مدیر جهاد کشاورزی نیشابور:

امنیت غذایی از اولویت‌های مهم دولت شهید رئیسی بود

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور امنیت غذایی را از اولویت‌های مهم دولت شهید رئیسی برای مردم دانست و گفت: به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد عده‌ای با تغییر کاربری اراضی کشاورزی بخواهند امنیت غذایی مردم را به خطر بیندازند.

علی مبارکی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه تغییر کاربری اراضی کشاورزی تخلف نیست بلکه جرم بوده و برابر قانون با متخلفان برخورد می‌شود، بیان کرد: به لحاظ اهمیتی که کشاورزی دارد تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم که این بخش به هیچ عنوان تحقیر نشود.

وی با تأکید بر اینکه امنیت غذایی برای کشاورزی از اهمیت بسیار فراوانی برخوردار است، از توسعه آبیاری‌های نوین در زراعت و باغ‌ها خبر داد و گفت: به دلیل شرایط آب و هوایی موظف به صیانت از منابع و رودخانه‌هایی که در اختیار داریم هستیم.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور در همین خصوص گفت: سال گذشته ۲۸۰۰ هکتار از زمین‌ها و مزارع گندم‌ با روش تیپ آبیاری شدند، زیرا با استفاده از این روش علاوه بر مصرف کمتر آب یکنواختی محصول ایجاد شده و میزان تولید در هر هکتار افزایش پیدا می‌کند.

وی افزود: کشاورزان خوشبختانه به این نتیجه رسیده‌اند که اگر بخواهند کشاورزی‌شان پایدار بماند و کشاورزی طولانی مدتی داشته باشند باید از روش‌های نوین آبیاری استفاده کنند که در همین خصوص برنامه‌های خاصی را برای آبیاری‌های نوین در سایر محصولات باغات شهرستان داریم.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور ادامه داد: تمامی اقدامات صورت گرفته در بخش کشاورزی شهرستان در راستای شعار سال و مبتنی بر امیدآفرینی و تأمین امنیت غذایی و افزایش بهره‌وری بوده است.

وی در همین خصوص از خرید تضمینی گندم در شهرستان خبر داد و گفت: سال زراعی گذشته ۱۴ هزار و ۸۲۰ تن خرید تضمینی گندم داشته‌ایم که نسبت به سال قبل آن نیز ۱۰ درصد افزایش داشته است. این در حالی بوده که میزان سن زدگی گندم به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش داشته و از ۲۱ صدم درصد به ۱۳ صدم درصد کاهش یافته است.

کاهش سن زدگی گندم موجب افزایش صرفه اقتصادی می‌شود

مبارکی با بیان اینکه کاهش سن زدگی گندم موجب افزایش صرفه اقتصادی برای کشاورزان و همچنین افزایش کیفیت نان‌آوری برای سفره مردم شده است، از افزایش سطح کشت گیاهان دارویی در شهرستان خبر داد و افزود: با توجه به اقتصادی بودن کشت گیاهان دارویی در شهرستان سطح زیر کشت ۸ برابر افزایش یافته است.

 وی همچنین از افزایش سطح گلخانه‌ها خبر داد و گفت: گرچه در سنوات گذشته سطح گلخانه‌های شهرستان ۱۹ هکتار بود اما فقط در سال گذشته دو مجوز به مساحت ۱۱ هکتار صادر شد که امیدواریم امسال به سطح تولید اضافه شود و بتوانیم بهره‌وری را در سطح گلخانه‌ها افزایش دهیم.

شرایط اقلیمی و آب و هوای شهرستان به سمت خشکسالی است

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور افزود: چون شرایط اقلیمی و آب و هوا به سمت خشکسالی است بیشترین استفاده را باید در روان آب‌ها انجام دهیم که در این خصوص سال گذشته برای اینکه بتوانیم از روان آب‌هایی که در سطح زمین جاری می‌شود استفاده بهینه را داشته باشیم، سامانه آبگیر در اراضی شیب‌دار را به مساحت ۵۷ هکتار انجام دادیم.

وی همچنین به وضعیت و توانمندی‌های شهرستان در تولیدات دامی اشاره کرد و گفت: نیشابور با تولید ۲۲۶ هزار تن شیر رتبه اول، تولید ۷۵۰۰ تن گوشت مقام دوم را در خراسان رضوی دارد.

مبارکی همچنین از افزایش ۳۱ درصدی گوشت مرغ در سال گذشته نسبت به سال قبل‌تر خبر داد و افزود: برای اینکه بتوانیم زنجیره گوشت مرغ را در شهرستان تکمیل کنیم و امنیت غذایی در پروتئین حیوانی تأمین شود مجوزهایی را صادر کرده‌ایم.

تولید محصول سالم یک کار اخلاقی است

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور در ادامه تولید محصول سالم را یک کار اخلاقی دانست و گفت: دیگر کشاورزی با شیوه‌های قدیمی مقرون به صرفه نیست.

وی افزود: متأسفانه در کشور دچار سوء مصرف سم و کم مصرفی کود و نهاده‌های شیمیایی هستیم به طوری که میانگین چیزی حدود ۱۶۹ کیلوگرم کود در هکتار آن هم بدون تناسب بین انواع نهاده‌ها مصرف داریم و این در حالی است که این رقم در سایر کشورهای توسعه یافته دنیا ۳۰۰ کیلوگرم آن هم با تناسب مصرف می‌شود.

مبارکی در ادامه ضمن تأکید بر برند بودن سبزی و صیفی‌جات نیشابور خاطرنشان کرد: تولید محصول سالم و صادر کردن آن، ارزش افزوده بیشتری را عاید سبزی‌کاران خواهد کرد.

وی بر اجرای الگوی کشت تأکید کرد و گفت: مهم است که بدانیم چه محصولی، چه مقدار، چه زمان و به چه شیوه‌ای کشت کنیم. سبزیجات برگی کشت اگر با مدیریت انجام شود بسیار اقتصادی و به صرفه‌ است.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور با بیان اینکه برخی از سبزیجات مانند برگ چغندر، شاهی، تره، ریحان، نعناع و اسفناج استعداد بالایی در تجمع نیترات دارند، گفت: یکی از مجرمین محصولات عامل نیترات است که سرمنشأ بسیاری از سرطان‌ها می‌باشد، ولی خوشبختانه طی آزمایش‌های مکرر از سبزیجات نیشابور به غیر از خیار جالیزی میزان نیترات در حد استاندارد بوده است.

وی ادامه داد: یکی بذرکاری‌های موفقی که در سال ۱۴۰۲ اجرا شده در مراتع کلیدر بود، بدین نحو که پس از اتمام عملیات بهره‌برداری از گیاهان داروئی و صنعتی در تابستان و پائیز ۱۴۰۲ در مساحتی بالغ‌بر ۱۵۰ هکتار از مراتع زیارت و کلیدر با مشارکت اداره منابع طبیعی و بهره‌برداران و مرتع‌داران منطقه، با گونه گیاهی آنغوزه بذرکاری شد.

مبارکی با اشاره به اینکه در سال جاری با بارش‌های مناسب بهاره خوشبختانه این بذرکاری‌ها موفقیت ۱۰۰ درصدی داشته است، گفت: بذرکاری یکی از روش‌های اصلاحی مراتع است که بذور گیاهان مرتعی قبل از بارندگی‌های زمستانه و بهاره داخل خاک قرار می‌گیرد تا برای جوانه‌زنی و ادامه رشد، بیشترین بهره را از نزولات آسمانی ببرد. همچنین عرصه‌های بذرکاری شده تا زمانی که گیاهان جدید به بذر نرفته‌اند باید از چرای دام مصون بماند.

وی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲ قریب به ۱۰۰۰ هکتار از اراضی مرتعی شهرستان نیشابور به صورت تعهدی و مشارکتی با بهره‌برداران با بذور باریجه و آنغوزه بذرکاری، بذرپاشی و کپه کاری شده است. این عرصه‌ها شامل ۵۰۰ هکتار کپه کاری مشارکتی آنغوزه در مراتع کلیدر، حیدری، ایمانی، برمهان و آل قاضی و ۲۵۰ هکتار بذرپاشی آنغوزه در مرتع دهنه حیدری و همچنین ۲۴۳ هکتار بذرپاشی باریجه در مرتع چاه گنجی بوده است.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور افزود: آنغوزه و باریجه از گونه‌های گیاهی دارویی و خوراکی و باارزش تجاری بالا و گونه بومی و سازگار منطقه هستند که می‌تواند با کشت و توسعه در مناطق مستعد موجب اقتصادی شدن مراتع و تغییر نگرش دامداران به مراتع از استفاده صرفاً چرایی به سایر ظرفیت‌های نهفته در مراتع شود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۵:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403032718604
  • خبرنگار : 30147