نگاهی به هفتاد و هفتمین  فستیوال کن

سایه سنگین جنگ غزه روی نخل‌های طلا

در جشنواره امسال ۲۲فیلم با هم رقابت کردند و برخلاف پیش‌بینی‌هایی که برنده این دوره را فرانسیس فورد کاپولا، خالق اثر ماندگار «پدرخوانده» با اثر جدیدش «مگالوپولیس» می‌دانستند، نخل طلا در دستان یک کارگردان جوان آمریکایی جا گرفت. 

به گزارش ایسنا، قدس نوشت: پرونده هفتاد و هفتمین جشنواره فیلم کن با اعطای نخل‌های طلا به منتخبان بسته شد، اما این دوره، چند حاشیه پررنگ‌تر از متن داشت. 

در جشنواره امسال ۲۲فیلم با هم رقابت کردند و برخلاف پیش‌بینی‌هایی که برنده این دوره را فرانسیس فورد کاپولا، خالق اثر ماندگار «پدرخوانده» با اثر جدیدش «مگالوپولیس» می‌دانستند، نخل طلا در دستان یک کارگردان جوان آمریکایی جا گرفت. 
هیئت داوران جشنواره کن به ریاست گرتا گرویگ، کارگردان «باربی» که فیلمش بیشترین سهم را در نامزدهای اسکار سال گذشته داشت، در این دوره از کن، «آنورا» ساخته «شان بیکر» را منتخب دریافت نخل طلا دانستند. جایزه بهترین کارگردانی هم به میگوئل گومس برای «سفر بزرگ» رسید و کوآرلی فارژه برای فیلم «ماده» جایزه بهترین فیلم‌نامه را ربود.
جایزه هیئت داوران جشنواره کن به فیلم «امیلیا پرز» به کارگردانی ژاک اودیار اهدا شد و جایزه بزرگ جشنواره نیز به «هر آنچه نور می‌پنداریم» اثر پایال کاپادیا رسید.
زویی سالدانا، سلنا گومز و کارلا سوفیا گاسکون، گروه بازیگران زن فیلم «امیلیا پرز» موفق به دریافت جایزه بازیگر زن شدند و جسی پلمونس برای «انواع مهربانی» به عنوان بهترین بازیگر مرد برگزیده شد. جایزه دوربین طلایی (اولین فیلم بلند) نیز به «آرماند» اثر هالفدان اولمن توندل، نوه اینگمار برگمان و لیو اولمن رسید.

 درخواست ضدایرانی فیلمساز ایرانی
همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، جایزه‌ای ویژه هم توسط هیئت داوران به محمد رسول‌اف برای فیلم «دانه انجیر معابد» اهدا شد. این فیلمساز که به‌تازگی به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده، فیلمش را بدون مجوز وزارت ارشاد و به صورت زیرزمینی ساخته بود. اثر او در دسته فیلم‌های لوباجت قرار می‌گیرد و به گفته برخی منتقدان با فیلمی معمولی روبه‌رو هستیم. به‌هرحال نوع ساخت فیلم، شرایط فیلمساز در داخل کشورش و نوع خروج او از ایران در رأی هیئت داوران اثرگذار بوده است. اتفاقی که مسبوق به سابقه است و جشنواره کن در دادن جوایز سیاسی به فیلمسازان ممنوع‌الکار ایرانی، سابقه دارد؛ ۶دوره پیش هم جایزه بهترین فیلم‌نامه به «سه رخ» ساخته و نوشته جعفر پناهی داده شد. رسول‌اف پس از خروج از کشور در حاشیه این جشنواره از کشورهای جهان خواسته بود فشارهای بین‌المللی علیه ایران را افزایش دهند.
هفتادوهفتمین دوره جشنواره فیلم کن که از ۱۴ تا ۲۵ می ‌(۲۵ اردیبهشت تا ۵ خرداد) برگزار شد، حواشی قابل توجهی داشت؛ از حضور جنجالی دو فیلمساز ایرانی گرفته تا نمادهایی از یادآوری جنگ غزه به جهان بر لباس بازیگران شناخته‌شده. 
در این دوره علاوه بر گرویگ که ریاست هیئت داوران این دوره را عهده‌دار بود، لیلی گلدستون، نادین لباکی، هیروکازو کورئیدا، اوا گرین، عمر سی، ابرو جیلان، خوان آنتونیو بایونا و پیر فرانچسکو فاوینو نیز از اعضای هیئت داوران این دوره بودند. در بخش مسابقه، فیلمسازان بزرگی همچون فرانسیس فورد کاپولا، دیوید کراننبرگ، پال شریدر، لانتیموس، آندریا آرنولد، اودیار، گومس، پائولو سورنتینو، جیا ژانگ‌که، میشل آزاناویسوس، بیکر و سربرنیکوف با آخرین آثارشان حضور  داشتند.
در افتتاحیه این دوره از جشنواره کن از مریل استریپ، بازیگر ۷۴ساله آمریکایی با اعطای نخل طلای افتخاری تجلیل شد. 

 پرچم فلسطین بر فرش قرمز کن
با اینکه جشنواره کن مدعی استقلال از اتفاقات سیاسی جهان است اما جوایز سیاسی او، خلاف این ادعا را نشان می‌دهد. جنگ غزه بیش از اینکه یک تنش سیاسی در منطقه باشد، فاجعه‌ای انسانی است و  آنچه در این دوره واکنش‌برانگیز شد، نمادهایی از فلسطین در این جشنواره بود، به‌طوری‌که  لباس کیت بلانشت، بازیگر مطرح هالیوود روی فرش قرمز یادآور پرچم فلسطین شد و بسیاری، آن را به معنی حمایت از مردم مظلوم فلسطین دانستند. پیامی که کیت بلانشت با حضور خود روی فرش قرمز کن آورد، روشن و واضح بود. او با لباسی روی فرش قرمز ظاهر شد که ابتدا شبیه یک لباس مشکی ساده به نظر می‌رسید اما وقتی بلانشت حرکت کرد، پشت لباس که سفید به نظر می‌رسید با آستری سبز روی فرش قرمز، تداعی‌کننده پرچم فلسطین شد که به نوعی ادای احترام به پرچم این کشور بود. 
البته چنین موضع‌گیری‌هایی برای این بازیگر استرالیایی غیرمعمول نیست. او نوامبر گذشته، در میان سکوت چهره‌های هالیوودی در برابر جنایات جنگی اسرائیل علیه غزه، خواستار آتش‌بس و حمایت از پناهندگان در پارلمان اروپا شد. بلانشت همچنین یکی از بازیگران اصلی هالیوود بود که نامه سرگشاده هنرمندان برای آتش‌بس در غزه را خطاب به جو بایدن امضا کرد و خواستار پایان دادن به جنگ شد. از همین رو بسیاری انتخاب این لباس از سوی بلانشت را به معنی همبستگی وی با مردم فلسطین تلقی کردند. 
یاسمین ترینکا، بازیگر ایتالیایی هم در حمایت از مردم فلسطین از سنجاق سینه‌ای با طرح پرچم فلسطین روی یقه لباسش استفاده کرد. نمادهای فلسطین نه تنها در روند برگزاری جشنواره که در اختتامیه کن هم پررنگ بودند. لوبنا آزابال که ریاست هیئت داوران فیلم کوتاه این دوره را عهده‌دار بود، در سخنرانی خود خواستار آزادسازی همه گروگان‌ها و آتش‌بس فوری در غزه شد. همچنین نادین لبکی، داور لبنانی این دوره نیز هنگام اعطای جایزه ویژه هیئت داوران، به «جهان تقسیم شده» اشاره و خشونت در منطقه را محکوم کرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۷ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۹:۲۷
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403030704133
  • خبرنگار :