پرتاب ماهواره برای بررسی نقش ابرها در تغییر اقلیم زمین

ماهواره بررسی نقش ابرها در آب‌وهوای زمین که یک ماموریت مشترک بین «آژانس فضایی اروپا» و «آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن» است، با موشک «فالکون ۹» شرکت «اسپیس‌ایکس» به مدار زمین پرتاب شد.

به گزارش ایسنا، ۲۸ مه یک روز شلوغ برای شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) بود.

به نقل از اسپیس، یک موشک «فالکون ۹»(Falcon 9) شرکت اسپیس‌ایکس در ساعت ۶:۲۰ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی با ماهواره «کاوشگر آئروسل ابر و تشعشع زمین» یا «ارث‌کر»(EarthCARE) از «پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ» در کالیفرنیا بلند شد.

ماهواره ارث‌کر یک ماموریت مشترک بین «آژانس فضایی اروپا»(ESA) و «آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن»(JAXA) است. به گفته آژانس فضایی اروپا، این ماموریت نقش ابرها و ذرات معلق هوا را در بازتاب نور خورشید به فضا و به دام انداختن پرتو فروسرخ ساطع‌شده از سطح زمین بررسی خواهد کرد.

آژانس فضایی اروپا افزود: یادگیری درباره تعادل تشعشعات خورشیدی در سیاره ما برای رسیدگی به معضلات آب‌وهوایی بسیار مهم است و آن را تنها می‌توان از فضا انجام داد.

این ماموریت در ارتفاع مداری مشابه ایستگاه فضایی بین‌المللی اما با یک برنامه متفاوت عمل می‌کند. ماهواره ارث‌کر یک مدار قطبی خورشیدهمگام را طی خواهد کرد. این ماهواره به بررسی ذرات موجود در ابرها و مولکول‌های آئروسل در اتمسفر خواهد پرداخت تا بررسی کند که چگونه با بارش در تعامل قرار می‌گیرند و با چه سرعتی به سیاره ما سقوط می‌کنند.

مقامات آژانس فضایی اروپا گفتند: ماهواره ارث‌کر به ثبت توزیع قطرات آب و بلورهای یخ و نحوه انتقال آنها در ابرها خواهد پرداخت. داده‌های ضروری ارث‌کر، دقت مدل‌های توسعه ابر و رفتار، ترکیب و تعامل آنها را با ذرات معلق در هوا بهبود می‌بخشند. همچنین، مدل‌های آب‌وهوایی آینده را بهبود می‌بخشند و از پیش‌بینی عددی آب‌وهوا پشتیبانی می‌کنند.

این ماهواره دارای چهار نوع تجهیزات علمی است که عبارتند از لیدار اتمسفر برای بررسی دقیق ابرها و مشخصات ابر و آئروسل، یک رادار مشخص‌کننده ابر برای یادگیری در مورد حرکت و پویایی و ساختار ابرها، یک رادیومتر پهن‌باند برای بررسی تابش خورشیدی و تابش فروسرخ و یک تصویرگر چندطیفی.

ماهواره ارث‌کر اولین بار در سال ۲۰۰۴ طراحی شد و شرکت «ایرباس»(Airbus) و ۷۵ شرکت زیرمجموعه به طراحی و ساخت آن پرداختند.

«جوزف اشباخر»(Josef Aschbacher) مدیر کل آژانس فضایی اروپا گفت: از اینکه پرتاب موفقیت‌آمیز بود، خیالم راحت شد. من برای همه افرادی که ده‌ها سال روی این پروژه کار کرده‌اند، بسیار خوشحالم. می‌دانم که چقدر خون، عرق و اشک در این ماموریت جاری شده است تا به جایی که امروز قرار دارد برسد.

«سیمونتا چلی»(Simonetta Cheli) مدیر کنونی برنامه‌های رصد زمین آژانس فضایی اروپا باور دارد که اگرچه این ماهواره اولین بار ۲۰ سال پیش طراحی شد اما امروز مرتبط‌تر از حد تصور ظاهر می‌شود.

چلی گفت: ماموریت ارث‌کر، ارتباط پایداری زیست‌محیطی را به نمایش می‌گذارد و نشان می‌دهد که آب‌وهوا به طور کلی چیزی است که در راس دستور کار کشورهای عضو ما هم از نظر برنامه‌های حمایتی و مشارکت در پروژه‌ها و هم تداوم بخشیدن به داده‌هایی موجود قرار دارد. ما متوجه شده‌ایم که سال گذشته گرم‌ترین سال ثبت‌شده تا به امروز بود. همچنین، همه ماه‌های سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین ماه‌های ثبت‌شده بودند.

وی افزود: اگر بخواهیم تابش خورشید را به سمت زمین ارزیابی کنیم و تأثیر ابرها را از نظر خنک‌کنندگی مورد بررسی قرار دهیم، داشتن اطلاعات دقیق و مبتکرانه درباره ابرها، ذرات معلق در هوا و بارندگی ضروری است. همه این موضوعات را امروز می‌توان با داده‌های به‌دست‌آمده از چهار تجهیزات ماهواره ارث‌کر به صورت عمیق‌تر بررسی کرد.

انتظار می‌رود ارث‌کر پس از پرتاب، یک دوره شش ماهه را برای راه‌اندازی پشت سر بگذارد و ماموریت اولیه آن حداقل سه سال طول بکشد.

این دومین پرتاب روز ۲۸ مه برای اسپیس‌ایکس بود. این شرکت یک گروه از ماهواره‌های اینترنتی «استارلینک»(Starlink) خود را هنگام صبح از «پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال» در فلوریدا به مدار زمین فرستاد.

براساس توضیحات ماموریت اسپیس‌ایکس، تقویت‌کننده مرحله اول فالکون ۹ که در این ماموریت به پرواز درآمد، تاکنون هفت بار به فضا رسیده است. از جمله ماموریت‌های پیشین آن، پرتاب کپسول سرنشین‌دار «دراگون»(Dragon) در ماموریت «کرو-۷»(Crew-7) به «ایستگاه فضایی بین‌المللی»، پرواز باری «سی‌آراس-۲۹»(CRS-29) به ایستگاه فضایی بین‌المللی و دو ماموریت استارلینک بود.

اولین مرحله موشک «فالکون ۹» مدت کوتاهی پس از پرتاب ماهواره «ارث‌کر» به مدار زمین، روی سکوی فرود قرار گرفت.

تقویت‌کننده ماموریت روز ۲۸ مه، تقریبا هشت دقیقه پس از پرتاب با موفقیت در پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ فرود آمد. مرحله فوقانی فالکون ۹ حدود ۲.۵ دقیقه بعد، ماهواره ارث‌کر را طبق برنامه در مدار زمین قرار داد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۹ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۱:۵۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403030906059
  • خبرنگار : 71604