به گزارش ایسنا، مدیریت لجن اولیه در دو سایت تصفیهخانههای فاضلاب شهر قم ابتدا بهوسیله تیکنرهای ثقلی انجام شده و سپس لجن مازاد آنها همراه با کفاب به تیکنرهای مکانیکی و پس از تغلیظ به منظور تثبیت بیولوژیکی به هاضمهای بی هوازی انتقال مییابد.
در ادامه لجن هضم شده به واحد آبگیری لجن (بلت فیلتر پرس) و در نهایت لجن آبگیری شده به دپوی لجن منتقل میشود که به دلیل نیاز مداوم به تزریق پلی الکترولیت در تجهیزات آبگیری و وارداتی بودن آن هزینه قابل توجهی در پی دارد. در حال حاضر روزانه ۷۰ تن لجن تولیدی با ماده جامد خشک به میزان ۲۰ درصد در تصفیهخانههای شهر قم دپو میشود.
در این راستا فراخوانی با عنوان "ارزش افزایی از لجن خروجی هاضم بی هوازی تصفیه خانههای فاضلاب شهری با هدف بهبود و ارتقاء کیفیت آن برای مصارف مختلف" از سوی ستاد توسعه زیست فناوری با هدف ایجاد ارزش افزوده از لجن خروجی هاضم بیهوازی تصفیه خانههای فاضلاب شهری و کاهش مخاطرات زیست محیطی و بهداشتی آن منتشر شد.
با اجرای این فراخوان و جذب طرحهای فناورانه انتظار میرود که امکان سنجی و بومی سازی روشهای ارزش افزایی نظیر فرآوری کود کشاورزی یا استخراج محصولات جانبی لجن نظیر پیرولیز لجن در کشور توسعه یابد ضمن آنکه موجب کاهش آلودگیهای شیمیایی لجن به ویژه حذف یا کاهش فلزات سنگین تا مقادیر مجاز استاندارد شود.
محل اجرا طرحها در این فراخوان تصفیه خانههای فاضلاب شهر قم تعیین شده است.
در مرحله طراحی و ایده پردازی، ایدههای اولیه برای محصول جدید طراحی و ایدههای برتر توسط کمیته راهبری انتخاب میشود و در مرحله ساخت نمونه نیمه صنعتی اولیه نیز تیمهای حاضر یک نمونه اولیه از محصول را طراحی و میسازند تا امکان آزمایش و ارزیابی دستگاه یا محصول میسر شود.
مهلت ارسال ایدهها به این فراخوان تا ۱۰ خرداد تمدید شده است.
انتهای پیام