زیره یک دانه و ادویه قدیمی است که قرنهاست به دلیل خواص دارویی و طعم خوشمزه آن استفاده میشود. دوره رشد کوتاه سه ماهه، نیاز آبی اندک، مقاوم به شوری خاک و آفات و بیماریها و درآمد بالاتر از مزایای کشت زیره در اراضی کم بازده نواحی شمالی شهرستان گنبدکاووس در استان گلستان است.
زیره سبز، گیاه دارویی کم نهاده با ارزش افزوده بسیار بالا و یکی از مهمترین انواع گیاهان دارویی است که دارای خواص ضد سرطان، باکتری و میکروب بوده، برای گرفتگی قلب مفید و تقویتکننده قوای جسمی و جنسی، اشتهاآور و شیرافزا است.
مسعود توغدری کشاورز سی ساله اهل روستای آق بند که سطح وسیعی از اراضی دیم بخش هفت گنبدکاووس را را زیر کشت زیره سبز برده است در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: زیره سبز گیاهی بسیار کم آب بر بوده که به خوبی در اراضی شور و کم بازده شمال شهرستان گنبدکاووس پرورش مییابد و نسبت به گندم و جو که به طور رسوم در استان کشت میشود درآمد بسیار بالاتری دارد.
زیره سبز در هر هکتار تا ۴۰۰ میلیون تومان درآمدزایی دارد
وی با بیان اینکه این گیاه دوره رشد ۹۰ روزه دارد گفت: زیره سبز تا یک تن در هکتار عملکرد دارد و امسال با قیمت ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان در بازار فروخته میشود و این به معنای آن است که در هر هکتار تا ۴۰۰ میلیون تومان برای کشاورزان درآمدزایی دارد که رقم قابل توجه و راضیکنندهای است.
این کشاورز گنبدی با اشاره به اینکه هرساله دلالان زیادی موقع برداشت محصول کشاورزان به این منطقه میآیند، گفت: اگر مسئولان حمایتهای بیشتری از کشاورزان داشته باشند و صنایع بستهبندی در منطقه ایجاد کنند سود بسیار بیشتری عاید مردم منطقه و کشاورزان خواهد شد.
شناسایی ۱۷۰۰ گونه گیاهان داروئی در استان گلستان
محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر بینالمللی آب و خاک در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: تاکنون یک هزار و ۷۰۰ گونه گیاهی در استان گلستان شناسایی شده است که ۴۰۹ گونه آن گیاه دارویی است کـه ۱۵۶ گـونه درجنگـلها، ۹۸ گـونه در مراتـع، ۴۷ گـونه درحاشیه مـزارع و ۱۰۸ گونه دیگر به صورت مشترک در اراضی جنگلی، مرتعی و زراعی گلستان رشد میکند.
نبود مراکز خرید و کمبود مراکز فرآوری گیاهان دارویی مهمترین چالش کشاورزان
وی ادامه داد: استان گلستان با داشتن شرایط اقلیمی متنوع و آب و هوای مناسب میتواند به قطب گیاهان دارویی کشور تبدیل شود زیرا بسیاری از گونههای گیاهی آن به صورت خود رو و طبیعی وجود دارد اما نبود مراکز خرید و کمبود مراکز فرآوری گیاهان دارویی مهمترین مشکلات استان گلستان دراین زمینه میباشد.
اسدی با اشاره به اینکه هم اکنون کمتر از ۳۰۰ هکتار از اراضی گلستان به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد، افزود: در حال حاضر فقط دو شرکت فرآوری در این استان فعال است و نیاز به شرکتهای بیشتر در این زمینه محسوس است.
این پژوهشگر آب و خاک با بیان اینکه به دلیل نبود مراکز خرید، بسیاری از تولیدات گیاهان دارویی این استان توسط واسطهها و دلالان با قیمت پایین خریداری و به صورت فلهای به استانهای دیگر یا خارج کشور صادر میشود، گفت: با توجه به صادرات فلهای و بدون فرآوری گیاهان دارویی در کشور، لزوم بازنگری در این زمینه بسیار ضروری بوده و با فرآوری درست این سرمایههای ملی علاوه بر ایجاد اشتغال، و توانمندسازی روستاییان درآمد خوبی عاید کشاورزان منطقه خواهد شد.
زیره سبز بهترین جایگزین کشت گندم و جو در شمال گنبدکاووس
وی کاهش درد، بیحسکننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکتها، ضد باکتری، ضد سم، ضد صفرا، ضد باروری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونیکننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویتکننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، معرق، هضمکننده غذا، ادرارآور، شیرافزا، دارای خاصیت استروژنی، قارچکش، لاروکش، محرک، تقویتکننده معده، تقویتکننده رحم و التیام دهنده زخم را از جمله فواید زیره سبز برشمرد و افزود: با توجه به اینکه زیره سبز به خوبی در اراضی شور و کم بازده شمال گنبدکاووس رشد میکند، بهترین جایگزین برای کشت گندم و جو بوده که میتواند درآمد مردم محلی را افزایش دهد.
مینا پیری، کارشناس مسئول باغبانی مدیریت جهادکشاورزی گنبدکاووس نیز در گفتوگو با خبرنگاران دوره رشد کوتاه سه ماهه، نیاز آبی اندک، مقاوم به شوری خاک و آفات و بیماریها و درآمد بالاتر را از مزایای کشت زیره در زمینهای کم بازده نواحی شمالی شهرستان گنبدکاووس برشمرد وتصریح کرد: امسال در هزار و ۲۰۰ هکتار از زمینهای بخش داشلیبرون مناطق مرزی شمال گلستان زیره سبز کشت شد.
وی با بیان اینکه قیمت فروش زیره به صورت توافقی بوده و امسال هر کیلوگرم آن بین ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال خرید و فروش میشود، ادامه داد: متوسط عملکرد این محصول ۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم در هر هکتار است.
این کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی گنبدکاووس اضافه کرد: علاوه بر کشت زیره، گنبدکاووس ظرفیت کشت دیگر گیاهان دارویی مانند گل گاو زبان، گل بابونه، خارشتر و نعناع فلفلی را در اراضی کم بازده و دیم دارد که درآمد حاصل از آن نسبت به کشت غلات، بسیار بیشتر است.
به گزارش ایسنا، شهرستان ۴۰۰ هزار نفری گنبدکاووس با افزون بر ۱۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی که ۶۰ درصد آن به صورت دیم کشت میشود، از شهرستانهای مهم تولید کشاورزی گلستان بالاخص در تولید گندم است.
از مجموع اراضی زراعی و باغی گنبدکاووس، ۵۷ هزار هکتار آن در بخش داشلیبرون این شهرستان قرار دارد که از این مقدار ۱۲ هزار هکتار آن در حاشیه رودخانه اترک بهصورت آبی و ۴۵ هزار هکتار دیگر نیز بهصورت دیم به زیر کشت میرود.
انتهای پیام