عید قربان؛ عید شادی، اشتراک و اجتماع

عید قربان، یکی از اعیاد بزرگ و گرامی مسلمانان محسوب می‌شود، روزی است که خداوند به ابراهیم نبی (ع) فرمود تا فرزندش اسماعیل را قربانی کند. ابراهیم (ع) به فرمان خداوند اسماعیل را به قربانگاه برد و خداوند قوچی را فرستاد تا ابراهیم نبی آن را به جای اسماعیل ذبح کند.

بسیاری از مسلمانان جهان، عید قربان را جشن گرفته و آن را روز بازگشت به خویش و نزدیک شدن به خداوند و کمک به نیازمندان می‌دانند. این عید برای میلیون‌ها مسلمان در سراسر جهان، زمانی است که با خانواده و دوستان خود برای نماز و جشن آماده می‌شوند.

اهمیت عید قربان در جامعه مسلمانان

عید قربان از جنبه‌های مختلف در زندگی ما تاثیر دارد که به برخی از این موارد در ذیل اشاره شده است.

 ارتباط متقابل بین اعضای خانواده

عید قربان باعث افزایش ارتباطات و وابستگی متقابل بین اعضای خانواده می‌شود. در این روز اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و همه در توزیع گوشت بین مستضعفان، نیازمندان و بستگان نزدیک شرکت می‌کنند.

تقویت روابط اجتماعی

عید قربان روز جشن گرفتن، شاد بودن و ارتباط خانوادگی با یکدیگر است. خانواده‌ها و دوستان اغلب در طول تعطیلات عید دور هم جمع می‌شوند و برخی حتی تفریح گروهی برگزار که همگی به ایجاد پیوندهای اجتماعی قوی‌تر در جامعه کمک می‌کنند.

احساس شادی

افراد در طول تعطیلات عید احساس آرامش و شادی می‌کنند. در این تعطیلات استراحت جسمی و روحی فراهم می‌شود، به همین دلیل است که فعالیت‌های تفریحی و دور هم جمع شدن با دوستان و خانواده زیاد است. کودکان در تعطیلات عید شادترین افراد هستند.

 تقرب به خداوند متعال

مسلمانان در روز عید قربان یکی از شعائر تایید شده اسلام را انجام می‌دهند که ذبح دام است.

آداب عید قربان

در این روز فرخنده، مسلمانان چندین مراسم و آیین را اجرا می‌کنند که در ادامه به آنها اشاره شده است.

 نماز عید قربان

مردم مسلمان روز عید قربان را با نماز در مسجد آغاز می‌کنند. این نماز خاص به نماز عید معروف و ۲ رکعت است و بعد از آن خطبه می‌خوانند. تعداد زیادی از مردم در مسجد و میدان تجمع می‌کنند که نشان دهنده وحدت جامعه مسلمانان نیز است.

قربانی

همانطور که ​​قبلا در مورد آن صحبت کردیم، قربانی عمل اصلی این روز است، حیوانی مانند گوسفند، بز، گاو یا شتر ذبح شده و بین خانواده، دوستان و افراد نیازمند توزیع می‌شود.

خیریه

مسلمانان در روز عید قربان به امور خیریه مشغول هستند و این عمل بخشش جزو اصلی عید قربان است که نشان‌دهنده اهمیت کمک به دیگران و تقویت رفاه جامعه است.

لباس و مجالس اجتماعی

پوشیدن لباس نو یا بهترین لباس در عید رسم است. خانواده‌ها با دوستان گرد هم می‌آیند و در آنجا وعده‌های غذایی ویژه را با گوشت به اشتراک می‌گذارند و هدایایی را مبادله می‌کنند. علاوه بر این، پول دادن به بچه‌ها توسط بزرگترها نیز  رسم است. مناطق مختلف سنت‌های منحصر به فردی دارند، اما موضوع مشترک شادی، اجتماع و اشتراک است.

تنوع فرهنگی

جشن‌های عید قربان در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است. به‌عنوان مثال، در سودان، جشن‌ها شامل مراسم سنتی و تهیه نوشیدنی‌های خاص است. در عربستان سعودی، صبحانه‌های جمعی رایج است. در فلسطین، با وجود چالش‌های سیاسی، روح عید از طریق اجتماعات خانوادگی، شیرینی‌های مخصوص و اعمال خیریه حفظ می‌شود. در اکثر مناطق مراسم مشابه‌ای برگزار می‌شود که در ذیل به برخی از این موارد اشاره شده است.

عید قربان در امارات

بسیاری در امارات به‌طور سنتی جشن را از ساعات اولیه صبح، با حضور در مسجد برای نماز عید آغاز می‌کنند. عید قربان امسال در امارات از روز یکشنبه آغاز شده است، پس از اینکه کمیته رصد ماه امارات متحده عربی هلال ماه را در روز شنبه مشاهده کرد. در امارات به مناسبت عید قربان به کارگران بخش دولتی و خصوصی چهار روز تعطیل رسمی داده شده است که روز سه‌شنبه به پایان می‌رسد.

یکی از ساکنان شارجه درباره عید قربان اظهار کرد: آداب و رسوم با گذشت زمان تغییر کرده است، اما سعی می‌کنیم سنت‌ها را حفظ کنیم. عید قربان زمانی از سال است که همه اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و به یکدیگر سلام می‌کنند. حال و هوای عید با روزهای دیگر متفاوت است، زیرا مردم احساس شادی می‌کنند و همه لبخند می‌زنند.

اداره امور اسلامی امارت گفت که در شارجه، ۶۴۰ مسجد و مصلی آماده پذیرایی از مردم در مکان‌های مشخص شده برای نماز عید، از جمله در میادین عمومی خواهند بود. چندین مکان نیز برای غیر عربی‌زبانان تعیین شده است و خدماتی به زبان‌هایی مانند اردو، مالایایی، تامیل و انگلیسی ارائه می‌دهند. ترجمه فوری خطبه عید قربان به زبان اشاره نیز در مسجد امام احمد بن حنبل در منطقه الجزت برای کسانی که مشکلات شنوایی دارند ارائه می‌شود.

عید قربان در غزه

مسلمانان فلسطینی معمولا با ذبح یک حیوان برای این جشن مشترک بزرگ آماده می‌شوند، اما امسال قیمت‌ها افزایش یافته است و جنگ هیچ نشانی از پایان ندارد. فلسطینی‌های غزه امسال برای عید قربان غم‌انگیز در این منطقه آماده می‌شوند، در حالی که بسیاری از آنان قادر به پرداخت هزینه قربانی کردن حیواناتی نیستند که برای جشن مسلمانان مرسوم است. امسال در غزه، اکثر مردم قادر به خرید گوشت نیستند و جشن را با حال و هوای غم‌انگیزی برگزار می‌کنند، زیرا بسیاری از آنها اعضای خانواده و خانه‌های خود را در بیش از هشت ماه جنگ از دست داده‌اند.

 تاجر دام از شمال غزه گفت که قیمت حیوانات افزایش یافته است زیرا بسیاری از آنها از ماه اکتبر یا مستقیما در اثر گلوله باران رژیم صهیونیستی یا از گرسنگی به دلیل کمبود خوراک تلف شدند. امسال قیمت‌ها نزدیک به ۱۰ برابر شده است و عملا هیچ خریدی مگر از سوی برخی سازمان‌ها و خیرین از خارج از کشور وجود ندارد.

عید قربان در ترکیه

در روز عید قربان، مسلمانان ترکیه با قربانی کردن یک گاو یا قوچ، اطاعت حضرت ابراهیم از خداوند را دوباره اجرا می‌کنند. هر خانواده حدود یک سوم غذا را می‌خورند و یک سوم آن به دوستان و اقوام می‌رسد و یک سوم باقیمانده به فقرا و نیازمندان اهدا می‌شود.

اهدای کمک‌های خیریه به صورت پول، غذا یا لباس به افراد بی‌خانمان یا فقیر یکی دیگر از سنت‌های کلیدی عید قربان است. در اولین روز جشن عید قربان در ترکیه، مردان از هر خانواده به‌طور سنتی برای نماز صبح به مسجد می‌روند. در برخی از نقاط کشور، بز قربانی را با حنا رنگ و با روبان تزئین می‌کنند. در سال‌های اخیر، برخی از مردم ترکیه به جای قربانی کردن حیوانات، کمک‌های مالی خود را به موسسات خیریه تقدیم می‌کنند.

مردم معمولا بهترین لباس‌های خود را در جشن عید قربان می‌پوشند. آنان از مهمانان در خانه‌های خود استقبال  یا در طول تعطیلات از اقوام و دوستان خود دیدن می‌کنند. جوانان با بوسیدن دست بزرگتر و همسایه‌ها به نشانه احترام از آنها استقبال می‌کنند.

عید قربان در سایر کشورها

عید قربان، دومین جشن مهم در تقویم اسلامی است. پس از رؤیت هلال ماه در ۶ ژوئن ۲۰۲۴، عربستان سعودی رسما اعلام کرد که عید قربان در عصر یکشنبه ۱۶ ژوئن ۲۰۲۴ در این کشور برگزار می‌شود. این تاریخ نیز توسط امارات متحده عربی نیز اعلام شد. قطر، اردن، کویت و سایر کشورهای عربی و همچنین کانادا، بریتانیا، ایالات‌متحده و سایر کشورهای غربی نیز همین روز را عید قربان اعلام کردند اما در هند، پاکستان، بنگلادش و سایر کشورهای آسیای جنوبی و همچنین آفریقای جنوبی، عید قربان یک روز بعد یعنی در روز دوشنبه ۱۷ ژوئن ۲۰۲۴ برگزار می‌شود. این تاخیر به دلیل رویت هلال ماه در هفت ژوئن در این مناطق است.

منابع

https://www.officeholidays.com

https://indianexpress.com

https://www.officeholidays.com

https://www.hindustantimes.com

https://www.thenationalnews.com

https://y20india.in/eid-ul-adha-2024

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۸:۴۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403032818848
  • خبرنگار : 50072