به گزارش ایسنا، «نورنیوز» در گزارشی از شرط جدید واشنگتن برای ریاض نوشته است: «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید اجرای توافق امنیتی میان عربستان و امریکا را به عادیسازی روابط تلآویو-ریاض مشروط کرد.
او در گفتوگویی، گزارشها درباره بازنگری در توافق دوجانبه امریکا و عربستان در صورت امتناع اسرائیل از اعطای امتیاز به فلسطینیان را رد کرد و گفت: «چشمانداز یکپارچه ما شامل تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و عربستان، عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان و اتخاذ گامهای معنادار به نفع فلسطینیان است. این بخشها باید همزمان با یکدیگر پیش روند و نمیتوان آنها را از یکدیگر جدا کرد.»
پیش از این نیز «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه امریکا، در خلال سفرش عربستان سعودی گفته بود: «ما در ماههای گذشته کار فشردهای با هم انجام دادهایم. فکر میکنم کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با هم در زمینه توافقات خود انجام میدهند، احتمالاً به زودی به اتمام میرسد.»
در همین حال «متیو میلر»، سخنگوی وزارت خارجه امریکا پنجشنبه گذشته مدعی شد که به توافق با عربستان سعودی برای عادیسازی روابطش با رژیم صهیونیستی «بسیار نزدیک» شده است. میلر تأکید کرد که موضع عربستان در مورد عادیسازی روابط با اسرائیل دو پیششرط دارد؛ بازگشت آرامش به غزه و ایجاد مسیری برای تشکیل دولت مستقل فلسطین.
بلومبرگ نیز به نقل از منابع آگاه مدعی شد که امریکا و عربستان به «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل، پیشنهاد خواهند داد که بهعنوان بخشی از توافق عادیسازی به این تفاهم ملحق شود.
بلومبرگ این توافق را چارچوبی دانست که بهطور بالقوه چهره خاورمیانه را تغییر خواهد داد و گذشته از تقویت امنیت رژیم اسرائیل و عربستان سعودی، موقعیت امریکا را در منطقه در مواجهه با ایران و چین تقویت خواهد کرد.
به ادعای بلومبرگ با این توافق همچنین «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی موافقت خواهد کرد که کاربرد فناوری چین را در حساسترین شبکههای کشورش در ازای سرمایهگذاریهای عمده ایالاتمتحده در هوش مصنوعی و رایانش کوانتومی محدود کند و از امریکا برای راهاندازی برنامه هستهای غیرنظامی خود کمک بگیرد.
مجموع تحولاتی که نشان میدهد امریکاییها برآنند تا از خواستهها و اهداف امنیتی و توسعهای عربستان بهعنوان یک نقطه ضعف برای امتیازگیری به نفع رژیم صهیونیستی استفاده کنند. رویکردی که دو محور احیای موقعیت امریکا در منطقه و نیز گسترش چتر امنیتی برای رژیم صهیونیستی را پیگیری میکند.
پیش از این نیز تجربه کمپ دیوید، اسلو، وادی عربه و توافق آبراهام بهروشنی نشان داد امریکا به دنبال صلحی رایگان برای رژیم صهیونیستی است؛ بهگونهای که با پرداخت کمترین هزینه بیشترین دستاورد را داشته باشد و کشورهای طرف سازش را به تامین امنیت رژیم صهیونیستی سوق میدهد.
با توجه به این مولفهها میتوان نتیجه گرفت که آنچه «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا در لوای همکاری امنیتی با کشورهای منطقه دنبال میکند نه اهدای امنیت به کشورهای منطقه، بلکه پیگیری سلطهگری امریکا با برهمزدن روابط میان همسایگان و حذف استقلال سیاسی کشورها در روابط با سایر کشورها بهویژه چین، روسیه و ایران است.
انتهای پیام