این علم جزء قدیمیترین علمهای هیئتهای مذهبی بم به شمار میرود که قدمت آن مربوط به اواخر دوره صفویه است.
فیروزه فاطمی از نوادگان سیدمحمد مستوفی در گفتگو با خبرنگار ایسنا در این باره چنین نقل می کند: «جد بنده سیدمحمد مستوفی یک شب امام حسین (علیه السلام) را در خواب میبیند که امام فرمودند برود پیش فلان خادم حرم و این هدایا شامل «عَلَم غیبی»، لباس زره و نیز سفیدمهره را تحویل بگیرد.
او ابتدا به خواب توجهی نمیکند تا اینکه سه بار برایش خواب تکرار میشود و پس از آن تصمیم میگیرد به کربلا برود و خادم یاد شده را بیابد. زمانی که خادم را پیدا میکند متوجه میشود خادم آستان امام حسین (علیه السلام) نیز خواب مشابهی دیده و او به سیدمحمد میگوید چرا اینقدر دیر آمدی؟
سیدمحمد هدایا را تحویل میگیرد و به سمت بم حرکت میکند و عصر هفتم ماه محرم آن سال به بم میرسد که این عَلَم را در مراسم عزاداری شرکت میدهد.
از آن زمان تاکنون که بیش از ۴۰۰ سال میگذرد، در آیین عزاداری سنتی بم هفتم محرم این علم توسط نوادگان مستوفی طی مراسمی به هیئت طباطبایی تحویل داده میشود و تا روز سوم شهادت امام حسین(علیه السلام) در هیئت میماند. سپس مجدد این عَلَم به بازماندگان مستوفی برگردانده میشود».
فلسفه نام علم غیبی
خانم فاطمی درباره اینکه چرا مردم به این علم، «عَلَم غیبی» میگویند، بیان کرد: روایتهای متفاوتی وجود دارد؛ برخی میگویند از آنجا که علم پس از عزاداری تا یک سال در معرض دید عموم نیست، اینچنین آن را یاد میکنند و عده دیگری نیز همان قضیه خواب سیدمحمد مستوفی را دلیل این نام میدانند.
وی افزود: آنطور که در افکارعمومی بم گفته میشود، از آنجا که در طول این سالها چندین بار این عَلَم به سرقت رفته و پس از مدتها مجدد پیدا شده، به همین علت نام «عَلَم غیبی» را اینگونه تفسیر میکنند.
به گزارش ایسنا، سادات فاطمی از نوادگان سیدمحمد مستوفی هستند که به هیئت طباطبایی ارادت خاص داشتند و همچنین به علت نسبت خانوادگی که به سادات فاطمی داشتند، این هدایا را که شامل «عَلَم غیبی»، زره و سفیدمهره بوده را هر سال در اختیار این هیئت قرار میدهند.
عَلَم غیبی با آغاز عزاداریها هر سال در عصر هفتم ماه محرم در مراسم سنتی بیرون آورده میشود و خانواده رضوانی که از قدیم و پس از خانواده فاطمی نگهدار این عَلَم هستند، وظیفه علمگردانی را برعهده دارند.
در این مراسم مردم به امامزاده اسیری بم میآیند و عزاداران هیئت طباطبایی نیز در آن محل جمع میشوند، عَلَم غیبی تحویل خادمان هیئت طباطبایی و امامزاده اسیری میشود و در ادامه علم با گلاب شست و شو داده و بر بالای یک میله فلزی که دورتادور آن را با پارچهای میبندند، بسته و در طول مراسم عزاداری، باتوجه به حاجتهایی که مردم دارند پارچههای مختلفی به این عَلَم نصب میشود.
زرهی که به بم بازگشت
اما یکی دیگر از هدایایی که سیدمحمد مستوفی با خود به همراه آورده بود، زره یا همان پیراهن زنجیرهای و سفیدمهره بوده که زره در آن زمان در امامزاده اسیری نگهداری میشده است.
آنطور که منابع مختلف در بم گزارش میدهند در زمان زلزله ویرانگر سال ۸۲ این زره به سرقت رفته و پس از ۲ سال در اصفهان پیدا و مجدد به بم برگردانده شده است.
صرف نظر از تاریخ و چگونگی وجود علم و زره موجود در عزاداری بمیها، مردم بسیاری هر سال با شرکت در این مراسم در سوگ شهادت امام حسین(علیه السلام) و یاران باوفایش شرکت میکنند و ضمن شرکت در عزاداری، حاجتهای خود را نیز طلب میکنند
به گزارش ایسنا، برگزاری منظم، با شکوه و پرشور عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی در بم و استفاده از مداحیهای مناسب، باعث شده تا این عزاداری به عنوان اثری ممتاز شناخته شود.
انتهای پیام