت کرد و تنها از سوی ترکیه به رسمیت شناخته میشود.
مذاکرات درباره یکپارچهسازی قبرس، تقریبا، از زمان تقسیم شدن آن مورد بحث بوده است. تلاشها برای ازسرگیری مذاکرات میان جمهوری قبرس و قبرس شمالی در پی آخرین دور ناموفق این مذاکرات در سال ۲۰۱۷ در سوئیس ادامه دارد.
انتهای پیام