به گزارش ایسنا، نشست ارتقای بهرهوری انرژی با جهش تولید موتورهای فوق کممصرف کولرهای آبی با حضور دکتر محمدصادق خیاطیان؛ رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر محمود کمانی؛ معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا)، دکتر زیاری؛ مدیرکل دفتر راهبری طرحهای بهرهوری انرژی ساتبا، دکتر محمدسجاد گازر؛ مدیرکل دفتر نظارت بر استاندارد معیار مصرف انرژی و محیط زیست، مدیران شرکتهای دانشبنیان تولیدکننده موتورهای فوق کممصرف با راندمان بالا (BLDC) و همچنین مدیران شرکتهای تولیدکننده کولرهای آبی در محل صندوق نوآوری برگزار شد.
دکتر محمدصادق خیاطیان در این نشست با اشاره به موضوع مهم ناترازی انرژی، گفت: همه باید بدانیم که امروز حول یک موضوع مهم ملی دور هم جمع شدهایم تا راهحلهای مناسبی در این حوزه ارائه کرده و بخشی از مساله ناترازی انرژی برق را با تأکید ویژه بر بهرهوری انرژی حل کنیم. مساله ناترازی انرژی و ناترازی برق، موضوعی است که گریبانگیر کشور است و این موضوع با فناوری قابل حل است.
وی تصریح کرد: حدود دو سال است که در صندوق نوآوری و شکوفایی روی مسائل کلیدی و راهبردی کشور متمرکز شدهایم و چند مساله را در دستور کار قرار دادهایم که یکی از این مسائل، ناترازی انرژی با تأکید بر بهرهوری انرژی است. معتقدیم دانشبنیانها باید به سراغ حل مسائل راهبردی کشور بیایند و یکی از این مسائل، ناترازی انرژی است.
خیاطیان خاطرنشان کرد: طبق قانون، در صندوق نوآوری و شکوفایی با انواع ابزار و خدمات، وظیفه تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان را برعهده داریم. در همکاری خوب با وزارت نیرو و ساتبا، ظرفیت قانونی برای حمایت از شرکتهای فعال در این حوزه شکل گرفته است. از طریق ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلاتی که در اختیار ۱۰ شرکت دانشبنیان فعال در حوزه تولید موتورهای فوق کم مصرف با راندمان بالا (BLDC) قرار گرفت، طرف عرضه تولید این الکتروموتورها را توسعه دادیم و زیرساختهای خوبی در این حوزه شکل گرفته است. درحال حاضر یک میلیون ظرفیت برای تولید موتورهای BLDC در کشور ایجاد شده است.
حمایت از تحقیق و توسعه در شرکتهای دانشبنیان برای حفظ کیفیت و رعایت استاندارد
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی تأکید کرد: در این حوزه اصلا نگاه خطی نداریم و با نگاه سیستمی حرکت میکنیم و از همه کسانی که در این زنجیره ارزش (الکتروموتورسازان و کولرسازان) حضور دارند، حمایت میکنیم. بحث رعایت استانداردها را نیز با جدیت پیگیری میکنیم، زیرا معتقدیم کشوری که استاندارد قوی نداشته باشد، فناوری در آن کشور توسعه نیافته است. کارهای بسیار خوبی در شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه صورت گرفته است. برای حفظ کیفیت و رعایت استاندارد در تولید موتورهای فوق کم مصرف(BLDC) از تحقیق و توسعه در شرکتهای دانشبنیان حمایت میکنیم.
خیاطیان افزود: شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه تولید موتورهای BLDC باید دغدغههای کولرسازان را مدنظر داشته و علاوه بر رعایت استاندارد و حفظ کیفیت، نوآوری نیز داشته باشند. البته دانشبنیانهای ما با بهرهمندی از نیروهای دانشی و توان فنی که در اختیار دارند، توجه به حفظ کیفیت و رعایت استانداردها را اثبات کردهاند. تولیدکنندگان کولر نیز باید به این حوزه با نگاه ملی توجه کنند.
ایجاد یک میلیون ظرفیت در حوزه تولید موتورهای فوق کم مصرف (BLDC)
وی تأکید کرد: بحث تأمین مالی، دغدغه تولیدکنندگان الکتروموتور، کولرسازان و حتی مصرفکنندگان است. از طریق ابزارهای مالی مختلفی (تسهیلات، لیزینگ) که در صندوق نوآوری و شکوفایی در اختیار داریم، تلاش میکنیم دغدغه الکتروموتورسازان و کولرسازان را برطرف کنیم. از طریق این ابزارها، به توسعه زیرساختهای مورد نیاز برای تولید موتورهای فوق کممصرف (BLDC) کمک کردهایم و یک میلیون ظرفیت در این بخش ایجاد شده است. همچنین آمادگی داریم در بحث تأمین مالی قراردادهای بین الکتروموتورسازان و کولرسازان، نقشآفرینی کنیم. شرکتهای تولیدکننده کولر میتوانند در قرارداد با دانشبنیانها، از ابزار لیزینگ صندوق نوآوری استفاده کنند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به یکی از دغدغههای جدی در این زمینه، گفت: بحث موتورهای غیراستاندارد یا اصطلاحا زیرپلهای قطعا یکی از دغدغههای جدی ساتبا، سازمان ملی استاندارد و ما در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری است و تلاش میکنیم در این زمینه، اقدامات مؤثری انجام دهیم.
وی تصریح کرد: از تولیدکنندگان کولرهای آبی میخواهیم به توان دانشبنیانهای این حوزه اعتماد کنند و تولیدکنندگان موتورهای BLDC نیز دغدغههای کولرسازان در رعایت استاندارد و حفظ کیفیت را مدنظر داشته باشند. اگر ۲۰ میلیون کولر آبی موجود در کشور به موتورهای BLDC مجهز شوند، شاهد ۵ هزار مگاوات کاهش مصرف برق خواهیم بود.
خیاطیان افزود: همه باید پای کار بیایند. حمایت از دانشبنیانهای فعال در این حوزه، علاوه بر رونق تولید و کمک به اشتغال نخبگان در شرکتهای دانشبنیان، به کاهش ناترازی انرژی و افزایش بهرهوری انرژی کمک کرده و نفع آن برای اقتصاد کشور خواهد بود.
اعلام آمادگی ساتبا برای نقشآفرینی در مذاکرات بین تولیدکنندگان موتورهای BLDC و کولرسازان
دکتر محمود کمانی، معاون وزیر نیرو نیز در این نشست با اشاره به اقدامات انجامشده طی دو سال گذشته، گفت: در تعامل و همکاری مشترک با نهادهای مختلف، اقدامات خوبی صورت گرفته است و بحث تدوین و ابلاغ استاندارد اجباری کولرهای آبی با همکاری سازمان ملی استاندارد در طی دو سال انجام و کولرها با گرید زیر A حذف شدند.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) تصریح کرد: همچنین در همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، بحث تولید موتورهای فوق کممصرف با راندمان بالا (BLDC) توسط شرکتهای دانشبنیان انجام شده است. در حال حاضر ۱۶-۱۵ شرکت دانشبنیان خوب در این حوزه فعالیت میکنند و ظرفیت مناسبی از لحاظ دانش فنی در این حوزه شکل گرفته که این موضوع با رونق تولید داخلی و توسعه اشتغال در کشور گره خورده است.
کمانی افزود: از کولرسازان درخواست میکنیم که به سراغ این شرکتها رفته و کیفیت محصولات و قیمتهای آنها را بررسی کنند. مرحله بعدی کار، ملزم شدن تولیدکنندگان موتورهای فوق کممصرف BLDC به رعایت استاندارد و حفظ و ارتقای کیفیت است. در ساتبا آمادگی داریم در بحث مذاکرات خرید بین تولیدکنندگان الکتروموتورها و کولرسازان، نقشآفرینی کنیم.
معاون وزیر نیرو تأکید کرد: یکی از موضوعات مطرح در این حوزه، جلوگیری از ورود موتورهای غیراستاندارد یا اصطلاحا زیرپلهای است که این موضوع را با همکاری مشترک با نهادهای ذیربط، به سرعت و با جدیت پیگیری میکنیم. تلاشهای زیادی در این حوزه صورت گرفته است و برخی نهادهای دیگر نیز باید به این حوزه ورود کنند.
وی خاطرنشان کرد: باید طرحهای ویژهای برای توسعه بازار این محصولات داشته باشیم. به عنوان مثال، ۲۰ میلیون کولر آبی با موتورهای قدیمی در کشور وجود دارند که اگر آنها با موتورهای فوق کممصرف با راندمان بالا (BLDC) جایگزین شوند، منجر به کاهش ۵ هزار مگاواتی مصرف برق میشود. موضوعات دیگری مثل تأمین مالی لیزینگ یا انجام طرحهای پایلوت را نیز برای تحریک تقاضا و تقویت این حوزه در دستور کار داریم.
به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، در این نشست، تعدادی از مدیران شرکتهای تولیدکننده الکتروموتور و کولرسازان، به برخی از مسائل و مشکلات موجود از جمله بحث واردات بیرویه الکتروموتورها، وجود الکتروموتورهای غیراستاندارد یا اصطلاحا زیرپلهای، بحث مابهالتفاوت قیمت موتورهای عادی و BLDC اشاره کردند که مسؤولین حاضر در این نشست، توضیحاتی را درخصوص مسائل مطرحشده ارائه کردند.
انتهای پیام