«رحیم خلیلی ابرقویی» محیط بان کهنترین موجود زنده ایران یعنی سرو ۴۰۰۰ سالهی ابرکوه است که در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه تمام سعی و تلاش محیطبانان ایجاد آرامش، امنیت، حفظ و تکثیر حیات وحش است، گفت: البته در راستای دنبال کردن این اهداف، محیطبانان دچار مشکلات و سختیهای بسیاری در حوزههایی همچون حمایتهای قضایی در برخورد با متخلفین، امکانات و تجهیزات به روز کاری و همچنین حقوق و معیشت کم و ناچیز هستند.
وی با اشاره به ساعت کاری دیگر کارمندان که ماهانه ۱۸۰ ساعت تعیین شده است، گفت: این در حالیست که محیطبانان موظف به فعالیت ماهانه ۳۶۰ ساعت بدون لحاظ حق و حقوق کامل بابت اضافه کاریشان هستند و هنوز هم شغل محیطبانی در رده مشاغل سخت قرار نگرفته است.
خلیلی به فعالیت شبانه روزی محیطبانان در مناطق تحت پوشش محیط زیست اشاره و بیان کرد: با وجود اینکه هیچ محیطبانی نباید در پاسگاه محیط بانی به تنهایی بماند، اما در برخی مناطق کشور، پاسگاهها به صورت انفرادی اداره میشود که خطرات خاص خود را به همراه دارد.
وی همچنین اظهار کرد: محیطبانان در ایام تعطیل همچون عید نوروز، عید فطر، تاسوعا و عاشورا و غیره نیز به علت شرایط خاص شغلی در حال خدمت هستند و مانند افراد مشغول در دیگر مشاغل، از تعطیلات برخوردار نیستند.
وی افزود: محیطبانان حتی در روزهای استراحت نیز در حالت آماده باش و دریافت گزارش متخلفین هستند.
این محیطبان خاطرنشان کرد: به علت کمبود نیروهای حفاظت محیط زیست نسبت به استانداردهای جهانی، هر محیطبان در ایران ۴۰ هزار هکتار را پوشش میدهد، در صورتی که قانوناً میبایست ۴ هزار هکتار را پوشش دهد.
شکارچیان مجهزتر از محیطبانان طبیعت
خلیلی ضمن بیان اینکه شغل محیط بانی بر خلاف تفکر عموم مردم شغلی فاقد آسودگی است، اظهار کرد: محیطبانان همواره متوجه خطراتی همچون تهدیدات گوناگون توسط شکارچیان و گاهی مردم حاشیه مناطق، حمله حیوانات وحشی، سقوط از ارتفاع، مارگزیدگی و غیره هستند.
وی با بیان این که تجهیزات انفرادی به روز سازمان نسبت به گذشته ارتقا یافته است، گفت: با این حال متاسفانه همچنان تجهیزات کامل نشده و ما نیاز به ابزاری همچون پهباد، هلیشات، وسایل و امکانات اطفاء حریق، ماشین و موتورهای با کیفیت و سایر امکانات برای انجام مأموریتهایمان هستیم.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه همیشه شکارچیان و متخلفین از لحاظ امکانات جلوتر از ما محیطبانان بودهاند و این مسئله، کار را برای حفاظت و صیانت از مناطق سخت تر کرده است.
خلیلی ابرقویی ضمن بیان اینکه برای حفظ گونههای جانوری حیات وحش به کمک تمام مردم نیاز است، اظهار کرد: این امر مستلزم آموزش در مدارس مخصوصا از مقطع ابتدایی و تاکید بر اهمیت حفظ و نگهداری از آب، خاک، هوا و احترام به حقوق تمامی موجودات و محیطزیست آنهاست.
وی در پایان در خصوص خواستههای محیطبانان از مسئولین نیز گفت: ساماندهی وضعیت حقوق، اضافه کاری و معیشت، حمایت قضایی به عنوان یک ضابط خاص، در نظر گرفتن شغل محیطبانی در رده مشاغل سخت و ارتقا تجهیزات و امکانات به روز در تمامی مناطق از جمله خواستههایی است که باید مورد توجه مسئولین مربوطه قرار گیرد.
لزوم اصلاح شرایط جذب نیروی محیطبان
«سجاد آذرنوش» نیز محیطبان پناهگاه حیات وحش شیرکوه است که در گفتوگو با خبرنگار ایسنا به محدودیت تعداد نیروهای محیطبان در مناطق اشاره و اظهار کرد: طی پنج سال اخیر افرادی نیز در شغل محیطبانی استخدام شدند که به دلایل نا آشنا بودن با سختیهای این شغل، پس از مدتی از جمع ما جدا شدند و این موضوع توجه در نحوه جذب نیرو و به کارگیری اصلاحاتی اساسی را میطلبد.
وی در خصوص بیماریهایی که شغل محیطبانی به همراه دارد نیز گفت: ایجاد بیماریهای گوارشی ناشی مصرف موادغذایی فریز شده و کنسروی مانند بوتولیسم، بروز دردهای مفصلی کمر و زانو و غیره به دلیل پیمایشهای مداوم در مناطق صعب العبور و همچنین ایجاد مشکل بینایی به دلیل حضور مداوم در آفتاب و نور زیاد و دوربین کشی از جمله مشکلاتی است که جامعه محیطبان متوجه آن هستند.
آذرنوش بوجود آمدن نارارحتیهای روحی و روانی به دلیل دوری از خانواده، استرس، رویارویی با شکارچیان مسلح غیرمجاز و متخلف را از دیگر بیماریهای تهدید کننده محیطبانان دانست و عنوان کرد: ایجاد مشکلات گوارشی و سوهاضمه به دلیل استرس ناشی از کار و تغذیه نامناسب و به دنبال آن سرایت این مشکلات به خانواده محیطبانها نیز از دیگر مشکلاتی است که محیطبانان با آن مواجه هستند ولی فعالان در این حوزه همچنان با عشق و علاقه تا پای جان برای حفاظت از کیان و محیط زیست کشورشان ایستادهاند.
انتهای پیام