اوقات فراغت؛ علاقه کودک یا ایده‌آل‌گرایی والدین؟

تابستان در راه است و کودکان و نوجوانان به دنبال راهی برای گذراندن اوقات فراغت خود هستند. در گذشته ایام تابستان پسرها برای شاگردی به مکانیکی و نجاری می‌رفتند و دخترها هم در خانه یا بیرون از آن خیاطی و مهارت‌های لازم برای زندگی را در کنار مادران خود فرا می‌گرفتند.

به گزارش ایسنا، اوقات فراغت کودکان و نوجوانان نسل گذشته آموختن مهارتی بود که تا سال‌ها در زندگی به کارشان می‌آمد اما امروزه حجم بالا و تنوع زیاد کلاس‌های تابستانی و تقویتی به جای پرورش استعدادها و مهارت‌های کودکان موجب دلزدگی، سرخوردگی و پژمردگی آن‌ها می‌شود.

مهرداد رضاپور، یک روانشناس حوزه کودک و نوجوان در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص اینکه کلاس‌های تابستانه چقدر برای کودکان مفید هستند، گفت: بخشی از زمان تابستان فرزندمان را می‌توان به تکمیل و تقویت نقاط درسی و مهارت‌های مورد نیاز آن‌ها اختصاص دهیم ولی نکته حائز اهمیت این است که این کلاس‌ها باید جدا از برنامه‌ریزی برای اوقات فراغت کودکان باشد، در واقع می‌توان با استفاده از کلاس‌های تابستانه نقاط ضعف‌ کودکان را تقویت کرد اما نباید تمام تمرکز در فصل تابستان روی این مساله باشد بلکه ضروری است کودکان بخشی از اوقات فراغت را به تفریح و بازی بپردازند.

این روانشناس کودک در پاسخ به این سوال که آیا ضروری است تابستان بچه‌ها پر از کلاس‌های مختلف باشد، افزود: قطعاً قرار نیست که به بهانه تقویت ضعف‌های کودک و نوجوان تمام تابستان را پر از انواع کلاس‌های مختلف کنیم بلکه باید کودکان در تابستان استراحت بیشتری نسبت به ایام تحصیل داشته باشند.

وی گفت: پرداختن به علاقه‌مندی‌های شخصی مهم‌ترین اقدام در اوقات فراغت است چراکه بازی و علایق شخصی برای کودک و نوجوان بسیار سازنده است.

بهترین کلاس‌های تابستانی برای کودک و نوجوان کدام است؟

رضاپور با بیان اینکه ضروری است که تمام کلاس‌های تابستانه، هدف و ویژگی‌های خاص داشته باشند، اضافه کرد: افزایش نشاط و شادابی کودک و نوجوان، سرگرم‌کننده بودن و افزایش مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی کودکان از مهم‌ترین ویژگی‌های این کلاس‌هاست.

وی اضافه کرد: در کلاس‌های تابستانه لازم است برخی از مهارت‌ها از قبیل توانمندی برقراری ارتباط با گروه‌های هم‌سال، ایجاد گروه، عضو فعال گروه شدن و انجام کارگروهی را بدست آورد.

رئیس مرکز جامع مداخلات اجتماعی بهزیستی استان ادامه داد: کلاس تابستانه باید توانمندی‌های فردی و گروهی را بیشتر کند، همچنین موجب افزایش مسئولیت‌پذیری و انعطاف‌پذیری کودک شود.

مهم‌ترین ویژگی کلاس تابستانی چیست؟

وی با بیان اینکه یکی از ویژگی‌های مهم کلاس‌های تابستانی افزایش توانمندی روانی کودک است، توضیح داد: کودک و نوجوان باید به درک این مفهوم برسد و یاد بگیرد که قرار نیست هرچیزی سهل‌الوصول باشد چراکه زحمت و تلاش در جاهایی لازم است، همچنین معنای ناکامی و شکست را نیز تجربه کند.

رضاپور عنوان کرد: لازم است کودکان در کلاس‌های تابستانه جنب و جوش و فعالیت بدنی داشته باشند چراکه کودک و نوجوان سرشار از انرژی و نیازمند فعالیت فیزیکی هستند.

وی سرگرم کننده بودن را از دیگر ویژگی کلاس‌های تابستانه دانست و افزود: کلاس باید متناسب با علاقه‌مندی و سلایق کودکان باشد چراکه زمینه‌ساز کشف استعدادها و توانمندی‌های جدید در کودک و نوجوان می‌شود.

رضاپور گفت: کلاس تابستانی باید منجر به تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس و شکل‌گیری شخصیت مستقل در کودک و نوجوان شود. پس اگر کلاس‌های تابستانه به درستی انتخاب شوند نه‌تنها می‌توان به نشاط و شادابی فرزند کمک کرد بلکه می‌توان او را برای آینده نیز آماده کنیم.

اشتباه رایج والدین در انتخاب کلاس‌های تابستانی

رئیس مرکز جامع مداخلات اجتماعی بهزیستی ازدحام زیاد کلاس‌ها و پرکردن تمام طول روز با کلاس‌های متنوع را کاری اشتباه دانست و عنوان کرد: خسته کردن کودک و نوجوان با کلاس‌های مختلف آن‌ها را از فعالیت‌های مختلف دلزده می‌کند و میل و گرایششان را برای رفتن به سمت فعالیت‌های مختلف کاهش می‌دهد. همچنین کلاس‌های فشرده، انگیزه کودکان را برای رفتن به سمت موضوعات جدید کم می‌کند.

وی اشتباه بعدی والدین را ایده‌آل‌گرا بودن دانست و عنوان کرد: نگاه آموزشی و رشددهنده به کلاس‌های تابستانی و عدم توجه به علاقه فرزند در پرکردن اوقات فراغت باعث عدم همکاری و لذت بردن آن‌ها در کلاس‌ها می‌شود و شادابی را از بچه‌ها می‌گیرد.

جدیدترین کلاس‌های کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان

طالب هاشمی‌خواه، کارشناس اداره‌کل کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص جدیدترین کلاس‌های کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان اظهار کرد: کلاس‌های خبرنگاری، فن بیان، مجری‌گری، شاهنامه‌خوانی و موسیقی جدیدترین کلاس‌های تابستانی کانون برای کودکان و نوجوانان است..

وی افزود: کارگاه خبرنگاری، فن بیان و مجری‌گری جز کلاس‌های جدید است و برای اولین بار در کانون برگزار می‌شوند که مختص نوجوانان است.

وی در خصوص افزایش نرخ شهریه کلاس‌های تابستانه توضیح داد: شهریه کلاس‌های کانون ۳۰ درصد افزایش داشته است البته این افزایش شهریه بستگی به منطقه مورد نظر دارد به عنوان مثال بعضی از مناطق محروم مثل کانون واقع در منطقه چلگرد و لردگان افزایش شهریه نداشته‌ و کلاس‌ها به قیمت سال گذشته است.

هاشمی‌خواه در خصوص شلوغ‌ترین کلاس‌های تابستانی کانون عنوان کرد: کلاس رباتیک، فن بیان و شاهنامه‌خوانی برای نوجوان‌ها و کارگاه سفالگری، نقاشی و خوشنویسی پرمخاطب‌ترین کلاس‌ها برای کودکان بوده است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۴
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1403032113616
  • خبرنگار :