این اقدام پسندیده و فرهنگی که که در مدرسه حاج یعقوب آزاد ناحیه ۵ تبریز کلید خورد، گامی برای محرومیت زدایی فرهنگی ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش آگاهی دانشآموزان مدارس به شمار میآید و از فواید بیشمار کتابخوانی که بگذریم، بهبود مهارتهای شناختی و زبانی، تقویت مهارتهای خوانداری، نوشتاری شنیداری، افزایش خلاقیت و دامنه توجه، گسترش دامنه واژگان و ارتقا ارتباطات اجتماعی و پندآموزی از جمله مزایای کتابخوانی در دوران دانشآموزی به شمار میآیند. فرهنگی که شاید با آموختن آن به کودکان، بتوان آسمان کتابخوانی را درخشان کرد.
کتابخوانی نیز مانند بسیاری از مقولات فرهنگی، ناگزیر تحت تاثیر ابزارهای نوپدید ارتباطی قرار گرفته و علاقهمند کردن دانش آموزان به خواندن کتاب و رو آوردن به مطالعه کتاب غیر درسی نیازمند توجه بیش از پیش دست مسئولان دستگاه تعلیم و تربیت در تجهیز کتابخانهها و برگزاری رویدادهای مسابقات فرهنگی در مدارس است.
بر اساس بیانیه مشترک فدراسیون بینالمللی انجمنها و مؤسسات کتابداری (ایفلا) و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) کتابخانههای مدارس از فرآیند آموزش جدا نیستند و در واقع لازمه آن محسوب میشوند.
اهدای کتاب به مدارس، علاوه بر مزیتهای فرهنگی بیشمار، همراستا با ساحتهای ششگانه تربیتی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بوده و بسته به موضوع کتاب، تربیتهای تمام ساحتی نیز به تدریج و با استمرار کتابخوانی، محقق میشوند.
بر همین اساس؛ طرحها و پویشهای فرهنگی متعددی مانند "هر مدرسه، یک کتابخانه" و "هر کلاس، یک کتابخانه" مطرح شده است که در برخی مدارس، حتی مداری روستایی نیز اقدامات قابل تحسینی در این زمینه انجام شده، اما تحقق کامل این شعار مانند هر کار فرهنگی دیگری نیازمند همکاری بین بخشی است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی در این خصوص به ایسنا گفت: در آموزش و پرورش، فقط افزایش معلومات علمی ملاک نیست؛ بلکه ابعاد اجتماعی نیز از اهمیت برخوردار و یکی از راههای رشد همه جانبه دانشآموزان، مطالعه کتاب بوده و سیاست ما این است که هر کلاس دارای یک کتابخانه باشد و دانشآموزان واقعا از کتابها استفاده کنند.
مسعود سعادتی از وجود ۱۶۱۹۳ کتابخانه کلاسی خبر داد و افزود: بیش از ۱۲ هزار کتابخانه از این تعداد تجهیز گردیده و ۳۴۵۴ کلاس نیاز به ایجاد و تجهیز دارد. از مدیران مدارس میخواهیم حتما کتابها را در اختیار دانشآموزان قرار دهند و در کنار آن فرهنگ حفظ و نگهداری کتاب را نیز به آنان بیاموزند.
وی با اشاره به وجود ۲۶۹۰ آموزشگاه دوره اول و دوم متوسطه در استان آذربایجان شرقی، گفت: در ۹۸۷ مدرسه کتابخانهها دارای فضای مستقل هستند و در دیگر مدارس در فضای مشترک کتابخانه ایجاد شده که علت آن اغلب به دلیل تراکم دانشآموزی یا فضای فیزیکی است که امکان ایجاد کتابخانه مستقل وجود ندارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی نیز در ادامه با اشاره به برپایی نمایشگاه کتاب طی سال گذشته، گفت: بسیار خوشحالیم که سال گذشته بعد از چهار سال نمایشگاه بینالمللی کتاب در تبریز برگزار شد، هر چند شاید برخی نارسایی وجود داشت؛ اما ادعا میکنیم سالمترین نمایشگاه تاریخ استان را برگزار کردیم.
محمد بلاغی ادامه داد: سال گذشته، مبلغ سه میلیارد یارانه به کتاب اختصاص یافت و ما بیش از ۸۰ درصد آن را به آموزش و پرورش اختصاص دادیم و عموما این موارد به مدارس مناطق محروم اختصاص یافت؛ به طوری که نزدیک ۱۰ هزار نفر از آموزش و پرورش معرفی شده بودند.
وی با اشاره به اینکه جام باشگاههای کتابخوانی به عنوان یک پروژه جدید در حال اجرا است، افزود: این طرح قطعا در رشد فرهنگ کتابخوانی و با مشارکت آموزش و پرورش رونق خوبی خواهد داشت.
شهرام دبیری، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز نیز، ضمن قدردانی از همت ادارات کل آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی در انجام این اقدام، گفت: باید تدبیری داشته باشیم تا مطالعات دانشآموزان در فضای حقیقی نیز کاربرد داشته باشد و دانشآموزان در جامعه نیز از مطالعاتشان بهرهمند شوند.
وی خاطرنشان کرد: در ارتباط با فرهنگ شهروندی لازم است که پایهریزی از مدارس آغاز شود و دانشآموزان، این مهم را از همان دوران دانشآموزی، تمرین کنند؛ چرا که فرهنگ با آموزش قابل انتقال نیست؛ باید با تمرین و رفتار نهادینه شود.
وی در بخش پایانی سخنانش، اظهار کرد: شورای شهر و شهرداری نیز در راستای رسالتهای فرهنگی خود این آمادگی را دارد در راستای توسعه فرهنگ کتابخوانی به دستگاه تعلیم و تربیت کمک کند.
انتهای پیام
اهدای ۹۰ بسته کتاب به کتابخانههای مدارس تبریز
کتابخانههای ۴۰ مدرسه شهرستان تبریز، دوشنبه، بیست و دوم اردیبهشت ماه طی آیین اهدای کتاب با حضور مدیران کل آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی و رئیس شورای اسلامی شهر تبریز با اهدای ۹۰ بسته کتاب به ارزشی بالغ بر یک میلیارد تومان تجهیز شدند. سال گذشته نیز ۱۵ هزار جلد کتاب به مدارس و مساجد اهدا شده بود.