مدیر جهاد کشاورزی سبزوار:

گل محمدی یک گیاه راهبردی و اقتصادی است

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار از گل محمدی به عنوان یک گیاه راهبردی و اقتصادی نام برد.

علی اصغر امانیان در گفت و گو با ایسنا از آغاز برداشت گل محمدی از سطح ۳۵ هکتار از گلستان‌های شهرستان سبزوار خبر داد و افزود: سبزوار یکی از قطب‌های اصلی تولید گیاهان دارویی از جمله گل محمدی در خراسان رضوی است.

وی بر توسعه صنایع فرآوری گیاهان دارویی به ‌ویژه گل محمدی تأکید کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال بالغ‌بر ۱۰۰ تن گل محمدی از گلستان‌های این منطقه جمع‌آوری شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سبزوار از فعالیت ۱۲ کارگاه صنعتی و نیمه‌صنعتی گلاب‌گیری در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان سبزوار ۳۵ هکتار و متوسط عملکرد آن در هکتار ۳۰۰۰ کیلوگرم گل‌ تر است.

 وی پرورش و برداشت گل محمدی را یکی از ظرفیت‌های مهم اقتصادی این منطقه طی سالیان اخیر دانست و گفت: طی سال‌های اخیر از کشت گل محمدی استقبال بسیاری صورت گرفته است.

امانیان با بیان اینکه کیفیت گل محمدی این منطقه موجب شده که مورد اقبال فعالان عرصه گیاهان دارویی قرار بگیرد، اظهار کرد: به دلیل اقلیم منطقه اکثر گونه‌های گیاهان دارویی در این شهرستان امکان کشت و تولید دارند.

وی از گل محمدی به عنوان یک گیاه راهبردی و اقتصادی نام برد و عنوان کرد: اقتصادی بودن این گیاه موجب شده کشت آن از سال‌های گذشته در منطقه مورد توجه قرار بگیرد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سبزوار اظهار کرد: هرچند سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان سبزوار امسال ۳۵ هکتار است اما با توجه به شرایط آب و هوایی و ظرفیت‌های موجود افزایش سطح کشت این محصول به بیش از یک هزار هکتار در برنامه چشم‌انداز پنج ساله جهاد کشاورزی شهرستان دیده شده است.

 وی ادامه داد: گل محمدی به عنوان یک محصول درآمدزا در دومین سال کشت به گل‌دهی می‌رسد و طی چندین سال گل می‌دهد، از سویی اقلیم منطقه موجب شده گیاهان دارویی از اسانس و عصاره بیشتری برخوردار باشند.

امانیان اقلیم کویری منطقه را عاملی برای سودآور شدن کشت انواع گیاهان دارویی به ویژه گل محمدی دانست و خاطرنشان کرد: شهرستان سبزوار با اختصاص ۷۰۰۰ هکتار عرصه طبیعی به کشت گیاهان دارویی، از دیرباز یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی در خراسان رضوی بوده است.

وی ادامه داد: با اقدامات مثبت مهندسی کشاورزی طی چند سال گذشته سبزوار، در عرصه کشت گل‌های محمدی نیز جایگاه مناسبی را به دست آورده است به نحوی که امسال افزون بر ۳۵ هکتار از سطح کشتزارهای منطقه زیر کشت محصول گل محمدی است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سبزوار اذعان کرد: گل محمدی به صورت قلمه و پاجوش از اوایل مهرماه تا اواسط آبان ماه کشت و از اواسط اردیبهشت تا خردادماه به صورت گلبرگ و غنچه برداشت می‌شود.

وی همچنین گفت: گل محمدی گیاهی کم آب بر است که نیاز آبی آن در هر منطقه متفاوت است و در این شهرستان به ۳ تا ۵ مرحله آبیاری نیاز دارد.

امانیان تصریح کرد: از مزایای کشت گل محمدی توسعه اشتغال است چنانکه علاوه بر ایجاد اشتغال در صنایع فرآوری مختلف شامل گلاب‌گیری و گرفتن اسانس در بازه زمانی برداشت آن‌که حدود یک ماه طول می‌کشد در هر هکتار از عرصه کشت روزانه ۲۵ نفر اشتغال ایجاد می‌شود.

وی عمده سودآوری این محصول را در فرآوری آن دانست و اذعان کرد: با مکانیزه شدن برداشت گل، توسعه صنایع وابسته و سهیم شدن کشاورزان در مراحل فرآوری، کشت گل محمدی مقرون به صرفه‌تر می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سبزوار ادامه داد: هرچند طی سال‌های اخیر گام‌های مثبتی در تولید کشت گل محمدی در سبزوار برداشته شده است، اما لازمه توسعه کشتزارهای این محصول در گرو ایجاد کارگاه‌های صنعتی فرآوری، عصاره گیری و اسانس گیری این محصول است.

وی گسترش کارگاه‌های صنعتی فرآوری، عصاره گیری و اسانس گیری گل محمدی را در این شهرستان ضروری دانست و افزود: در حال حاضر ۱۲ کارگاه صنعتی و نیمه‌صنعتی گلاب‌گیری چهار کارگاه خشک‌کن و یک واحد اسانس گیری در شهرستان سبزوار فعال است.

امانیان گفت: گل محمدی علاوه بر نقشی که در تولید گلاب دارد، اسانس آن در صنایع مختلف عطرسازی، آرایشی، بهداشتی و داروسازی، صنایع غذایی و شیرینی‌پزی کاربرد دارد همچنین این محصول در کنار آرام بخشی و رفع افسردگی برای درمان دردهای روماتیسمی، بیماری‌های قلبی و گوارشی مفید است.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار گفت: سبزوار یکی از قطب‌های گیاهان دارویی خراسان رضوی است که ۷۰۰۰ هکتار از عرصه‌های طبیعی آن مستعد کشت گیاهان دارویی مختلف از جمله گل محمدی، زیره سبز، زعفران، فلفل قرمز، نعنا، زرشک و چای ترش است.

وی در پایان عامل محدود کننده تولید گل محمدی در این شهرستان را عدم ثبات بازار دانست و افزود: اگر صادرات این محصول و فرآوری غنچه گل محمدی تقویت شود، افزایش سطح زیر کشت را شاهد خواهیم بود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403021611404
  • خبرنگار : 30147