به گزارش ایسنا، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشی از تخریب زیرساختهای بخش کشاورزی غزه در حملات رژیم صهیونیستی آورده است: «با گذشت بیش از ۶ ماه از حمله اسرائیل به نوار غزه، زیرساختهای تولید غذا و آب آشامیدنی در این باریکه شدیدا آسیب دیده است. مزارع و باغهای غزه توسط حملات هوایی و بولدوزرهای اسرائیلی با خاک یکسان شدهاند. غلاتی که توسط کشاورزان حین فرار برای یافتن سرپناه در جنوب غزه، به حال خود رها شدهاند پوسیدهاند و دامها نیز به حال خود رها شدند تا بمیرند.»
«اشرف عمر الاخرس»، صاحب یک مزرعه خانوادگی در شهر بیت لاحیا در شمال غزه در نزدیکی مرز با سرزمینهای اشغالی بود. او میگوید بولدوزرهای اسرائیلی اواخر ماه ژانویه آنجا را به همراه گلخانهها و پروژههای انرژی خورشیدی از بین بردند تا فضا را برای ایجاد یک منطقه حائل نظامی مناسبت کنند.
او در حالی که تصاویر و ویدیوهایی از گذشته مکان را نشان میدهد به واشنگتن پست میگوید: «ما روی مزرعه بزرگ خودمان که از نیاکانمان به ارث بردیم کار میکردیم. محصولات ما شامل پرتقال، لیمو، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار و بادمجان بود.»
سرنوشت مزرعه الاخرس ماجرایی است که بر کلیت بخش کشاورزی غزه رفته است.
تجزیه و تحلیل واشنگتن پست از دادههای کشاورزی، تصاویر ماهوارهای و مصاحبه با کارشناسان و فلسطینیان در نوار غزه نشان می دهد که چگونه بخش کشاورزی این باریکه که از قبل آسیب پذیر بود به فروپاشی رسیده است.
به نوشته این نشریه آمریکایی، قبل از جنگ کنونی علیه غزه بخش عمده میوه و سبزی ساکنان این باریکه از راه واردات تامین میشدند. بالغ بر دو دهه است که قابلیت غزه برای تامین غذای مردم این باریکه به دلیل محاصره بیرحمانهای که مصر و رژیم صهیونیستی علیه آن اعمال کردند با محدودیت مواجه شده است؛ محاصرهای که در پی تسلط حماس در سال ۲۰۰۷ بر این باریکه اجرا شد. رژیم صهیونیستی کنترل همه گذرگاههای ورودی به غزه را به جز یک گذرگاه در اختیار گرفته است؛ برای تامین آب و برق غزه محدودیت ایجاد کرده است؛ دسترسی غزهایها به آبهای عمیقتر برای صید شیلات را ممنوع ساخته و برای واردات و صادرات مربوط به غزه محدودیت به وجود آورده است.
نتیجه اقدامات صورت گرفته علیه غزه در دو دهه گذشته کوچکتر شدن بخش کشاورزی و شیلات این باریکه بوده اما همچنان نقشی ضروری برای تامین مواد غذایی در آنجا داشتند. مردم غزه در مواجهه با محدودیتها در هر جایی که میتوانستند کشاورزی و ماهیگیری میکردند، روی پشت بامها گلخانه میساختند، آب باران را برای آبیاری استحصال میکردند و قایقهای خود را دستکاری میکردند تا با موتور خودرو و روغن پخت و پز آنها را به کار بیندازند. باغهای میوه و زیتون کوچک نیز در جای جای این باریکه پراکنده بودند.
واشنگتنپست در ادامه آورده است: «طبق اعلام دفتر آمار مرکزی فلسطین، تولیدات کشاورزی داخلی در نوار غزه تا سال ۲۰۲۲ تامین کننده بیش از ۴۰ درصد مایحتاج مصرفی مردم این باریکه بوده است. طبق اعلام مرکز ماهوارهای سازمان ملل (یونوسات)، قبل از جنگ اخیر علیه غزه زمینهای کشاورزی حدود نیمی از مجموع اراضی غزه را به خود اختصاص داده بودند اما این جنگ تا کنون ۴۵ درصد از این زمینهای کشاورزی را تخریب کرده است. کارشناسان حقوقی میگویند طبق قوانین بشردوستانه بینالمللی هیچ یک از طرفهای یک جنگ نباید دسترسی مردم غیرنظامی گرفتار در جنگ به آب یا مواد غذایی را بگیرند. این ممنوعیت همچنین شامل هدف گرفتن زیرساختهای بخش مواد غذایی در جنگ میشود.»
«تام داننبائوم»، یک استاد حقوق بینالملل در مدرسه حقوق و دیپلماسی فلچر در دانشگاه تافتز اظهار کرد: «به جز یک سری موارد استثنایی بسیار نادر، انهدام، حذف و بی استفاده کردن چنین موادی ممنوع است.»
«هه یین»، یک تحلیلگر تصاویر ماهوارهای و استادیار دانشگاه ایالتی کنت گفت که طبق تحلیلهایش دریافته که تا تاریخ سوم آوریل نزدیک به نیمی از درختهای زیتون و میوه در نوار غزه آسیب دیده یا از بین رفتهاند. او اظهار کرد در شمال غزه میزان خسارات به آنها تا ۷۱ درصد میرسد. او گفت که فنآوری یادگیری ماشینی – نوعی از هوش مصنوعی که الگوهای بصری در دادهها را شناسایی میکند – برای شناسایی آسیبهای وارد شده به درختان میوه و گلخانهها از طریق تصاویر ماهوارهای را به خدمت گرفته است.
یین تاکید کرد حدود یک چهارم از ۷۰۰۰ گلخانه متعلق به غزه در اثر جنگ اخیر از بین رفتهاند؛ ۴۲ درصد از آنها نیز آسیب دیده و احتمالا غیرقابل استفاده هستند.
این روزنامه آمریکایی در گزارش خود آورده است: «مردم غزه در حالی که تا پیش از این به کمک های آژانس سازمان امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی سازمان ملل وابسته بودند اکنون حتی بیش از پیش به کمکهای محدودی که اجازه ورود به آنجا را پیدا میکنند تکیه کردهاند. بسیاری از این مردم به جستجوی گیاهان خوراکی میپردازند و به گفته سازمان ملل، تعداد قابل توجهی از آنها حتی از فرط کمبود مواد غذایی رو به خوردن علوفه و خوراک حیوانات آوردهاند. چند نفر از ساکنان شمال غزه به واشنگتن پست گفتند که از گیاهی به نام خوبیزا که به طور طبیعی در زمستان رشد می کند تغذیه کرده و زنده ماندند اما وقتی فصل بهار آمد این منبع تغذیه آنها از بین رفت.»
«ماکسیمو توررو»، اقتصاددان ارشد سازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل اظهار کرد سطح ناامنی غذایی در نوار غزه به مرحلهای حیاتی رسیده است. این وضعیت کاملا به دست انسان رخ داده و حالا به صورت بالقوه جان صدها هزار نفر در خطر قرار گرفته است.
بخشهایی از غزه کاملا زیرساختهای تامین آب خود را نیز از دست دادهاند که این امر باعث تشدید تبعات جنگ میشود. به گفته توررو، ۵۰ درصد این زیرساخت در شمال غزه، ۵۴ درصد آن در مرکز غزه، ۵۰ درصد زیرساخت در خان یونس و ۳۳ درصد در رفح غیرقابل استفاده است. طبق اعلام دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، از مجموع سه تاسیسات آب شیرینکن در غزه، دو تاسیسات به طور مقطعی فعال هستند و بسیاری از مردم غزه با استفاده از آب شور زندهاند. جبران تمام این خسارات ممکن است چند دهه طول بکشد.
انتهای پیام