نگار آذرپیرا امروز، ۲۱ اردیبهشت در رویداد تخصصی پزشکی بازساختی-پزشکی آینده، که به همت جهاددانشگاهی فارس در شیراز برگزار شد، گفت: برج پژوهشی محمد رسولالله(ص) از اوایل دهه ۹۰ در دانشگاه علوم پزشکی شیراز راهاندازی و فعال شد که منشا اقدامات اثرگذاری در حوزههای آموزشی و پژوهشی و تحقیقاتی بوده است.
وی گفت: مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، به عنوان یکی از سه مرکز اول کشور، با حمایت ستاد توسعه علوم فناوری سلولهای بنیادی، زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سال ۹۵ در برج پژوهشی محمد رسولالله (ص) راهاندازی شد.
آذرپیرا یادآور شد: مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با تمرکز بر مباحث سلولی و بازساختی، علاوه بر تحقیقات، امکاناتی فراهم کرده است تا شرکتهای دانشبنیان در زمینه تولید محصولات سلول درمانی و ژن درمانی در آن فعالیت کنند.
«کلاژن نوع یک، داربست غنی شده»، «ایمپلنت استخوانی»، «بیو ایمپلنت قرنیه»، «انواع سلولهای بنیادی مزانشیمی از بافتهای مختلف»، «بافت آمنیون جنینی» و «۳D printer » بخشی از محصولات شرکتهای مستقر در این مرکز بود که او به آن اشاره کرد.
وی یادآور شد: از جمله محورهای تخصصی این مرکز میتوان به ایمیون سلتراپی، مغز استخوان، قلب، استخوان و غضروف، کبد و پانکراس، پوست و سوختگی، چشم و زنان و ناباروری اشاره کرد که نشان از تنوع و گسترش فعالیتهای آن دارد.
آذرپیرا ادامه داد: این مرکز از روشهای نوینی مانند سلول درمانی، ژن درمانی و مهندسی بافت استفاده میکند که باعث پیشرفت در علم پزشکی و فناوری سلولی میشود.
مدیر مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: این دانشگاه با وجود ۵۸ مرکز تحقیقاتی فعال، یک مرکز نوآوری و شتاب دهنده و ۵ مرکز رشد به طور فعال در زمینههای علمی و فناورانه فعالیت میکند.
آذرپیرا اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز با ایجاد برج پژوهشی و مراکز تحقیقاتی پیشرفته، از جمله مرکز جامع سلولهای بنیادی، به تلاش برای توسعه و پیشرفت در حوزههای پزشکی، بازساختی، و فناوریهای نوین پرداخته است و نقش بسزایی در پیشبرد علم و فناوری دارد.
ایران در پزشکی بازساختی همپای جهان پیش رفته است
یک متخصص سلول درمانی و پزشکی بازساختی هم در این نشست گفت: حوزه پزشکی بازساختی با سرعت بسیار زیادی در جهان مسیر پیشرفت را طی میکند و ایران نیز پا به پای جهان در لبه دانش این بخش، حرکت میکند.
مهدی هادی با بیان اینکه ایران موفق شده است که در همین مدت کوتاه فعالیت، محصولاتی قابل رقابت با محصولات جهانی را تولید و به بازار مصرف عرضه کند، افزود: ما در سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، پایههای خوبی داریم که یکی از آنها، پژوهشگاه رویان است، که حاصل تلاشهای مستمر متخصصان این پژوهشگاه در موسساتی نظیر سل تک فارمد، مسیر تجاری سازی را طی کرده و میکند.
وی با اشاره به اینکه شرکتهای مختلف در عرصه تجاری کردن محصولات تحقیقاتی در کشور فعال شدهاند، گفت: در عرصه آموزش چه در صنعت سلول درمانی چه در مراکز تحقیقاتی نظیر رویان، برنامههای آموزشی بسیار خوبی اجرایی و دنبال شده است.
نماینده شرکت سل تک فارمد در رویداد تخصصی پزشکی بازساختی پزشکی آینده، گفت: چشمانداز ایران در عرصه پزشکی بازساختی روشن و مطلوب است اما ضعفی وجود دارد و آن اینکه، هزینههای زیادی در دانشگاهها و مراکز علمی تحقیقاتی جز معدودی از این مراکز، برای انجام پژوهشهایی صرف میشود که نتیجه مطلوب را به دنبال ندارد.
هادی ادامه داد: بیشتر تحقیقات به شکل هدایت و مسیردهی شده است که نتایج آن اگرچه علمی خواهد بود اما به درد صنعتی شدن نمیخورد. لذا پیشنهاد صریح اینست که کارشناسان و صاحبنظرانی به عنوان مشاور در کنار مراکز آموزشی و تحقیقاتی قرار بگیرند تا مسیر پژوهشها به شکل صحیح ترسیم و تعیین شود.
وی با بیان اینکه ارائه مشاوره به دانشگاهها باید از ابتدای نوشته شدن یک پروپوزال تحقیقاتی باشد، گفت: متاسفانه بسیاری از تحقیقات دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مسیر اشتباهی را میپیماید و با وجود هزینههای نسبتا زیاد، منجر به نتایج مناسبی در عرصه تولید ثروت نمیشود.
هادی با تاکید براینکه هم اساتید دانشگاه و هم دانشجویان در زمینه انجام تحقیقات و پژوهشهای علمی نیازمند آموزش هستند، گفت: همه باید به گونهای آموزش ببینند که به جای تولید یک یا چند مقاله از تحقیقات علمی، یک پکیج دانش فنی تولید کنند؛ این پکیج ویژگیهایی دارد که مورد قبول و تایید صنعت بوده و قابلیت صنعتیسازی محصول در آن وجود دارد.
این متخصص سلول درمانی و پزشکی بازساختی گفت: در سرمایهگذاریهای با ریسک بالا نظیر همین حوزه، ستادهایی در سطح ملی تشکیل شده نظیر ستاد زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری، ستاد سلولهای بنیادی و ... که پروژهها را بررسی و داوری کرده و تسهیلاتی را به طرحهای مناسب، به شکل بلاعوض یا تسهیلات، اعطا میکنند.
هادی در عین حال گفت: طی یکسال گذشته شاهد کمرنگ و ضعیف و کم جذابیت شدن حمایتها در این حوزه بودهایم که ضرورت ورود حاکمیت برای تقویت تسهیلات و حمایتها را به عنوان یک ضرورت نمود داده است.
این متخصص سلول درمانی گفت: امروزه در کشورهای پیشرفته جهان، یکی از مباحث مهم در نگاه حاکمان و برنامهریزان، بعد از انرژی هستهای، پزشکی بازساختی و دانش سلولهای بنیادی است.
براساس این گزارش، رویداد تخصصی پزشکی بازساختی-پزشکی آینده، که به همت جهاددانشگاهی فارس در شیراز برپا شده بود، با سخنرانی و پنلهای علمی و تجلیل از برگزیدگان و سرآمدان حوزه پزشکی بازساختی کشور، همراه بود.
انتهای پیام