پیمان صالحی، معاون پژوهشی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با ایسنا گفت: اولویت هایی را از بدو ورود به معاونت پژوهشی برنامه ریزی کرده ایم. برخی از اولویت ها ادامه تلاش های مسئولان دولت های گذشته بوده است. برخی از مسائل هم با شناسایی نقصان و کمبودی که در کشور بوده است به اولویت تبدیل شده است. البته برخی از این اولویت ها در سال های گذشته پایه گذاری شده است.
وی افزود: برای اجرایی کردن برخی از برنامه ها مهم از ظرفیت شورای عتف و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری استفاده کردیم تا پایه گذاری کنیم تا در سال جاری با ضمانت اجرایی پایدار اجرا شود. همچنین در نظر داشته ایم با تغییر مدیریت ها که البته یک موضوع طبیعی است اجرای این برنامه ها دچار اختلال نشوند.
صالحی یکی از مهمترین موضوعات را دوره پسا دکتری دانست و گفت: پسا دکتر موضوع آشنایی است و سال ها درگیر این موضوع هستیم. با وجود اینکه آیین نامه پسا دکتری در کشور وجود داشت؛ اما به درستی از آن برای اجرا استفاده نشده است.
وی با اشاره به اهمیت موضوع پسا دکتری و با بیان اینکه دانشجویان دوره های پسادکتری بهترین و کارآمدترین افراد برای انجام تحقیقات در دانشگاه ها هستند، گفت: در سال ۲۰۲۰ بنیاد علم آمریکا اعلام کرد، تعداد ۲۴۰ هزار دانشجو دکتری تحصیل می کردند و تعداد ۶۰ هزار پسا دکتری جذب شده اند. معتقدم بهترین نیروی پژوهشی پسا دکتری است. به این علت که دانشجوی کارشناسی ارشد تازه برای یادگیری پژوهش آمده است و دانشجو دکتری نیز تز و درس دارد؛ اما پسا دکتری کسی است که مدرک دکتری دارد، تجربه پژوهش دارد و تمام وقت در خدمت شماست. برای انجام کار حرفه ای است و پول دریافت می کند و در مقابل کاری که انجام می دهد باید پاسخگو باشد.
وی بابیان اینکه موتور پژوهش و فناوری در دنیا پسا دکتری است، گفت: هیات علمی نقش هدایت کننده دارد؛ اما نقش این دو متفاوت است.
صالحی تصریح کرد: در کشور طی چند سال گذشته نتوانسته ایم سالی یک هزار پسا دکتری جذب کنیم. سال گذشته یک آیین نامه با ضمانت اجرایی محکم در شواری عتف مطرح و مصوب کرده ایم.
وی ادامه داد: آیین نامه ای پسا دکتری مصوب شده است و طی مجوزی که از مقام معظم رهبری دریافت شد، می توانیم سالانه از ظرفیت سربازها به تعداد ۵۰۰ نفر برای پسا دکتری استفاده کنیم. در تاریخ هیچ کشوری دوره پسا دکتری سربازی وجود ندارد و این یک اتفاق بسیار خوبی است.
وی ادامه داد: این اتفاق در ایران باید به چندین هزار نفر برسد. امروز تعداد ۱۶۰ هزار دانشجو دکتری داریم. باید پسا دکتری نیز به چندین هزار نفر برسد.
پسا دکتری باید در خدمت حل مسائل جامعه باشند. خیلی امیدواریم امسال به آن ظرفیت واقعی برسیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: مشکل پسا دکتری عدم استقبال نیست کمبود بودجه و عدم اطلاع رسانی از این دوره است. باید حقوق پسادکتری ۸۰ درصد استادیار پایه یک باشد، برای این امر نیاز به تامین منابع است که تا حدودی این مشکل حل شده است. کسانی که وارد شرکت ها و صنعت شده اند، مسئولیت پرداخت حقوق با شرکت است و در این بخش مشکلی نداریم. اطلاعات افراد درباره پسا دکتری کم است ما به دنبال افزایش آگاهی و اطلاعات درباره این موضوع هستیم.
انتهای پیام