شیرینیهایی چون حاجبادام، نان برنج، برشتو، نان پر و زبون میرزا به صورت خانگی در کرمان پخته میشود که بسیار سبک، کم شیرین و خوشمزه است.
کلمپه
از جمله شیرینیهای معروف و مطلوب کرمان کلمپه است که با خرما، آرد و کمی روغن و بعضاً افزودن گردو و گیاهان معطر تهیه میشود. در برخی موارد از روغن محلی نیز در طبخ آن استفاده میشود. نوع برشته آن مرغوبتر است.
از جمله مشخصههای کلمپه و سایر شیرینیهای سنتی کرمان کم ضرر و حتی میتوان گفت بیضرر بودن آن است، زیرا اکثراً کم شیرینی و شهد آن معمولاً خرما است.
کماچ سِهن
کماچ سِهن شیرینی دیگری است که سرشار از انرژی و بسیار مقوی است و از جوانه گندم، خرما و کمی روغن تهیه میشود.
فالوده کرمانی
از نوشیدنیهای شیرین و دلپذیری که به ویژه تابستان که به قول کرمانیها "جگرو جلا میده" که در گذشته با برفهایی که شبانه از "کت گرگ" آورده میشد یا یخ یخدانهای ابوحامد و زریسف در کاسههای چینی گل سرخی و امروز با یخهای بهداشتی کام رهگذران را شیرین کرده و میکند فالوده کرمانی است که در گذشته دو نوع فالوده ریز و خمیر وجود داشت.
شغل فالوده فروشی در کرمان تا آنجا با ارزش بود که شاعران توانمندی چون علی اطهری کرمانی را در میان آنها میتوان یافت که میگوید: دعا کنید شانس برنگردد و الّا "فالوده دندان میشکنه".
زیره کرمان
دانه کشت باغبان بهشت/در دل روزهای ز عنبر و عود/ آبش از قطرههای شبنم داد/ زیره شد، ارمغانمان فرمود.
از جمله مهمترین و ارزشمندترین سوغات کرمان زیره سیاه کوهی است که عطر آن فضا را پر میکند و با افزودن آن به پلو و سایر خوراکیها مانند پنیر میتوان از خواص عدیده آن استفاده کرد.
زیره کرمان آنقدر معروف است که درباره آن افسانهها و ضرب المثلها ساخته شده، از جمله اینکه "زیره به کرمان میبرد".
این دانه گیاهی امروز در چرخه دارویی کشور و جهان قرار گرفته است.
زیره کوهی و سیاه را که عطر آن مشام جان را مینوازد و مرغوبیت خود را فریاد میزند با زیره سبز نباید اشتباه گرفت.
قوّتو
این خوراکی خوشمزه و بینیاز از تعریف و بیان "قوت" آن، از جمله سوغاتیهایی است که کمتر مسافر و گردشگری، بدون خرید آن کرمان را ترک میکند.
قوّتو از آسیاب گیاهان مفیدی چون شاهدانه، خرفه، کنف، بذر کتان، موردانه و... به دست میآید و از جمله واجبات پذیرایی کرمانیها به خصوص در مراسم تولد نوزاد است.
انواع دیگری از همین نوع تنقلات مانند قهوه نخود، پستهای، نارگیلی و ... وجود دارد که آنها نیز خوشمزه و مقوی هستند.
لازم به یادآوری است که هموطنان مسافر این خوراکی را به نام "قاووت" میشناسند.
ضمناً در کوهبنان نیز از تهیه قوّتو گیاهان دارویی، عسل سیاه و توتیای معروف آن غافل نمانید.
پسته
سوغاتی طلای سبز را از یاد نبرید که گفتهاند: لب خندان پستهاش تا دید/ عالمی شد چنین خریدارش/ وصف آن با طلای سبز چرا؟/ بیش از اینهاست قدر بازارش
پسته، انواع مختلفی دارد که نوع کله قوچی، اکبر آقای و اوحدی آن درشتتر و مرغوبتر است.
در شهرستانهای مختلف استان نیز سوغاتهایی وجود دارد که برخی مانند پسته و خرما در مرکز استان نیز یافت میشود.
عرقیات لالهزار کرمان
لاله زار روستایی در دامان کوههای هزار است که گل و گلاب آن از مرغوبیت خاصی برخوردار بوده و حتی در مقایسه با گلاب قمصر ممتازتر است.
روغن گل این دیار در دنیا خریداران بسیاری دارد، زیرا از هرگونه سمپاشی گلها خودداری شده و کاملاً طبیعی است.
علاوه بر گلاب، عرق نعنا، بید، عرق زیره و سایر عرقیات آن نیز کم نظیر است.
همچنین ارتفاع قابل توجه این منطقه به مرغوبیت محصول کمک بسیار کرده است.
دیگر خوراکیهای معروف استان
خرمای مضافتی، رطب و انواع دیگر خرمای بم و مرکبات مرغوب جیرفت را فراموش نکنید.
سوهان مخصوص شهرستان زرند در نوع خود بینظیر است. سوهانی نازک و آمیخته با گیاهان معطر و مقوی و خوشمزه.
ضمناً مسقطی سیرجان از شهرت و مرغوبیت فراوان برخوردار است.
همچنین لبنیات شهربابک به خصوص پنیر آن مشهور است و از کشک شهربابک نیز غافل نشوید.
عسل و روغن و گردوی شهرستان بافت سوغاتی اصلی آن به شمار میرود.
کرمان خوراکیهای معروف دیگری نیز دارد که میتوان به آبگوشت مُتنجِنِه که با انواع سبزیجات و برگه میوههای خشک درست میشود همچنین بزقرمه تهیه شده از گوشت و سیر و کشک؛ حلیم بادمجان؛ چنگمال؛ روغن جوشی؛ ابراهیم خانی و... اشاره کرد.
انتهای پیام