به گزارش ایسنا، «ژان پیر لاکروآ»، رئیس صلحبانان سازمان ملل در مصاحبهای به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت این اختلافات، بهویژه میان ایالات متحده و غرب از یک طرف و روسیه و اغلب چین در طرف دیگر، نه تنها بر حفظ صلح، بلکه بر هر کاری که سازمان ملل در تلاش برای ترویج صلح و امنیت انجام میدهد، تأثیر میگذارد.
او گفت نتیجه این است که در برخی موارد این رقابت میتواند منجر به زیر سوال بردن حضور صلحبانان سازمان ملل از سوی طرفهای درگیر شود، یا حتی از آنها خواسته شود که آنجا را ترک کنند، همانطور که در کشور مالی اتفاق افتاد و در کنگو در حال وقوع است.
لاکروآ گفت: ۲۰ سال پیش، یک جامعه بینالمللی متحد به همان سمتی حرکت میکرد که سازمان ملل متحد برای بازگرداندن صلح به تیمور شرقی، لیبریا، سیرالئون و کامبوج تلاش میکرد. او در آستانه روز جهانی حافظان صلح سازمان ملل در روز چهارشنبه گفت: «اما ما دیگر چنین چیزی را نداریم.»
او گفت: «بله، ما هنوز هم در بسیاری از موقعیتهای بحرانی مختلف حضوری داریم، اما فشار متحد و متعهدانهای از اعضا برای پیشبرد آن توافقهای سیاسی بین طرفها نداریم و گاهی اوقات، این توافقها از بین میروند یا دچار رکود میشوند و ناامیدی ایجاد میکنند.»
چهار سال پیش، سازمان ملل متحد تقریبا ۱۱۰۰۰۰ نیروی حافظ صلح در ۱۳ مأموریت در سراسر جهان مستقر کرده بود. امروزه حدود ۸۰۰۰۰ نظامی و غیرنظامی در ۱۱ عملیات حفظ صلح حضور دارند. همزمان، همانطور که سفیر سوئیس در سازمان ملل هفته گذشته به شورای امنیت گفت، بیش از ۱۲۰ درگیری مسلحانه در سراسر جهان وجود دارد و میلیونها نفر در رنج هستند.
ژان پیر لاکروآ گفت: «واقعا چه اقداماتی میتواند تفاوت ایجاد کند؟ این پرسش مهمی است که پاسخ دادن به آن هم دشوار است. امروزه در بسیاری از موقعیتها، چندین کشور خارجی به نفع خود مداخله میکنند.»
او به جمهوری آفریقای مرکزی، سومالی، سودان، لیبی و کشور مالی بهعنوان نمونه اشاره کرد و افزود: «این فهرست طولانی و در حال گسترش است.»
لاکروآ گفت در بسیاری از بحرانهایی که حافظان صلح درگیر هستند، سازمان ملل شاهد افزایش نفوذ محرکهای درگیری است که به درستی مورد توجه قرار نگرفته است؛ نابرابری، فقر، تأثیر تغییرات آب و هوا و فعالیتهای جنایی فراملی.
این معاون دبیرکل سازمان ملل در عملیات صلح گفت برای رسیدگی به محرکهای درگیری و همچنین تروریسم باید کارهای بیشتری انجام شود و این کار تنها میتواند به صورت چندجانبه با همکاری کشورها انجام شود. لاکروآ گفت: «هرچه تفرقه بیشتری داشته باشیم، ناتوانایی در رسیدگی به بحرانها بیشتر میشود، بنابراین مقابله مؤثر با چالشهای جهانی چالشبرانگیزتر خواهد شد.»
لاکروآ با اشاره به فناوری دیجیتال و هوش مصنوعی که اخبار جعلی و اطلاعات نادرست را ترویج میکنند، گفت: «به نظر میرسد این اتفاقنظر وجود دارد که محرکهای درگیری، تهدیدهای جهانی هستند، اما چالشهای دیگر هم باید روی میز باشد، زیرا سازمان ملل در حال بررسی عملیات صلح در آینده است. چگونه با فناوریهای جدیدی که میتوانند باعث ایجاد درگیری شوند، برخورد کنیم؟»
رئیس نیروهای حافظ صلح سازمان ملل گفت: «ما هرگز مأموریتی برای اجرای صلح نخواهیم داشت که نام دیگری برای جنگ باشد و ما هرگز کشورهای کمککننده در زمینه نیرو را برای انجام این کار پیدا نمیکنیم زیرا این یک پیشنهاد بسیار متفاوت است.»
او تاکید کرد که این به معنای جایگزینی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل نیست. بلکه به این معنی است که باید مدلهای دیگری مانند توافقی که اکنون سازمان ملل با اتحادیه آفریقا دارد، وجود داشته باشد. در ماه دسامبر، شورای امنیت قطعنامهای را برای بررسی درخواستهای اتحادیه آفریقا از کشورهای عضو سازمان ملل برای تأمین مالی عملیاتهای حمایت از صلح به رهبری آفریقا - یکی از اهداف کلیدی اتحادیه آفریقا - تصویب کرد.
لاکروا گفت: «ما باید گزینههای متنوعتری برای رسیدگی به بحرانها داشته باشیم.»
انتهای پیام