به گزارش ایسنا، شرارههای خورشیدی دوباره از راه رسیدهاند.
به نقل از اسپیس، لکه بزرگ خورشیدی «AR3664» قویترین شراره خورشیدی خود را منتشر کرده و زمین بار دیگر در خط شلیک خورشید قرار گرفته است.
شراره «X3.98» در ساعات اولیه صبح روز ۱۰ مه در ساعت ۲:۵۴ بامداد به وقت منطقه زمانی شرقی به اوج خود رسید و به از بین رفتن موقت یا کامل سیگنالهای رادیویی فرکانس بالا در سراسر آسیا، شرق اروپا و شرق آفریقا منجر شد.
«کیث استرانگ»(Keith Strong) فیزیکدان خورشیدی در حساب ایکس خود نوشت: شراره X3.98 امروز صبح نه تنها بزرگترین شراره خورشیدی AR3664 تا به امروز است، بلکه چهارمین شراره بزرگ خورشیدی در این چرخه خورشیدی به شمار میرود.
شرارههای خورشیدی، فورانهایی از لکههای خورشیدی روی سطح خورشید ما هستند که انفجارهای شدیدی را از تابش الکترومغناطیسی ساطع میکنند. آنها براساس اندازه خود، به گروههایی از حروف دستهبندی میشوند که شرارههای کلاس X قویترین آنها هستند. گروه بعدی، شرارههای کلاس M هستند که قدرت آنها ۱۰ برابر کمتر از شرارههای کلاس X است و سپس، شرارههای کلاس C که ۱۰ برابر ضعیفتر از شرارههای کلاس M هستند. شرارههای کلاس B تا ۱۰ برابر ضعیفتر از شرارههای کلاس C هستند و در نهایت، شرارههای کلاس A تا ۱۰ برابر ضعیفتر از شرارههای کلاس B هستند و پیامدهای محسوسی روی زمین ندارند. در هر کلاس، اعداد بین ۱ تا ۱۰ و فراتر از آن برای شرارههای کلاس X، قدرت نسبی یک شراره را نشان میدهند.
خاموشیهای رادیویی
خاموشیهای امواج کوتاه رادیویی مانند آنچه در آسیا، شرق اروپا و شرق آفریقا مشاهده شد، اتفاقات رایج پس از فورانهای قوی خورشیدی هستند که به دلیل پالسهای قوی اشعه ایکس و تابش شدید فرابنفش منتشرشده در طول این رویداد پدید میآیند.
تابش با سرعت نور به سمت زمین حرکت میکند و به اتمسفر زمین بار الکتریکی میدهد و محیطی را با چگالی بالاتر برای حرکت سیگنالهای رادیویی پدید میآورد. این پرتوهای ایکس یونیزهشده را نباید با فوران جرم از تاج اشتباه گرفت که به واسطه آن پلاسما و میدانهای مغناطیسی از خورشید فوران میکنند. در خروج جرم از تاج، پلاسما و میدانهای مغناطیسی با سرعت کمتری حرکت میکنند و اغلب چندین روز طول میکشد تا به زمین برسند.
امواج رادیویی هنگام تلاش برای سفر از میان آن لایه یونیزهشده نمیتوانند با الکترونهایی که اکنون محیط آنها را فراگرفتهاند، تعامل داشته باشند. با این کار، امواج رادیویی به دلیل برخوردهای مکرر با الکترونها، انرژی خود را از دست میدهند. به گفته «مرکز پیشبینی هوای فضایی»(SWPC)، این فرآیند میتواند به تخریب یا جذب کامل سیگنالهای رادیویی منجر شود.
فوران اخیر کلاس X نیز با یک خروج جرم از تاج خورشیدی همراه بود که طی آن، پلاسما و میدان مغناطیسی از خورشید خارج شدند.
دانشمندان خورشیدی در حال بررسی دقیق خورشید هستند زیرا چنین فعالیتهای شدیدی میتوانند زندگی ما را روی زمین واقعا تحت تأثیر قرار دهند.
انتهای پیام