به گزارش ایسنا، مقام معظم رهبری مهمان ویژه ششمین روز از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران (دوشنبه، 24 اردیبهشت) بودند و به سیاق سالهای گذشته با حضور در مصلای امام خمینی(ره)، علاوه بر بازدید از نمایشگاه، با برخی ناشران درباره تازههای نشر، مشکلات آنها و به طور کلی فضای کتابخوانی در کشور گفتوگو کردند.
در میان موضوعات مطروحه توسط ایشان که مشروح آن منتشر شده است؛ دو موضوع بیشتر توسط اهالی نشر و رسانه در نمایشگاه مورد توجه قرار گرفته است. اول تذکر به مسئولان حوزه کتاب که تاکید کردند: «عرضه کتاب ما کم است و باید افزایش یابد» و دیگری درباره ترغیب به کتابخوانی و معرفی کتابهای خوب توسط فعالان فضای مجازی که درباره آن فرمودند: «کسانی که در فضای مجازی فعال هستند، افراد را به کتابخوانی وادار کنند و کتابهای خوب را معرفی کنند».
در دیدار رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه، چه کتابهایی به ایشان معرفی شد؟
رمان نوجوان «صبح واقعه» نوشته ابراهیم حسنّبیگی که در انتشارات خط مقدم(قمقمه) منتشر شده است از جمله کتابهایی بود که به ایشان معرفی شده است.
«صبح واقعه» زندگینامه داستانی شهید محسن حججی از روزهای نوجوانی تا شهادت است. این کتاب در ۱۷ فصل به روایت رویدادهای مهم زندگی شهید حججی پرداخته است؛ رویدادهایی که از روزهای مدرسه محسن شروع میشود، روزهایی که او تازه کار پیدا کرده است، برخلاف میل پدر که دلش میخواست پسرش، پیشِ خودش کار بنایی انجام دهد و محسن یک کار فرهنگی پیدا میکند و در کتابخانهای مشغول میشود. بعد از آن به اصرار دوستش در کلاسهای عقیدتی شرکت میکند؛ چون خودش تا آن موقع تصور میکرده در این کلاسها به قولِ خودش «مخ بچهها را میزنند.» و به دوستش میگوید: «اینجا کسانی رو میخوان که اونها را شستشوی مغزی بدن. و الا کلاس عقیدتی و معارف بهانه است.»
محسن حججی ابتدا اینگونه شروع میکند؛ اما کمکم همهچیز برایش فرق میکند. هر روز بیشتر غرق معنویت میشود و هر روز از خدا بیشتر میخواهد که حظِ لحظههای معنویاش را بیشتر کند. شهادت برایش آرزویی میشود که هر لحظه بهش فکر میکند؛ حتی وقتی که عاشق میشود و ازدواج میکند. در لحظههای عاشقانهاش هم حرف شهادت را میزند، حرفی که به نظر خودش شیرین میآمد؛ اما به نظر تازهعروسش تلخ و پر از ترس…. محسن راهِ رسیدن به این آرزو را در ثبتنام کردن برای رفتن به سوریه میبیند؛ در کمک به مردم مظلومی که داعش رسیده است به خانهزندگیشان.
«مبارزه به روایت شهید اسدالله لاجوردی» نوشته جواد اسلامی دیگر کتاب است که به ایشان معرفی شد.
این کتاب که در سوره مهر منتشر شده است شامل بخشی از خاطرات این شهید است که به خواهش و اصرار دوستانش طی مصاحبههایی در نیمه دوم سال ۱۳۵۸ به ضبط و ثبت رسیده است و از این رو میتواند به مثابه یک سند تاریخی مورد توجه و استفاده قرار گیرد. شهید لاجوردی در این خاطرات، ضمن ترسیم فضای مبارزاتی پیش از انقلاب به بیان گوشهای از فعالیت هیأتهای مؤتلفه اسلامی پرداخته است. او که خود سابقه چندین بار دستگیری و زندان در رژیم شاهنشاهی را داشته، ضمن تشریح وضعیت خود در زندان و انواع شکنجههایی که دیده به تقابلهای موجود میان نیروهای مذهبی با اعضای سازمان منافقین و مارکسیستها پرداخته و زوایایی از نوع تفکرات التقاطی آنها در مورد موضوعات مختلف را بیان میکند.
این کتاب شامل خاطرات ۲۰ سالۀ شهید لاجوردی از سال ۱۳۳۸ تا پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷ است و سعی شده تا لحن صمیمانه و بیتکلف شهید لاجوردی تا حد امکان در متن موجود حفظ شود.
«دفتر یادداشتهای داستایفسکی: شیاطین» نوشته فیودور داستایفسکی با ترجمه میلاد میناکار که در انتشارات پارسه منتشر شده است، دیگر کتابی است که معظمله نگاهی به آن داشتهاند.
درباره این کتاب آمده است: «شیاطین (جنزدگان)» رمانی دشوار و نغز و از شاهکارهای بیبدیل داستایفسکی است؛ رمانی که آیندهنگر انقلاب روسیه و قرن بیستم است. این رمان، آلبر کامو را یک عمر مجذوب کیریلف ساخت و سالها او را درگیر منطق محکم جهان داستایفسکی کرد.
شیاطین همچنین رمانی است که داستایفسکی را سه سال بین قلب و شور سیاسیاش درگیر کرد و نیز بین آنچه میخواست بگوید و آنچه باید میگفت. این رمان به ما نشان میدهد او چگونه با مهارت از پس این مهم برآمد و دفتر یادداشتهای شیاطین نشان میدهد که نویسنده چه سخت در این راه تلاش کرده است.
«فیزیک» ارسطو با ترجمه اسماعیل سعادت در نشر هرمس از کتابهایی بود که مقام معظم رهبری به آن توجه نشان دادند.
در توضیح کتاب آمده است: کلمۀ «فیزیک» که عنوان این اثر است حرفنگاریِ عنوان یونانی آن است، نه ترجمۀ آن. ترجمۀ درست آن «در طبیعت» است. بیش از یک سوم همۀ نوشتههای ارسطو ذیل این عنوان کلّی «در طبیعت» جای میگیرد.
رسالۀ فیزیک مشتمل بر هشت کتاب است، و در واقع فقط دو کتاب اوّل آن است که مقدّمهای کلّی بر تحقیق دربارۀ طبیعت است. در کتاب اوّل، ارسطو دربارۀ چیزی بحث میکند که خود آن را «مبادی» موضوعات طبیعی میخواند، و این، اندکی بعد، به صورت تحلیلی در میآید دربارۀ مبادی حرکت، نه تنها حرکت «طبیعی»، بلکه هر نوع حرکتی. در کتاب دوم شروع میکند به توضیح این معنی که چرا باید چنین باشد: به عقیده او، طبیعت را باید مبدأ حرکت دانست، ولی حرکت از نوعی خاصّ. ارسطو، به خصوص در این کتاب، و تا اندازهای هم در کتاب اوّل، میخواهد ما را، نه فقط با چیزی که آن را فیزیک مینامیم، بلکه با علم طبیعی به طور کلّی، از جمله زیستشناسی، آشنا کند. نظریهای که در این کتاب دربارۀ طبیعت و تغییر عرضه شده، دستکم در کلّیات آن، به مدتی نزدیک به ۱۸ قرن مقبول بیشتر دانشمندان و فیلسوفان بود و از سوی دیگر از سدۀ هفدهم میلادی تاکنون به عنوان نظریهای شناخته میشود که ظهور فیزیک جدید بیاعتباری آن را نشان داده است.
کتاب «خرد رنج آموخته» از اورستیا به روایت هیوبرت دریفوس با ترجمه زانیار ابراهیمی هم به ایشان معرفی شد.
در معرفی این کتاب میخوانیم: «دریفوس نخستین جلسه شرح اورستیا را به رفع برخی از ابهامات دانشجویان اختصاص میدهد البته چنان که خود او میگوید این جلسه از حیث مفهومی نیز مقدمهای ضروری سه گانه آیسخولوس است، چون گرچه بهتر است همه شرحهای این مجموع ترتیبی که آمده است خوانده شوند پیوند وجودی و تاریخی عمیق میان دو شیوه بودن یونانیان، فوزیس (اودیسه) و پونسیس (اورستیا)، رعایت تقدم و تاخر را دست کم در خوانش شرح دو اثر الزامی میسازد. از منظر بسیار مهم دیگری نیز میتوان توالی شرحها را نگریست. ما نخست با دو شعر زمانه عسرت (برادران کارامازوف و موبی دیک) شروع کردیم که درد نیهیلیسم را بهتر از هر اثر هنری دوا میکردند. سپس به کمدی الهی رسیدیم که تصویر بلورین آنتونتولوژی طلیعه نیهیلیسم بود و با اودیسه و اورستیا تمام میکنیم که به زعم دریفوس هر شعر زمانه عسرت ماده و مصالح خود را لاجرم از آنها خواهد گرفت.»
«تلآویو سقوط کرد» نوشته سمیه علی هاشم با ترجمه سعیده سادات حسینی کتاب دیگری بود که به رهبر معظم انقلاب معرفی شد و رسانهها به دلیل نام کتاب، توجه ویژهای به این معرفی نشان دادند و رسانههای خارجی نیز به آن پرداختند.
کتاب «تل آویو سقوط کرد» رمانی در مورد روزهای متصل به پیروزی است. در رابطه با مساله فلسطین داستانها و ناداستانهای فراوانی منتشر شده است. فلسطینیانی که از وطن رانده شدند و در غربت با غم ظلم و هجران دست و پنجه نرم میکردند هر کدام این تلخی را به زبان و بیانی بر روی قلم آوردند و راوی این نسل کشی بودند. اما اکنون که از این اشغال نزدیک به ۸۰ سال میگذرد نسل جوان این سرزمین رویای پس گرفتن وطن را از سر بیرون نکرده بلکه با شدت و حدت جدیتری تحقق آن را پی گرفتهاند و در راه رسیدن به مقصود عملیاتهای نویدبخشی را انجام دادهاند. در این کتاب نیز با گروهی از جوانان فلسطینی همراه هستیم که سرانجام موفق میشوند با جانفشانیهای فراوان از دیوارهای اسرائیل بگذرند و سرزمین مادری را آزاد کنند؛ یک رمان امیدبخش و شجاعانه که نام فلسطین را نه با تلخی بلکه همراه شیرینی فتح به پایان میرساند.
انتهای پیام