برگزاری همایش حفاظت و مرمت اشیا در تبریز

سیزدهمین همایش حفاظت و مرمت اشیا و آرایه‌های معماری در تبریز برگزار شد.

 احمد حمزه زاده، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان‌شرقی روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه در این همایش، کمبود ارتباط بخش های علمی و اجرایی را یکی مشکلات عرصه میراث فرهنگی دانست و گفت: از رویکرد های اصلی ما افزایش ارتباط میان بخش های دولتی و اجرایی با مجموعه های علمی، فرهنگی و دانشگاهی است. 

وی اکتشافات جدید صورت گرفته توسط کارشناسان تاریخی را نمونه‌ای بارز از ارتباط دانشگاه و بخش اجرایی دانست و گفت: اکتشافاتی که در ماه های گذشته در استان صورت گرفت موجب تغییر تاریخ فلز و مس شد و همچنین در حوزه مرمت آثار باستانی نیز همکاری گسترده‌ای با دانشگاه های تبریز داریم.

وی ضمن اشاره به ماموریت حفظ آثار باستانی موزه های دولتی و خصوصی از نگهداری بیش از ۱۴۰ هزار شئ تاریخی در استان خبر داد و گفت: ما بیش از ۴۳ موزه با بیش از ۴۰ هزار قلم تاریخی، ۱۱ مجموعه خصوصی با بیش از ۱۰۰ هزار شئ تاریخی در آذربایجان‌شرقی داریم.

حمزه‌زاده ماهیت کار سازمان میراث فرهنگی را پژوهش عنوان کرد و افزود: هر کار اجرایی پشتوانه علمی و پژوهشی دارد و ما آمادگی همکاری با تمام اساتید، دانشجویان و کارشناسان این عرصه دارد.

وی به دیدار ۲۹ بهمن سال ۱۴۰۰ رهبر معظم انقلاب با مردم شریف آذربایجان‌شرقی اشاره کرد و ادامه داد: مقام معظم رهبری در این دیدار اشاره‌ای به ظرفیت های تاریخی و فرهنگی آذربایجان داشتند که برای حفظ و روایت آن تاکید فراوانی کردند که این امر در راستای اهمیت این منطقه است.

وی خواستار تجهیز آزمایشگاه مرمت موزه منطقه‌ای استان برای بهره‌گیری تمام مجموعه های دولتی و دانشگاهی شد و ادامه داد: یکی از بزرگ‌ترین انبار های کشور با مساحتی بیش از پنج هزار متر در موزه منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی واقع شده است.

مصطفی ده‌پهلوان رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور به برگزاری همایش و جلسات راهبردی و راهگشا تاکید کرد و گفت: وضعیت میراث فرهنگی کشور مناسب نیست و با برگزاری همایش هایی که در آن صرف سخنرانی باشد این وضعیت نابسمان حل نخواهد شد.

وی از عدم آگاهی میراثی و تاریخی برخی از مسئولان و مردم ابراز گلایه‌مندی کرد و افزود: صدا و سیما، آموزش وپرورش و دانشگاه ها در تبیین اهمیت آثار تاریخی و فرهنگی برای مردم کوتاهی کرده‌اند.

وی با اشاره به پشتوانه پنج هزار ساله تمدنی و مدنیت سرزمین ایران تصریح کرد: مظمئنا اگر ما عصاره این تمدن فرهنگی و تاریخی را درک ‌می‌کردیم امروزه شاهد خشک شدن دریاچه ارومیه، بحران های فرونشستی و فروچاله‌ای نبودیم.

سجاد پاکزاد رییس دانشگاه هنر اسلامی تبریز نیز در این همایش به استفاده و بهره‌گیری از پروژه های بین رشته‌ای در دانشگاه تاکید کرد و افزود: باید فناوری های نوین، علوم مهندسی در حوزه های مرمت و بازسازی آثار تاریخی ایفای نقش بیشتری داشته باشند.

وی از کشف مهم آثار تاریخی در تپه های لیلان خبر داد و ادامه داد: دانشگاه ها در حفاظت و مرمت با نهاد های ذی‌ربط باید همکاری داشته باشند و در این راستا نیز در کشفیات مهم اخیر در تپه های لیلان تاریخ فلزکاری جهان دگرگون شد که بدون همکاری و همیاری دانشگاه و نهاد های ذی‌ربط اجرایی این میسر نبود.

وی به استفاده از فضای مجازی و امکانات دانشگاه های هنر برای افزایش حساسیت و آگاهی های عمومی در حفظ و مرمت آثار تاریخی تاکید کرد و گفت: مردم باید در حفظ و مرمت آثار تاریخی نقش مهمی را ایفا کنند.

خانم هادیان، دبیر علمی سیزدهمین همایش حفاظت و مرمت اشیا در بخش دیگر، برنامه های این همایش را تشریح کرد و افزود: موضوع مبانی نظری، اقدامات اجرایی حفاظت و مرمت میراث فرهنگی، آرایه های معماری، شناخت مواد و فناوری های کهن، تغییرات اقلیمی، یادگیری مباحث پیش حفاظتی از جمله برنامه های کاربردی این همایش است. 

وی تصریح کرد: مردم با تغییر اقلیم که تمام عرصه های جامعه را تحت تاثیر قرار داده است مواجه‌اند و افزایش سوخت های فسیلی دلیلی برای تحقق این امر بوده و در راستای تعامل آثار باستانی با محیط اطراف خود شاهد هوازدگی و تغییرات فیزیکی و شیمیایی در این آثار هستیم.

وی تغییر اقلیم را یک تهدید بالقوه برای جوامع دانست و ادامه داد: تغییر اقلیم موجب افزایش نرخ های مورد انتظار تغییرات درونی و خارجی آثار باستانی، ظهور پدیده های فرسودگی جدید و همچنین در فرونشست، سیل، زلزله و مهاجرت های اجباری تاثیر می‌گذارد.

هادیان از برگزاری نمایشگاه های آموزشی در جهت تبیین و آگاهی بخشی برای حفاظت و نگهداری آثار تاریخی در مقابل بحران تغییرات اقلیمی خبر داد و گفت: رسیدن به راهکار و راهبرد های اثر بخش و ملموس بدون تعاملات فرا دستگاهی و بخشی و تهیه سند راهبردی میسر نخواهد شد.

وی به برگزاری ۱۲ دوره این همایش ها از سال ۱۳۷۵ اشاره کرد و گفت: همایش ملی و بین‌المللی مرمت با وقفه‌ای که بدلیل پاندمی کرونا ایجاد شده بود بعد از هشت سال دوباره در تبریز برگزار می‌شود.

شایان به ذکر است سیزدهمین همایش حفاظت و مرمت اشیا، ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت ماه با حضور مسئولان کشوری و استانی، اساتید، پژوهشگران و دانشجویان در دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار می‌شود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۶:۰۰
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1403023022231
  • خبرنگار : 50627