مدیر جهاد کشاورزی نیشابور مطرح کرد

برداشت بی‌رویه و غیراصولی تهدیدی برای بهترین رویشگاه ریواس خراسان رضوی

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور گفت: برداشت بی‌رویه و غیراصولی ریواس یک تهدید جدی برای رویشگاه‌های این گیاه در نیشابور به حساب می‌آید.

علی مبارکی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: نیشابور به دلیل دارا بودن رویشگاه‌های طبیعی ریواس یکی از قطب‌های تولید این محصول در خراسان رضوی است.

وی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود امسال حدود ۶۰۰ تن ساقه سفید ریواس از رویشگاه‌های طبیعی این شهرستان برداشت شود، افزود: برداشت ریواس از اواخر اسفندماه در شهرستان آغاز شده و تا اواسط خردادماه ادامه دارد.

مبارکی با اشاره به اینکه سطح رویشگاه‌های طبیعی ریواس در شهرستان بسیار وسیع و به صورت پراکنده است، خاطرنشان کرد: بیشتر این محصول در مناطقی از جمله میرآباد، عیش‌آباد، برفریز، بوژان و سوقند است.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور اذعان کرد: در حال حاضر بهره‌برداران در حدود ۲۳۰ هکتار از این دامنه‌ها، عملیات زراعی ریواس انجام داده و در زمان مناسب آن را برداشت می‌کنند.

وی گفت: فقط ۳۰ درصد این گیاه به صورت شربت فرآوری می‌شود و ۷۰ درصد دیگر نیز به صورت تازه در شهرستان مصرف شده و یا به شهرهای دیگر صادر می‌شود.

مبارکی افزود: شهرستان نیشابور به دلیل دارا بودن رویشگاه‌های طبیعی ریواس یکی از قطب‌های تولید ریواس در خراسان رضوی محسوب می‌شود، گیاه ریواس دامنه‌های رشته کوه بینالود به لحاظ کیفیت در استان و حتی کشور نیز منحصر به فرد است.

وی میزان اشتغال در فرایند برداشت و فرآوری ریواس را حدود ۵۰۰ نفر عنوان و تصریح کرد: در فصل برداشت ریواس حدود ۳۵۰ نفر بهره‌بردار مشغول به کار هستند، همچنین حدود ۱۵۰ نفر نیز در کارگاه‌های تولید شربت اشتغال دارند.

مدیر جهاد کشاورزی نیشابور ادامه داد: هرچند ریواس به دلیل اینکه در رویشگاه‌های طبیعی رشد می‌کند، محصولی سالم، ارگانیک و منحصر به فرد است اما متأسفانه مطالعات روی این محصول کمتر انجام شده و شناخت کمی نسبت به آن در دست است.

وی گفت: شناخت کم نسبت به این محصول موجب شده در زمینه فرآوری آن اقدامات خاصی تاکنون انجام نشده باشد و تنها صنعتی که در این زمینه فعال است، صنعت تبدیل ریواس به شربت بوده اما در زمینه سایر فرآورده‌ها اقدامی صورت نگرفته است.

مبارکی در همین خصوص تصریح کرد: با توجه به اینکه سال جاری سال «رشد تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده، تلاش می‌شود که با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان، زمینه مطالعات و تحقیقات در زمینه این محصول بیشتر شده و این شرکت‌ها در این زمینه ورود پیدا کنند تا علاوه بر شربت، سایر فرآورده‌های مربوط به این محصول را هم تولید کنیم.

وی در رابطه با زراعی کردن این گیاه گفت: ریواس هنوز زراعی نشده و شرایط برای کشت زراعی آن فراهم نیست. در حال حاضر بهره‌برداری از این گیاه در رویشگاه‌های طبیعی انجام می‌شود و بهره‌برداران در همان رویشگاه‌های طبیعی عملیات زراعی را روی گیاه انجام می‌دهند ولی هنوز نتوانسته‌ایم زمینه کشت و پرورش این گیاه را در زمین زراعی فراهم کنیم.

مبارکی با اشاره به اینکه ریواس از رویشگاه‌های طبیعی برداشت می‌شود و از آنجا که برداشت بی‌رویه و یا غیراصولی ریواس و هر گیاه دیگری همیشه به عنوان یک تهدید برای این رویشگاه‌ها به حساب می‌آید، گفت: رویشگاه‌های طبیعی در حوزه فعالیت اداره منابع طبیعی است و اداره منابع طبیعی شهرستان نیشابور بر میزان برداشت ریواس و سایر گیاهان دارویی نظارت کامل دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403022215931
  • خبرنگار : 30147