پیش‌نویس بیانیه نهایی «کنفرانس صلح اوکراین» در سوئیس

کشورهای حاضر در «کنفرانس صلح اوکراین» در سوئیس ضمن آنکه پیش‌نویس بیانیه نهایی خود را ارائه کرده‌اند، امروز برای دومین و آخرین روز گرد هم جمع می‌شوند تا درباره جنگ اوکراین و نگرانی‌های مربوط به زندگی غیرنظامیان در این جنگ گفت‌وگو و رایزنی کنند.

به گزارش ایسنا، پیش‌نویس بیانیه نهایی کنفرانس صلح اوکراین در سوئیس که توسط خبرگزاری رویترز مشاهده شده، عملیات نظامی روسیه در اوکراین را به عنوان «جنگ» تلقی می‌کند؛ مسئله‌ای که روسیه آن را رد می‌کند.

هم‌چنین در این پیش‌نویس، کشورهای حاضر در کنفرانس صلح خواستار بازگشت کنترل نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا به اوکراین شده‌اند و می‌خواهند بنادر دریای آزوف احیا شود.

آنها ضمن تاکید بر «مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی اوکراین»، ادعا می‌کنند که عملیات نظامی روسیه «درد و رنجی را در مقیاس بالا برای انسان‌ها» ایجاد کرده است.

اوکراین و غرب ادعا می‌کنند که روسیه «جنگی غیرقانونی» را به راه انداخته، درحالیکه روسیه چنین ادعاهایی را رد می‌کند و معتقد است که غرب با جنگ اوکراین می‌خواهد، مسکو را به زانو دربیاورد.

پیش‌نویس بیانیه پایانی کنفرانس صلح اوکراین خواستار ایجاد مسیری برای صلح براساس قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل شده و هم‌چنین بر حاکمیت ارضی اوکراین تاکید می‌کند.

در ادامه این پیش‌نویس آمده است: «ما مجددا تعهد خود را نسبت به خودداری از تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشور، اصول حاکمیت، استقلال ارضی همه کشورها از جمله اوکراین در داخل مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی آن‌ها تاکید می‌کنیم.»

پیش‌نویس این بیانیه پایانی هم‌چنین از روسیه می‌خواهد تا به «سلاح‌سازی امنیت غذایی» پایان دهد و دسترسی آزاد و ایمن را به کشتی‌های تجاری در بنادر و گذرگاه‌های کشتیرانی بازگرداند. این کشورها در بیانیه مشترک خود خواستار آزادی همه زندانیان از طریق تبادل زندانی نیز شدند.

در همین حال «الکساندر استاب» رئیس‌جمهور فنلاند ضمن تاکید بر آنکه کنفرانس صلح اوکراین نیاز به پیگیری بیشتر در اسرع وقت دارد، گفت: «صلح یک روند است. ما ۱۳۰۰ کیلومتر مرز با روسیه داریم. روسیه در جنگ‌جهانی دوم به فنلاند حمله کرد و ما ۱۰ درصد خاک خود را از دست دادیم از جمله سرزمینی که پدربزرگ، مادربزرگ و پدر من در آنجا به‌دنیا آمدند.»

رئیس‌جمهور فنلاند هم‌چنین گفت چین می‌تواند با تاثیرگذاری بر «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، نقشی کلیدی در حل‌وفصل جنگ اوکراین ایفا کند.
استاب در جمع خبرنگاران در این خصوص افزود: «من از چین می‌خواهم بر پوتین برای پایان دادن به این جنگ و خروج نیروهایش تاثیر بگذارد. چین با نفوذ قابل‌توجه خود در صحنه بین‌المللی می‌تواند به پایان درگیری و آغاز روند صلح کمک کند.»

«ریشی سوناک» نخست‌وزیر انگلیس نیز با اشاره به اینکه صلح بادوام باید براساس شرایط قابل‌قبول برای کی‌یف برقرار شود، گفت: «اجلاس امروز عزم جامعه بین‌المللی برای پایان جنگ در اوکراین، پایان رنج و بازگشت صلح به قاره اروپا را نشان می‌دهد. جنگ به شیوه‌های مختلف بر مردم تاثیر گذاشته است؛ بنابراین ما باید بر اساس اصول تمامیت ارضی و منشور سازمان ملل متحد، صلح پایدار را طبق شرایط قابل‌قبول اوکراین ایجاد کنیم.»

«پدرو سانچز» نخست‌وزیر اسپانیا هم ادعا کرد: «یک چیز مشخص در این درگیری است؛ یک متجاوز به اسم پوتین وجود دارد و قربانی که مردم اوکراین هستند.»

برخی از رهبران جهان از جمله «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا، «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان و «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در این کنفرانس صلح حضور داشته‌اند.

انتظار می‌رود برخی از رهبران این نشست را زودتر ترک کنند و گفت‌وگوهای امروز یکشنبه بر موضع مشترک آنها در قبال امنیت غذایی و هسته‌ای و بازگشت زندانیان جنگ متمرکز خواهند بود.

«ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین از مشارکت بیش از ۹۰ کشور در ناحیه «بورگن اشتوک» سوئیس واقع در نزدیکی شهر «لوسرن» به عنوان «اقدامی جهت حمایت بین‌الملل از کی‌یف» قدردانی کرد و این درحالیست که برخی از متحدان اروپایی گفته‌اند که برای ایجاد یک طرح صلح پایدار نیاز به همکاری گسترده‌تر است.

«کارل نهامر» صدراعظم اتریش هم با اشاره به روند آهسته صلح تاکید کرد: «باید توقعات را مدیریت کنیم. نکته مهم این است که همه ما به اینجا آمده‌ایم و از بسیاری کشورها و قاره‌های مختلف با یکدیگر گفت‌وگو می‌کنیم. این ماهیت کنفرانس است. روند صلح به زمان نیاز دارد و کار میلی‌متری پیش می‌رود. همه ما به توافق رسیده‌ایم اما این کافی نیست. بدون حضور آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی، قادر نخواهیم بود فدراسیون روسیه را متقاعد کنیم تا ذهنیتش را تغییر دهد. حضور کشورهایی نظیر هند، برزیل، چین و آفریقای جنوبی در اینجا مهم است. البته این واقعیت که هند و برزیل در این نشست حضور داشتند؛ اما نه در سطح وزیران، روزنه امیدی بود.»

شاهزاده «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر خارجه عربستان نیز در جریان سخنرانی طی این کنفرانس بار دیگر بر تعهد ریاض جهت حمایت همه‌جانبه به منظور پایان درگیری‌ها بین روسیه و اوکراین و دستیابی به یک صلح و امنیت بادوام و باثبات تاکید کرد و افزود: «هرگونه پیشرفت معنادار مستلزم سازش دشوار بین طرفین است و هر فرآیند معتبری به مشارکت روسیه نیاز دارد.»

ابتدا شایعاتی مبنی بر حضور «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در این کنفرانس منتشر شد اما به‌رغم گزارش برخی رسانه‌ها، او در کنفرانس صلح اوکراین در سوئیس شرکت نکرد. با این حال، عربستان سعودی به عنوان یک «سازمان‌دهنده احتمالی» کنفرانس بعدی در نظر گرفته می‌شود که روسیه نیز در صورت امکان شاید در آن شرکت کند.

«ویولا آمهرد» رئیس‌جمهور سوئیس هم که این کنفرانس در کشورش برگزار شده، گفت: «اهداف ما متواضعانه است. اهمیت حقوق بین‌الملل به عنوان مبنای نظم بین‌المللی در این امر بسیار مهم است و حمله روسیه این را به جدی‌ترین شکل ممکن نقض می‌کند.»

«یوناس گهر استور» نخست‌وزیر نروژ نیز از کمک ۸۰ میلیون پوندی به اوکراین جهت کمک به تعمیر زیرساخت‌های انرژی و تامین برق این کشور تا قبل از زمستان آینده خبر داد.

او در بیانیه‌ای ادعا کرد: «روسیه در حال انجام حملات گسترده و سیستماتیک برای فلج کردن شبکه برق است، اما اوکراینی‌ها شبانه‌روز برای حفظ منابع برق ضروری تلاش می‌کنند. ما در حال گفت‌وگو نزدیک با اوکراین در مورد چگونگی استفاده موثرتر از این بودجه هستیم؛ البته خود اوکراینی‌ها بهترین بینش را در مورد آنچه لازم است، دارند. هم‌چنین، شروع تعمیرات زیرساختی پیش از شروع زمستان بسیار مهم است.»

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۹:۳۸
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1403032718103
  • خبرنگار : 71660

برچسب‌ها