به گزارش ایسنا، چند مقام رسمی ناشناس مدعی شدند شرکتهای چینی در سال ۲۰۲۳ مذاکراتی درباره همکاری در زمینه شبیهسازی پهپادهای انتحاری مورد استفاده روسیه داشتهاند و تولید و آزمایش مدلی از آن را امسال برای ارسال به روسیه آغاز کردهاند. آنها همچنین گفتند که این پهپادهای چینی هنوز در اوکراین مورد استفاده قرار نگرفتهاند.
این در حالی است که روسیه گفته است برخلاف اوکراین که به کمکهای تسلیحاتی متحدان خود وابسته است، در جنگ از تولیدات صنایع نظامی داخلی استفاده میکند.
بلومبرگ گزارش داد: عرضه پهپاد به روسیه نشاندهنده تعمیق حمایت پکن از مسکو به رغم هشدارهای مکرر آمریکا و متحدان آن خواهد بود. «شی جینپینگ» قصد داشته است بهرغم این که مقامات غربی میگویند کشورش قطعات و دیگر کمکها را به ارتش روسیه ارائه کرده است، چین را در جنگ اوکراین بیطرف جلوه بدهد.
در عین حال، مقامات آمریکایی گفتهاند که چین فعلا عرضه مستقیم تسلیحات و مهمات به روسیه را متوقف کرده است، امری که در صورت اجرا باعث گسترش بیسابقه تنشها خواهد شد و احتمالا اقداماتی سختگیرانهتر، مانند تحریمها را علیه چین، دومین اقتصاد بزرگ دنیا به دنبال خواهد داشت.
۲ نفر از مقامات رسمی که پیشتر به آنها اشاره شد، گفتند که برخی از کشورها بر این باورند عرضه پهپادها به روسیه برای اهداف جنگی، «کمکهای مرگبار» محسوب خواهد شد. یک منبع مطلع از این موضوع گفت ارزیابی آمریکا این است که چین در حال بررسی این است که آیا پهپادهای کامل ساختهشده را به روسیه عرضه کند یا نه.
در این میان نیز چین در حال ارسال کیتهایی است که قابلیت استفاده در پهپادهای نظامی را دارند. به گفته او، آمریکا هنوز به این نتیجه نرسیده است که چین در حال ارائه کمکهای مرگبار به روسیه است اما در عین حال، واقف است که دیگر کشورها ممکن است تعابیر دیگری داشته باشند.
«لی پنگیو» سخنگوی سفارت چین در آمریکا در بیانیهای در این باره گفت که چین تسلیحاتی در اختیار طرفین جنگ اوکراین قرار نمیدهد و سرسختانه در حال کنترل کالاهای دارای قابلیت استفاده ۲ منظوره است.
او افزود: در زمینه بحران اوکراین، کاملا برای جامعه بینالمللی مشخص است که چه کسی خواستار گفتمان است و برای صلح تلاش میکند و چه کسی در حال دمیدن بر این آتش و ایجاد تقابل است. ما از کشورهای مرتبط میخواهیم که فورا از دمیدن بر آتش این جنگ و ایجاد تقابل دست بکشند.
بلومبرگ در ادامه نوشت: وزارت امور خارجه و وزارت دفاع روسیه، پاسخی به درخواست توضیح در این باره ندادهاند.
در این مطلب ادعا شده است که روسیه با وجود ساختن کارخانهای برای تولید انبوه این پهپاد، هنوز به تامین تسلیحاتی از سوی برخی کشورها و تامین قطعات از سوی چین نیاز دارد.
اگرچه، مقامات رسمی تایید نکردهاند که این پهپاد توسط چین در حال ساخت است، وبگاههای دفاعی چین و چند رسانه گزارش دادهاند این کشور در حال تولید پهپادی انتحاری به نام «سانفلاور ۲۰۰» است.
«جولیات اسمیت» سفیر آمریکا در ناتو سهشنبه در گفتوگو با شبکه بلومبرگ مدعی شد: چین از هر کاری و هر فرصتی برای این استدلال استفاده میکند که بازیگری بیطرف در جنگ اوکراین است اما در واقع، جمهوری خلق چین در حال تهیه فهرستی طولانی از قطعات و کالاهای دارای استفاده دومنظوره، مانند ماشینابزارها و قطعات میکروالکترونیکی است که روسیه را قادر میسازد جنگ را پیش ببرد.
او افزود: ما در ناتو اطمینان حاصل میکنیم که بتوانیم افشا کنیم جمهوری خلق چین دیگر بازیگری بیطرف نیست و به چین درباره خطر حمایت چین از روسیه در این جنگ هشدار میدهیم.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در نشست جی-۷ گفته بود که رئیسجمهور چین به او قول داده است تسلیحات در اختیار روسیه قرار نخواهد داد.
انتهای پیام