غافلگیری در عمان آرام

«این پایان [کار] شما است، ای کافرها!». طبق گفته بازماندگان حمله تروریستی به مسجد شیعیان در عمان، افراد مهاجم مسلح در حالی که به سوی آنان شلیک می‌کردند این عبارات را فریاد می‌زدند. آنان همچنین می‌گویند تروریست‌ها روی پشت بام ساختمان مجاور ایستاده بودند و از نورافکن آنجا برای مشاهده اهداف [خود] در حیاط پایین استفاده می‌کردند.

به گزارش ایسنا؛ این حمله طبق اطلاعات منتشر شده از سوی خبرگزاری رسمی عمان نه کشته شامل یک نیروی پلیس، چهار تبعه پاکستان، یک تبعه هند و سه فرد مهاجم به علاوه ۲۸ زخمی از جمله چهار نیروی پلیس برجای گذاشته است.

افراد مهاجم منتسب به داعش در حمله دوشنبه شب با نیروهای پلیس و نیروهای مسلح عمان درگیر شدند و تا زمانی که به ضرب گلوله کشته شوند به تبادل آتش با آن‌ها ادامه دادند. این محاصره از ساعت ۲۲:۱۵ دقیقه شروع شد و بیش از ۱۰ ساعت ادامه داشت و روز سه شنبه پایان یافت.

نخستین حمله داعش در عمان

این حمله تروریستی، نخستین حمله داعش در کشور پادشاهی عمان به شمار می‌رود که در آن اقلیت شیعه در کنار پیروان مذهب اباضیه و اهل سنت زندگی می‌کنند. جمعیت این کشور بالغ بر ۵ میلیون نفر است که بیش از چهل درصد آن‌ها را کارگران خارجی تشکیل می‌دهند.

جزئیات جدید

پلیس عمان جزئیات جدیدی را درباره حمله دوشنبه شب به مسجد امام علی (ع) واقع در منطقه وادی الکبیر مسقط اعلام کرد. طبق بیانیه پلیس این کشور «سه جنایتکار درگیر» در این حادثه برادرانی عمانی بوده‌اند و به خاطر پافشاری بر مقاومت در برابر نیروهای امنیتی کشته شده‌اند و طبق تحقیقات تحت تاثیر افکار گمراه کننده بوده‌اند.

مهاجمان

بیانیه پلیس عمان تایید کننده توئیت عمران علی، سفیر پاکستان در کشور پادشاهی عمان است که روز چهارشنبه در پلتفرم X تاکید کرده بود اطلاعات موثقی دارد مبنی بر این‌که مهاجمان پاکستانی نبوده‌اند.

بیانیه پلیس همچنین با سخنان شاندار بخاری، شاهد عینی و بازمانده این حمله تروریسی مطابقت دارد. او که اهل پاکستان و سرپرست تیمی از داوطلبان مسجد است و برای یک شرکت تبلیغاتی در مسقط کار می‌کند به روزنامه انگلیسی زبان «نشنال» امارات متحد عربی گفت تک تیرانداز به آن‌ها شلیک می‌کرده و با صدای بلند به زبان عربی فصیح و نه [زبان] کسی که عربی را یاد گرفته باشد فریاد می‌زد:«این پایان [کار] شما است، ای کافرها!».

انغماسی کیست؟

گروه دولت اسلامی (داعش) پیش از این (روز سه شنبه ۲۶ تیر) مسئولیت این حمله را برعهده گرفته و اعلام کرده بود سه نفر از اعضای این گروه این حمله را انجام داده‌اند. در بیانیه این گروه مشخصا از کلمه انغماسی در توصیف افراد مهاجم استفاده شده است.

 انغماسی واژه‌ای عربی به معنای شیرجه زن یا غوطه‌ور است و در گروه‌های تروریستی مانند داعش انغماسی به فرد یا یگانی گفته می‌شود که کمربند انفجاری و سلاح سبک به ‌همراه دارد، تا آخرین گلوله می‌جنگد و پس از پایان رسیدن گلوله‌هایش خود را منفجر می‌کند.

تفاوت فرد انغماسی با مهاجم انتحاری در این گروه‌ها این است که فرد انتحاری فقط کمربند انفجاری دارد یا سوار بر یک خودروی بمب‌گذاری شده خود را به هدف می‌رساند و بدون درگیری با افراد مقابل خود را منفجر می‌کند، اما فرد انغماسی پیش از انفجار خود را درگیر می‌کند.

این گروه همچنین در کانال تلگرامی خود ویدیویی منتشر کرد که در آن سه مرد شرکت کننده در این حمله (طبق  ادعای این گروه) پیش از حمله پرچم سیاه رنگ داعش را در دست دارند و یکی از آن‌ها تفنگ جنگی اشتایر  ـ ساخت اتریش ـ در دست گرفته است.

هشداری بسیار نگران کننده

معن البیاری، سردبیر روزنامه «العربی الجدید»، نویسنده و روزنامه نگار اردنی در مقاله‌ای با عنوان «داعش در مسقط» (۲۹ تیر) وقوع این حادثه را هشداری بسیار نگران کننده می‌داند ؛ زیرا  مشخصا در کشور پادشاهی عمان رخ داده است؛ یعنی کشوری که طبق گفته او پیروان مذهب اباضیه‌ و اهل سنت در مساجد یکسان نماز می‌خوانند و هیچ خبری از هر نوع تنش یا کشمکش فرقه‌ای در آن نبوده است. البیاری همچنین باور دارد این حادثه ما را به سمت تجدید نظر درخصوص اخباری سوق می‌دهد که درباره تضعیف این گروه تروریستی ترویج داده می‌شود.

جنگ برای بقا

«این حمله بخشی از آن چیزی است که جنگ دولت اسلامی برای بقا نامیده می‌شود». این نظر عبد السید، تحلیلگر امور امنیتی درخصوص حمله تروریستی داعش در عمان است که آن را در گفتگو با «بی بی سی» بیان کرد . اسماعیل شیخ در تاریخ ۱۸ ژوئیه نظر او را در مقاله خود تحت عنوان «چرا دولت اسلامی عمان را هدف قرار داد؟» آورد. 

به گفته او گروه دولت اسلامی (داعش) بعد از شکست در سوریه و عراق به علت از دست دادن اراضی که تحت سیطره داشت تلاش می‌کند حضور خود را از طریق حملات تروریستی سلول‌های کوچکتر تثبیت کند.

خرم اقبال، کارشناس مبارزه با تروریسم نیز این حمله به مسجد شیعیان در مسقط را ادامه حملات دولت اسلامی علیه شیعیان می‌داند و می‌گوید این گروه در حال افزایش گستره عملیات خود به صورت تدریجی است؛ چرا که بعد از انجام حملاتی در افغانستان و پاکستان حملاتی را در ایران و روسیه انجام داد و اکنون این تهدید در کشوری مانند عمان در حال افزایش است.

افزایش حملات داعش

در کنار انتشار خبرها درخصوص حمله داعش در عمان، فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) روز چهارشنبه (۲۷ تیر) اعلام کرد که در نیمه نخست سال جاری، ۱۳۷ عملیات نظامی علیه شبه نظامیان داعش در عراق و سوریه انجام داده که منجر به کشته شدن تعدادی از رهبران این گروه شده است و هم زمان هشدار داد افزایش حملات داعش نشانه تلاش این گروه برای سازماندهی مجدد خود در عراق و سوریه است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۳۱ تیر ۱۴۰۳ / ۱۷:۱۱
  • دسته‌بندی: باشگاه دانشجویان
  • کد خبر: 1403043120180
  • خبرنگار : 30191