به گزارش ایسنا، محمدرضا مرادی، کارشناس مسائل غرب آسیا در سرمقاله قدس با این مقدمه نوشت: بنا به گزارشها تصمیم جنجالی کنست (پارلمان اسرائیل) در معافیت سربازی صهیونیستهای افراطی مذهبی (حریدیها) آتش اختلاف میان نتانیاهو و یوآو گالانت وزیر جنگ را شعلهور کرده و تقابل و دودستگی را در محیط سیاسی رژیم به اوج رسانده است. چالش جدید بیانگر چند واقعیت است. نخست، وضعیت شکننده کابینه کنونی اسرائیل. کابینه ائتلافی متشکل از احزاب راستگراست، حزب لیکود که صاحب بیشترین کرسیهای وزارتی است، در انتخابات سال۲۰۱۵ موفق به کسب اکثریت نشد و برای تشکیل دولت ناچار به ائتلاف با احزاب راستگرا شد. کابینه نتانیاهو یکدست و یکپارچه نیست و همین ائتلافی بودن سبب شد با اختلافهای درونی متعددی مواجه باشد. کنارهگیری گانتس و در ادامه، چالش با گالانت جدیدترین نشانه تشدید نارضایتی داخلی بر سر مدیریت بنیامین نتانیاهو در جنگ بیش از هشت ماهه است.
دوم اینکه همین جریانهای مذهبی کابینه ائتلافی نتانیاهو با لایحه سربازگیری یهودیان ارتدوکس افراطی در ارتش مخالف هستند که این مسئله سبب چالش با احزاب میانهروتر شد. با این حال، در شرایط کنونی قانون جذب حریدیها در ارتش به بهانهای برای سرشاخ شدن جریانهای مخالف با حزب لیکود هم تبدیل شده است. معافیت حریدیها از خدمت سربازی حتی در جامعه صهیونیستها چالشآفرین شده، بهطوری که شاهد اعتراض خیابانی پی در پی به این مسئله بودیم. به نظر میرسد امتیاز دادنهای اینچنینی نخستوزیر به وزرای تندرو مانند اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتمار بنگویر، وزیر امنیت داخلی در راستای حفظ کابینه قابل تعریف است.
سومین نکته اینکه پس از کنارهگیری «گادی آیزنکوت» و «بنی گانتس»، «هیلی تراپر» از حزب اردوگاه اصلی وابسته به گانتس نیز استعفا کرد. خروج گانتس اگرچه کابینه نتانیاهو را در کوتاه مدت و در روزهای پیش رو سرنگون نمیکند، ولی نخستوزیر را بیشتر به شرکای راست افراطی وابسته خواهد کرد و این یعنی امروز رژیم صهیونیستی با یک کابینه شکننده مواجه است و این شاید بستری برای برگزاری انتخابات زودهنگام در سرزمینهای اشغالی باشد. با این اوصاف، کابینه توان ایستادگی در برابر هجمه اعتراضات داخلی، شکستهای مکرر از محور مقاومت و نیز استعفاهای سریالی مقامات را ندارد و نتانیاهو مطمئناً روزهای دشواری را در پیش خواهد داشت.
انتهای پیام