به گزارش ایسنا، بازار کار کشور در دولت سیزدهم طبق آمارها روند مثبت و روبه رشدی را تجربه کرده است و طبق دادههای مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۲ نرخ بیکاری کل کشور به رقم ۸.۱ درصد رسیده که کمترین میزان بیکاری در دهههای اخیر به شمار میرود.
برابر آمارهای موجود نرخ اشتغال ناقص ۸.۲ درصد و نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال به ۲۱.۲ درصد رسیده این در حالی است که طی سال ۱۴۰۲ خالص اشتغال ایجادی کشور ۷۷۵ هزار نفر بوده است.
طی روزهای اخیر و در پی دستور ویژه رئیسجمهور برای حل مشکل اشتغال استانهای دارای نرخ بالای بیکاری، جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهور تشکیل شد و در این جلسه بنگاههای خرد، کوچک و متوسط سریعترین راه میانبر برای کاهش نرخ بیکاری در این استانها در کوتاه مدت عنوان شد. همچنین مقرر شد با تکیه بر ظرفیتهای مردمی و نهادهای حمایتی هچون کمیته امداد امام خمینی (ره) نرخ بیکاری در این ۶ استان به زیر ۱۰ درصد برسد.
بر اساس اعلام رئیس سازمان برنامه و بودجه، بیش از ۱۵ استان در کشور نرخ بیکاری بالای ۱۰ درصد داشتهاند که با تلاش دولت به ۱۰ استان رسیده است.
در همین راستا سید صولت مرتضوی - وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کاهش نرخ بیکاری در ۷ استان به زیر ۷ درصد خبر داد و گفت: دولت در کاهش نرخ بیکاری رکورد تاریخی را ثبت کرده است.
به گفته وی عزم دولت بر این است که بتوانیم نرخ بیکاری را همواره کاهش دهیم و برنامهریزی ما این است که در سال ۱۴۰۳ هم از مرز یک میلیون فرصت شغلی فراتر برویم و هم اشتغال پایدار در کشور ایجاد شود.
مرتضوی با اشاره به اقدام وزارت کشور در ساماندهی اتباع خارجی ابراز امیدواری کرده در صورت مدیریت و ساماندهی این مساله، فرصتهای شغلی بیشتری در اختیار کارجویان قرار گیرد.
به گفته وزیر کار در بحث پایداری اشتغال باید به اشتغال خرد و متوسط هم توجه شود و پرداخت تسهیلات در هر حوزه از جمله مسکن، ازدواج، اشتغال و تجارت باشد به افزایش اشتغال کمک میکند.
در حال حاضر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موضوع اشتغال خُرد و خانگی و متوسط را در دستور کار قرار داده و در تلاش است از محل منابع تبصره ۲ و منابع بازگشتی از تبصره ۱۶ بودجه سنواتی و اشتغال روستایی به ایجاد اشتغال در کشور کمک شود.
همچنین پیرو تاکیدات دولت بر لزوم توجه به اشتغال فارغ التحصیلان، برنامه محوری وزارت کار در سال ۱۴۰۳ تمرکز بر حوزه اشتغال فارغ التحصیلان است.
به اعتقاد صاحبنظران، بزرگترین چالش و مسأله حاکمیت در حوزه بازار کار اشتغال فارغ التحصیلان است؛ به نحوی که طبق گزارش مرکز آمار ایران از هر ۱۰ نفر بیکار در یک مجموعه ۴ نفر فارغ التحصیل دانشگاهی هستند و آنچه بیش از هر چیز نمود دارد، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان زن است که به حدود ۲۰.۲ درصد رسیده در حالی که نرخ بیکاری مردان ۷.۷ درصد گزارش شده است.
در حال حاضر راهکار پیشنهادی در خصوص کاهش نرخ بیکاری در استانهای دارای نرخ بیکاری بالا، مشارکت و فعال کردن مردم در این استانها و فراهم کردن بسترهای استفاده از ظرفیت این استانها برای اشتغالزایی با تکیه بر بنگاههای کوچک و متوسط است. همچنین اولویت دهی به کارخانههای تعطیل و نیمه تعطیل در این استانها به ویژه شهرکهای صنعتی و تامین سرمایه در گردش مورد نیاز آنهاست.
لزوم توجه به بازارچههای مرزی، هدایت نقدینگی به استانهای محروم و کم برخوردار، سرمایهگذاری در حوزه گردشگری و پرداخت تسهیلات بانکی به مشاغل خُرد از دیگر اقدامات موثری است که میتواند به کاهش نرخ بیکاری در استانهای دارای نرخ بیکاری بالا کمک میکند.
طبق اعلام معاونت اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نرخ بیکاری در ۲۵ استان کشور کاهشی بوده و نرخ بیکاری کل کشور به عدد ۸.۱ درصد رسیده که کمترین میزان در طول سالهای اخیر به شمار میرود.
از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای حوزه اشتغال در نظر گرفته شده که در قالب تبصرههای بودجه سالانه یا منابع پرداختی به نهادهای حمایتی، به جامعه کار و تولید و بازار کار تزریق شده است.
به گزارش ایسنا، هدفگذاری اشتغال امسال وزارت کار بر مبنای ایجاد یک میلیون و ۶۶ هزار فرصت شغلی است و برای نخستین بار در تعهد استانداران، سهم اشتغال فارغ التحصیلان نیز گنجانده شده است؛ به نحوی که ۲۵ درصد از فرصتهای شغلی موجود در سطح استانها به اشتغال فارغ التحصیلان اختصاص دارد.
انتهای پیام