اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟

کارشناس مسائل ترکیه اقدام اخیر دولت آنکارا در تعلیق فعالیت‌های تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی را حرکت مثبتی عنوان کرد و گفت: می‌بایست این حرکت به دیگر کشورهای اسلامی که همچنان با رژیم صهیونیستی دارای ارتباطات اقتصادی و تجاری هستند، گسترش پیدا کند.

به گزارش ایسنا، در هفته گذشته مقامات ترکیه به صورت رسمی از تعلیق روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی خبر دادند و در همین ارتباط وزارت بازرگانی این کشور روز پنجشنبه تایید کرد که تجارت با رژیم صهیونیستی را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده‌اند و این تصمیم تا زمانی که از ارسال بی وقفه کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه اطمینان حاصل نشود، لازم الاجرا خواهد بود.

اوایل روز جمعه نیز، عمر بولات، وزیر بازرگانی ترکیه نیز گفت که اقدامات محدودکننده تنها پس از آتش‌بس در غزه لغو خواهد شد.

در همین زمینه رجب طیب اردوغان نیز در سخنانی گفت: آنکارا به پایان دادن به تجارت ۹.۵ میلیارد دلاری خود با اسرائیل متوسل شد، زیرا دولت یهود در حال حاضر از حمایت کل غرب، به ویژه ایالات متحده، برخوردار است تا به اقدامات نظامی خود علیه فلسطینیان در غزه ادامه دهد.

رییس‌جمهور ترکیه در این زمینه ادامه داد: ما می‌خواستیم بدون عجله روند را ارزیابی کنیم و این گام را برداشتیم. کل غرب برای اسرائیل کار می‌کند. آنها برای اسرائیل کار می‌کنند، به ویژه ایالات متحده. همانطور که آنها سرمایه‌های خود را بسیج کردند، مردم فلسطین محکوم به این شدند که در برابر بمب‌های اسرائیلی بمیرند. ما نتوانستیم در مقابل این امر کاری نکنیم، بنابراین گام‌هایی برداشتیم و این در را بستیم.

بر اساس آمار تجارت خارجی ترکیه که توسط اسپوتنیک تحلیل شده است، این کشور در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۵.۴ میلیارد دلار کالا به اسرائیل صادر و ۱.۶ میلیارد دلار کالاهای اسرائیلی وارد کرده است.

کارشناسان مسائل بین‌الملل معتقد هستند که فشار افکار عمومی جهان اسلام و مردم ترکیه در اتخاذ این تصمیم از سوی دولت اردوغان موثر بوده است و آنها بعد از هفت ماه از وقوع جنگ بر اثر این فشارها ناچار به اتخاذ این تصمیم شدند.

«رضا عابدی گناباد» در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد اقدام اخیر ترکیه در تعلیق فعالیت‌های تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی تا زمان ایجاد آتش‌بس در غزه  و تسهیل ارسال کمک‌های انسان دوستانه به این منطقه تصریح کرد: اینکه ترکیه بخشی از تجارت خود را با رژیم صهیونیستی به حالت تعلیق درآورده امر مثبتی است و باید از اقدام ترکیه حمایت شود.

 این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه ترکیه در بین کشورهای مسلمان بیشترین ارتباط تجاری و اقتصادی را با رژیم صهیونیستی دارد، اظهار کرد: این اقدام ترکیه باید به دیگر کشورهای اسلامی نیز که با این رژیم دارای چنین ارتباطی هستند گسترش پیدا کند و کل تجارت کشورهای اسلامی با این رژیم متوقف شود.

او  همچنین در مورد اینکه چرا در هفت ماه گذشته علیرغم برخی از فشارهای داخلی و افکار جهان اسلام، ترکیه اقدام به تعلیق روابط تجاری و بازرگانی خود با رژیم صهیونیستی نکرده بود، گفت: باید توجه داشت که در حال حاضر نیز ترکیه بخشی از تجارت خود را با این رژیم به تعلیق درآورده و هنوز حرکت برخی از کشتی‌ها از سمت این کشور به سمت رژیم صهیونیستی ادامه دارد.

این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه اردوغان در حال حاضر در داخل ترکیه وضعیت خوبی ندارد، خاطرنشان کرد: او در انتخابات شهرداری‌های ترکیه با شکست مواجه شد و جریان اسلام گرا که منتقد سیاست‌های اردوغان در ارتباط با غزه بودند به حزب عدالت و توسعه رای ندادند و به حزب رفاه نو که توسط پسر نجم الدین اربکان اداره می‌شود رای دادند و این نشان دهنده این است که وضعیت اردوغان وضعیت خوبی نیست و با اینگونه اقدامات به دنبال این است که وضعیت خود را سر و سامان بدهد.

عابدی گناباد با بیان اینکه بخشی از مردم ترکیه که در انتخابات شهرداری‌ها به آقای اردوغان و حزب او رای ندادند بخاطر این بود که سیاست‌های اردوغان در مورد فلسطین را تایید نمی‌کردند، ادامه داد: در حال حاضر به نظر می‌رسد که اردوغان با این تصمیم به دنبال این نیز هست که با کارت فلسطین بازی کرده و محبوبیت برای خود در داخل ترکیه ایجاد کند.

این کارشناس مسائل ترکیه با اعتقاد بر اینکه بعد از عملیات تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی محبوبیت ترکیه در جهان اسلام کمرنگ تر شده است، افزود: ترکیه با اینگونه اقدامات سعی می‌کند که به نوعی انتقادات موجود در جهان اسلام در ارتباط با روابط تجاری و بازرگانی این کشور با رژیم صهیونیستی در زمان جنگ را کاهش دهد.

عابدی گناباد تصریح کرد: علی رغم این مسائل باید در مجموع گفت" حرکت ترکیه در این زمینه مثبت بوده و باید مورد حمایت و تشویق قرار بگیرد. "

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۷:۴۹
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403021812900
  • خبرنگار : 71038