مهندس مسعود عتیقی در گفتوگو با ایسنا گفت: دنبالهدارها از جمله اجرام آسمانی هستند که به صورت مهمانهای ناخوانده هر از چندگاهی به منظومه خورشیدی ما وارد شده و برای نه تنها رصدگران حرفهای، بلکه رصدگران آماتور و حتی عموم مردم از جذابیت خاصی برای مشاهده برخوردارند.
وی افزود: دنبالهدار 13P/Olbers یکی از این مهمانان است که این شبها در آسمان خودنمایی میکند. این دنبالهدار که هر ۶۸ سال و بصورت دقیقتر هر ۶۷.۹ سال یک بار به گرد خورشید میچرخد، از جمله دنبالهدارهای میان دوره است که همچون دنبالهدار مشهور هالی، در بازه دوره مداری ۲۰ تا ۲۰۰ سال قرار دارد.
عتیقی خاطر نشان کرد: این دنبالهدار که توسط Heinrich Olbers از کشور آلمان، دوشنبه ۱۵ اسفند ۱۱۹۳ خورشیدی با چشم غیر مسلح کشف شد؛ یکشنبه ۱۰ تیرماه جاری به حضیض خورشیدی (نزدیکترین فاصله با خورشید) رسید و شنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۳ دنبالهدار مذکور در کمترین فاصله با کره زمین خواهد بود.
به گفته وی، دنبالهدار 13P/Olbers در روز ۳۰ تیر به فاصله ۲۸۳.۵ میلیون کیلومتری از زمین میرسد. دنبالهدار Olbers که آخرین بار در سال ۱۹۵۶ میلادی در آسمان دیده شده بود، بار دیگر پس از دیدار امسال، در سال ۲۰۹۴ میلادی و در نوروز ۱۴۷۳ خورشیدی به دیدار زمین و خورشید خواهد آمد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تاکید کرد: بدیهی است در کمترین فاصله از زمین، بهترین شرایط برای مشاهده هر دنبالهداری بوجود میآید، هر چند که از نظر درخشش و قدر روشنایی، هر دنبالهدار نسبت به ستارگان همقدر خود، مقداری کم نورتر بوده و برای رصد مشکلاتی خواهد داشت.
عتیقی با تاکید بر اینکه دنبالهدار Olbers طی این شبها به درخشندگی ۶.۵ تا ۷ میرسد، یادآور شد: این میزان درخشندگی این دنبالهدار موجب شده که حتی با دوربینهای دوچشمی نجومی و یا تلسکوپهای کوچک آماتوری بتوان آن را بهراحتی مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: جالب است بدانید در شبانگاه شنبه ۳۰ تیر که دنبالهدار 13p به کمترین فاصله از زمین میرسد، از نزدیکی کهکشان NGC 3219 میگذرد و این کهکشان آدرس خوبی برای یافتن آن است؛ سپس به مرور از صورت فلکی خرس بزرگ، با سرعت بسیار زیاد ۱۳۴,۸۶۷ کیلومتر در ساعت به سمت صورت شیر کوچک، در شمال غرب آسمان جا به جا میشود و رصدگران مشتاق، پس از غروب مهر تابان حدود ۳ ساعت برای جستجو و مشاهده آن فرصت دارند.
عتیقی ادامه داد: این دنبالهدار در حال حاضر درخشانترین دنبالهداری است که در آسمان حضور دارد.
وی گفت: خوشبختانه در گشت رصدی اخیر انجمن نجوم آماتوری ایران در میانه تیرماه جاری در تختسلیمان، این فرصت فراهم شد که علاقهمندان این دنبالهدار زیبا را از درون تلسکوپ مشاهده کنند.
انتهای پیام