محمدمهدی توکلی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص آسیب تورهای طبیعتگردی به محیط زیست اظهار کرد: این گردشگری جزو گردشگری انبوه و صرفا با هدف تفرج و لذت از طبیعت است که باعث آسیب به طبیعت میشود.
وی افزود: مقاصد گردشگری به ویژه مناطق طبیعی و بکر ظرفیتی دارند که اگر بیشتر استفاده و بهرهبرداری شوند، به مرور زمان باعث از بین رفتن بستر گردشگری میشود. معمولا در ۶ ماه اول سال به دلیل مساعد بودن شرایط آبوهوایی حجم زیادی از گردشگران در یک زمان مشخص وارد مناطق طبیعی میشوند، از جمله دره ارغوان طرقبه که در اوایل اردیبهشتماه امسال و روزهای آخر هفته شاهد ورود سیل عظیمی از گرشگردان با خودرو، دوچرخه و برگزاری تورهای دستهجمعی بودیم که این بیشتر از حد ظرفیت منطقه گردشگری شهرستان طرقبه بوده است.
این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار بیان کرد: تورهای طبیعتگردی معمولا در مناطق روستایی، حاشیه جنگلها یا مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و دور از دسترس انسانها انجام میشود، بنابراین باید تابع قوانین گردشگری پایدار و مسئولانه باشیم و کدهای اخلاقی که برای این موضوع تعریف شده را رعایت کنیم. این مناطق زیستگاه گونههای ارزشمند حیات وحش هستند، بنابراین باید به گونهای رفتار کنیم که آسیب و صدمهای وارد نشود.
توکلی ادامه داد: یکی از چالشهایی که اخیرا در بحث گردشگری داریم و نگرانیهای زیادی را نیز به دنبال داشته، افزایش تورهای غیر مجاز و ورود افراد بیمسئولیت به حیطه گردشگری طبیعی است که بدون آموزش وارد طبیعت میشوند و هدفشان کسب سود و مباحث اقتصادی است.
رئیس اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: طی سالهای گذشته به دلیل نبود فرهنگ درست استفاده از فضای مجازی و معرفی اماکن گردشگری و اماکن بکر، موجب شده دیگر مانند گذشته مناطق بکر نداشته باشیم.
وی اضافه کرد: برگزاری تورهای طبیعتگردی شاد یکی از دلایلی است که باعث تخریب طبیعت میشود. ورود تورهای آفرودی با عنوان بیراههنوردی، کویرنوردی و غیره در مناطق جنگلی و کویری و ایجاد سروصدا با اسپیکرها در فصل بهار مخصوصا ۶ ماه اول سال که فصل زادوولد و تولید مثل حیوانات است، صدمات زیادی را به محیط زیست وارد میکند و باعث پراکنده شدن جمعیت حیات وحش و از بین رفتن امنیت آنها میشود.
این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه ورود خودروهای آفرودی به مناطق طبیعی باعث آسیب به حیات وحش میشود، همچنین میتواند موجب از بین رفتن پوشش گیاهی، درختان، درختچهها و همچنین رودخانهها و منابع آبی شود و مسیر را برای خودروهای شخصی و عمومی و موتورسیکلتها باز کند. ضروری است در این خصوص اقدامات قانونی توسط دستگاههای ذیربط انجام و آموزشهای لازم از طرف هیات اتومبیلرانی و موتورسواری به رانندگان داده شود.
توکلی عنوان کرد: از جمله دستگاههای اجرایی که میتوانند به حفاظت از طبیعت در مقابل این نوع گردشگری کمک کنند، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و مراتع، قوه قضاییه، فرمانداریها، بخشداریها، دهیاریها، پلیس نیروی انتظامی و پلیس راهنمایی و رانندگی هستند.
رئیس اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تصریح کرد: باید آموزشهای لازم از طریق راهنمایان گردشگری، مسئولان آژانسها و کلیه افرادی که درگیر صنعت گردشگری و میزبان گردشگران هستند، انجام شود. آموزشهای قبل از ورود به مناطق و فرهنگسازی بسیار مهم است.
وی افزود: خود جوامع محلی به عنوان میزبان گردشگران نیز باید با اهمیت موضوع حفاظت از طبیعت و محیط زیست و ارزشهای آن آشنا شوند و در خصوص نحوه برخورد با افراد متخلف آموزش ببینند. باید از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری شود و افرادی که خودروهای آفرودی دارند آموزش ببینند. آموزش از طریق رسانه، صداوسیما و فضای مجازی نیز میتواند از اینگونه تخریبها جلوگیری کند.
این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار بیان کرد: با این شرایط و گزارشهایی که از سراسر کشور در ایام بعد تعطیلات نوروز، عید فطر و تعطیلات دیگر شاهد هستیم، انباشت هزاران تن زباله در شمال و جنوب کشور و قطع درختان، در خوشبینانهترین حالت اگر همین روال ادامه پیدا کند، شاید ما تا چند سال آینده شاهد از بین رفتن بستر گردشگری طبیعی در کشور باشیم.
توکلی گفت: امسال از طرف سازمان جهانی توریسم، به عنوان سال گردشگری و سرمایهگذاری سبز اعلام شده و استانهای فارس و خراسان رضوی در کشور به عنوان پایلوت در این زمینه اقداماتی انجام دادند که اولین جلسه آن اخیرا برگزار شده است.
انتهای پیام