اهمیت تأمین روغن خوراکی که اکنون عمدتاً از طریق واردات انجام میشود بر کسی پوشیده نیست و لازم است تا با روشهای مختلف این وابستگی کاهش یابد. کشت دانههای روغنی بهعنوان روشی مناسب برای تأمین روغن کشور مورد تأکید متولیان امر کشاورزی و از سیاستهای اصلی بخش کشاورزی دولت است.
خراسان شمالی یکی از استانهایی است که کشت پنج نوع دانه روغنی بهصورت بهاره و پاییزه در آن انجام میشود و کشاورزان در چند سال گذشته با حمایتهای انجامشده مانند خرید تضمینی یا کشت قراردادی بهصورت جدی وارد این عرصه شدهاند تا در مسیر عدم وابستگی بتوانند نقشآفرینی کنند.
هرچند خشکسالی چند سالی است امان کشاورزان این استان را بریده، اما در کشت پاییزه امسال کشاورزان با عزم جدی وارد عرصه شدند و اجازه ندادند تا سطوح زیرکشت دانههای روغنی کاهش یابد.
کشاورزان از کشت آفتابگردان و کنجد غافل نشوند
وحید صباغ، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه کشت محصولات استراتزیک و افزایش تولید در واحد سطح این محصولات یکی از اهداف مهم این سازمان است، اظهار کرد: دانههای روغنی یکی از محصولات استراتژیکی است که در این استان کشت میشود.
وی با اشاره به اینکه پنج نوع دانه روغنی بهصورت پاییزه و بهاره در استان کشت میشود، گفت: سه دانه روغنی کلزا، گلرنگ و کاملینا بهصورت پاییزه و آفتابگردان و کنجد بهصورت پاییزه در خراسان شمالی کشت میشود.
صباغ افزود: در کشت پاییزه امسال ۹۰۷ هکتار کلزا کشت شد و پیشبینی میشود ۱۴۰۰ تن از این محصول برداشت شود، ۳۷۰۰ هکتار کاملینا کشت شد و پیش بینی میشود ۱۵۰۰ تن محصول برداشت شود و سطح زیرکشت گلرنگ نیز ۱۷۰ هکتار است که ۷۳ تن محصول برآورد میشود برداشت شود.
وی ادامه داد: اکنون زمان کشت دو دانه روغنی آفتابگردان و کنجد است و کشاورزان در حال کشت این محصول هستند. پیشبینی میشود آفتابگردان در سطح ۱۵۰۰ هکتار و کنجد نیز در سطح ۱۵۰۰ هکتار کشت شود.
وی با اشاره به بارشهای بسیار خوب بهار امسال، تاکید کرد: کشاورزان از کشت این دو دانه روغنی غافل نشوند و حتی در زمینهای آیش نیز این دو محصول را کشت کنند، چون اکنون شرایط بارشها بسیار مناسب است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، بیان کرد: بارندگیهای بهاره بهطور قطع بر میزان تولید بخصوص در گیاه کاملینا تاثیرگذار خواهد بود؛ اما با توجه به اینکه کشت دانه روغنی مانند کلزا که از مهر ماه آغاز میشود و بارندگیهای خوبی در پاییز سال گذشته وجود نداشت، سطح زیر کشت این محصول نسبت به سالهای گذشته افزایش نیافت؛ اما خراسان شمالی در کشت و تولید دانه روغنی کامیلنا در جایگاه نخست کشوری قرار دارد.
صباغ با بیان اینکه دانههای روغنی بهصورت تضمینی خرید میشود، گفت: قیمت خرید تضمینی کلزا ۳۵ هزار، آفتابگردان ۳۲ هزار، گلرنگ ۳۲ و کاملینا نیز ۳۳ هزار تومان است.
وی بیان کرد: دانههای روغنی خریدهشده به شرکت دانههای روغنی و کارخانههای روغنکشی در سایر استان فرستاده میشود.
اجرای طرح کشت قراردادی در کشتزارهای دانههای روغنی
وی اظهار کرد: برای اینکه کشاورزان برای تولید دانههای روغنی مورد حمایت قرار گیرند، طرح کشت قراردادی در کشت پاییزه امسال انجام شد که تعدادی از کشاورزان که اقدام به کشت دانههای روغنی کرده بودند، در این طرح شرکت کردند.
به گفته وی، در مجموع طرح کشت قراردادی در این استان در سطح ۴۲ هزار هکتار در پاییز امسال انجام شد که شامل دانههای روغنی، گندم و جو بود.
خراسان شمالی، استان پیشرو در کشت کاملینا
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در ارتباط با کاملینا، بیان کرد: کاملینا یکی از دانههای روغنی است که تولید آن در خودکفایی به واردات روغن تاثیر زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه خراسان شمالی یکی از استانهای پیشرو در کشت این محصول است، اظهار کرد: این گیاه در دیمزارها کشت میشود و اگر در زمینهای آبی نیز کشت شود، فقط نیاز به یکی دو آب دارد. این گیاه به شدت به سرمازدگی و کمآبی مقاوم است به همین دلیل به کشاورزان برای کشت آن توصیه میشود.
وی ادامه داد: میتوان این گیاه را در تناوب کشت با محصول گندم و جو در مزارع استان کشت کرد و در فصل پاییز از آب سبز برای رشد استفاده میکند.
وی اظهار کرد: میزان تولید این محصول در هر هکتار در شرایط معمول ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم است و برای کشت در هر هکتار نیاز به ۸ تا ۱۰ کیلوگرم بذر است.
وی با تاکید بر اینکه این گیاه نسبت به دانه روغنی کلزا مقاومتر است، بیان کرد: در کلزا باید تقویم کشت و برداشت محصول رعایت شود بهطوری که اگر تقویم برداشت رعایت نشود، دچار ریزش محصول میشود، اما در این محصول اینطور نیست.
وی گفت: کلزا را باید تا ۲۰ مهر ماه کشت کرد، اما تا پایان پاییز برای کشت کاملینا فرصت وجود دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه دانه روغنی کاملینا بهصورت تضمینی از سوی دولت خریده میشود، افزود: سال گذشته در سطح ۱۷۰۰ هکتار این محصول کشت شد و حدود ۶۰۰ تن دانه روغنی برداشت شد.
خراسان شمالی توانایی تولید روغن مورد نیاز ۳۰ استان را دارد
حمید نامور، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: خراسان شمالی توانایی تولید روغن سه استان در کشور را دارد.
وی با اشاره به اینکه کشور تا ۹۰ درصد به واردات روغن وابسته است، اظهار کرد: کاملینا و گلرنگ از جمله گیاهان روغنی است که میتوان با کشت آن بخشی از نیاز روغن را تامین کرد. این دو محصول را میتوان در زمینهای آیش کشت کرد و از سوی دیگر خراسان شمالی خاستگاه تولید این دو محصول است.
وی افزود: سطح زیرکشت کاملینا در گذشته فقط دو هکتار بود که اکنون به ۳۷۰۰ هکتار رسیده است.
نامور، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: دانههای روغنی توسط بخش خصوصی و با قیمتی که دولت اعلام کرده است، خرید تضمینی میشود و بخش دولتی دخالتی در خرید این محصول ندارد.
وی گفت: تعدادی از کارخانههای روغنکشی و بخش خصوصی که قصد خرید این محصول را دارند، حتی وارد عرصه کشت قراردادی این محصول شدهاند.
انتهای پیام