چرایی بالا بودن سهم اشتغال بخش خدمات

بررسی اشتغال بخش های اقتصادی بیانگر آن است که در سال گذشته بخش خدمات بیش ترین سهم اشتغال را در مقایسه با بخشهای صنعت و کشاورزی به خود اختصاص داده است.

به گزارش ایسنا، گزارش جدید مرکز آمار ایران از بررسی وضعیت اشتغال در بخش‌های عمده فعالیت اقتصادی نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲، بخش خدمات با ۵۱.۹ درصد بیش‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.
طبق این گزارش بخش‌های صنعت با ۳۳.۷ درصد و کشاورزی با ۱۴.۴ درصد در رتبه های بعد قرار دارند.

تعریف فعالیت اقتصادی

در تعریف، فعالیت اقتصادی به فعالیتی گفته می‌شود که به تولید کالا یا ارائه خدمت منجر شود. این فعالیت گروه‌های عمده اقتصاد اعم از صنعت،کشاورزی و خدمات را دربر می‌گیرد که در بخش کشاورزی شامل فعالیت‌های مربوط به حوزه کشاورزی، شکار، جنگلداری و شیلات است. بخش صنعت مواردی نظیر استخراج معدن، فعالیت های عمرانی و ساختمان است و بخش خدمات نیز فعالیتهایی نظیر عمده فروشی، خرده فروشی، تعمیر وسایل نقلیه موتوری، عرضه محصولات خانگی، فعالیت‌های مربوط به هتل و رستوران، حمل و نقل، انبارداری، آموزش و بهداشت را دربر می‌گیرد.

علل رشد کسب و کارهای خدماتی

یکی از علل رشد کسب و کارهای خدماتی، کاهش ریسک ایجاد این مشاغل است و افراد با کمترین هزینه می‌توانند اقدام به راه‌اندازی مشاغل خدماتی کنند.
حمید حاج‌اسماعیلی - کارشناس بازار کار در گفت وگو با ایسنا معتقد است: بیشتر افرادی که به مشاغل تولیدی گرایش دارند از دیربازده بودن، سرمایه گذاری بالا و محدودیت‌ها و موانع پیش روی تولید اطلاع دارند و تامین نقدینگی، رقابت بازار و شرایط اقتصادی از جمله این شرایط است.
او می گوید: بسیاری از افرادی که مایلند زودتر به درآمد برسند از مشکلات راه اندازی یک کارگاه تولیدی باخبرند به همین دلیل به سمت کسب و کارهای خدماتی می روند چون‌ سرمایه گذاری بالایی نمی خواهد و ریسک ایجاد این نوع کسب و کارها هم پایین است.
تحلیل این کارشناس بازار کار از رشد اشتغال بخش خدمات در مقایسه با بخشهای صنعت و کشاورزی این است که هزینه ایجاد شغل در بخش صنعت گران تر است و در بخش صنعت به دلیل استفاده از ماشین آلات، نیروی انسانی کمتر به کار گرفته می‌شود.در بخش کشاورزی هم به دلیل خشکسالی های اخیر، فصلی بودن برخی فعالیتهای مرتبط با کشت و مکانیزه شدن عمده فعالیتها، بخشی از نیروهای کار عملا دچار بیکاری می‌شوند لذا بخش خدمات به دلیل تنوع فعالیت، هزینه و سرمایه کم و ریسک پایین تر نسبت به دو بخش صنعت و کشاورزی مطلوبیت بیشتری برای کارجویان دارد
همراه با گسترش تکنولوژی و ظهور فناوری‌های جدید، سبک زندگی افراد و ماهیت بسیاری از مشاغل تغییر کرده است.در حال حاضر بخش خدمات نسبت به دیگر بخش‌های اقتصادی از ظرفیت و پتانسیل بیشتری در حوزه اشتغال و جذب کارجویان به بازار کار برخوردار است و می‌تواند یک بستر مناسب برای حضور در عرصه فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی به شمار رود.
به گزارش ایسنا، با وجود بالا بودن ظرفیت‌های اشتغال در بخش خدمات و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد اما نباید از نظر دور داشت که مشاغل خدماتی در مواجه با شرایط بحرانی و شوک های اقتصادی نظیر کرونا از ثبات و پایداری لازم برخوردار نیستند. بی تردید ایجاد تعادل در بازار کار نیازمند همراهی بخش‌های صنعت و کشاورزی در کنار بخش خدمات است و ضروری است تا از ظرفیت همه بخش‌ها در عرصه اشتغال و فعالیت‌های اقتصادی بهره برداری شود. 
انتهای پیام

  • جمعه/ ۴ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۳:۱۳
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 1403030401984
  • خبرنگار : 71282