کشاورزی ارگانیک در سادهترین تعریف به عنوان «کشاورزی بدون افزودن مواد شیمیایی صنعتی» تعریف شده است و در شرایط کنونی کشاورزی ارگانیک برای تولید محصول سالم و عاری از باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی، یکی از ضرورتهای صنعت کشاورزی کشور است که موجب تعادل اکولوژیکی و تقویت فرآیندهای بیولوژیکی میشود.
همچنین در برنامه پنجم توسعه پیشبینی شده است که سطح محصولات ارگانیک تا سال ۱۴۰۴ به حدود ۲۵ درصد از اراضی ایران برسد که سطح زیادی محسوب میشود، لذا این طرح نیازمند برنامههای حمایتی از سوی کشاورزان و همت همهجانبه ارگانهای مرتبط است.
قطعا کشاورزی ارگانیک نیازمند حمایتهایی است تا کشاورزان به انجام آن ترغیب شوند. باید بیمههای مناسب برای کشاورزان درنظر گرفته شود، تا اگر محصولات خود را از دست دادند، پشتوانهای داشته باشند.
رمضان فلاح کارشناس حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کشاورزی ارگانیک یک روش سالم جهت تولید محصولاتی است که هیچگونه ماده شیمیایی در آن استفاده نمیشود، گفت: در این نوع روش پس از تولید و برداشت اثر سموم در محصول باقی نمیماند.
وی با اشاره به اینکه کشاورزی ارگانیک نقش بسزایی در سلامت جامعه دارد، افزود: محصولات آلوده به سموم و کودهای شیمیایی باعث بروز انواع بیماریهای صعب العلاج میشود.
این کارشناس کشاورزی و منابع طبیعی خاطرنشان کرد: محصول ارگانیک نه تنها بر سلامت جامعه و مردم خدشهای وارد نمیکند، بلکه باعث حفظ و نگهداری محیط زیست میشود.
فلاح بیان کرد: سیاستهای تولید محصولات کشاورزی در کشورهای دیگر با جدیت بسیار زیاد در حال پیگیری و انجام است اما در ایران به ویژه مازندران هیچگونه حمایت و تصمیمگیری جدی برای تولید محصول ارگانیک وجود ندارد.
وی با اذعان به اینکه مشکل ما افراد ناآگاهی هستند که در حوزه کشاورزی بدون داشتن تخصص اظهار نظر میکنند، یادآور شد: متاسفانه امروزه افرادی که در حوزههای کشاورزی مانند حشره شناسی، فیزیولوژی گیاهی، علوم علفهای هرز و غیره تخصص کافی ندارند در جایگاههای تصمیمگیری قرار میگیرند و این موضوع باعث میشود تا تنها از اهمیت کشاورزی ارگانیک صحبت کنند اما در عمل هیچ اقدامی انجام ندهند.
فلاح روند تولید محصولات ارگانیک را بسیار پیچیده برشمرد و تصریح کرد: این روش کشاورزی نیازمند یک هماهنگی درست بین انسان و طبیعت است.
کارشناس حوزه کشاورزی و منابع طبیعی نقش انسان، دام و حتی حشرات و حیوانات را در کشاورزی ارگانیک بسیار مهم دانست و یادآور شد: این زنجیره به هم پیوسته است و باید در کنار هم کار کنند در غیر این صورت این امر مهم با چالش و مشکل اساسی روبه رو میشود.
او کاهش دامپروری را یکی از علل اصلی عدم تولید محصولات به صورت ارگانیک برشمرد و افزود: کشاورزان به جای استفاده از کودهای حیوانی از کودهای شیمیایی استفاده میکنند که بسیار میتواند برای چرخه اکوسیستم مشکل ساز باشد.
این کارشناس حوزه کشاورزی و منابع طبیعی تاکید کرد: عدم حمایت از کشاورزان باعث از بین رفتن بستر تولید میشود و افراد به دلیل حمایت نشدن به تغییر کاربری غیرمجاز و ساخت و ساز در اراضی کشاورزی میپردازند که این امر میتواند میزان تولید محصولات کشاورزی در مازندران را تهدید کند.
به گزارش ایسنا، سطح سبز برنج استان مازندران تاکنون ۲۱۲ هزار و ۶۲۳ هکتار است و کشت مکانیزه برنج در ۱۲۹ هزار و ۱۷۵ هکتار اراضی شالیزاری استان انجام شده و ۱۷۸ بانک نشاء برنج در استان در حال فعالیت است.
انتهای پیام