به گزارش ایسنا، جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در حالی وارد دویستویازدهمین روز خود شده که فشارها بر تلآویو برای خاتمهدادن به حملات به مردم و زیرساختهای این باریکه افزایش یافته است.
در جدیدترین اقدام، ترکیه تصمیم گرفت تجارت با رژیم صهیونیستی را به حال تعلیق درآورد؛ اقدامی که نیویورکتایمز آن را نشانه «افزایش فشارهای جهانی بر اسرائیل برای آتشبس در غزه میداند»، آنهم در حالیکه تلآویو بر حملات به غزه تا آنچه «نابودی حماس» میخواند، پافشاری میکند.
بر اساس آمار جدید، تعداد شهدای جنگ غزه از هفت اکتبر تاکنون به ۳۴ هزار و ۶۲۲ نفر و تعداد مجروحان به ۷۷ هزار و ۸۶۷ نفر افزایش یافته و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم به هیچ کدام از اهداف خود در جنگ از جمله نابودی حماس و تضعیف گروههای مقاومت در غزه نرسیده است.
نیویورکتایمز روز جمعه نوشت در حالی که حملات فاجعهبار اسرائیل به غزه ادامه دارد، انزوای بینالمللی تلآویو سیر صعودی به خود گرفته است؛ با این حال چشماندازی برای پایان جنگ دیده نمیشود.
برخی کشورها روابط خود را با تلآویو کاهش داده و یا قطع کردهاند. متحدان نزدیک رژیم صهیونیستی مانند آمریکا، انگلیس و آلمان در حالیکه همچنان حمایت قوی خود را از آن ابراز میکنند اما با صدای بلندتری از اوضاع انسانی در غزه و محدودیت ورود کمکهای انساندوستانه به این باریکه انتقاد میکنند.
کلمبیا پس از بولیوی به دومین کشور آمریکای لاتین تبدیل شد که روابط خود را با تلآویو قطع میکند. در روزی که بولیوی تصمیم خود را اعلام کرد، کلمبیا و شیلی گفتند سفرای خود را از سرزمینهای اشغالی فرامیخوانند و هندوراس هم چند روز بعد اقدام مشابهی را در پیش گرفت. بلیز هم روابط دیپلماتیک با اسرائیل را قطع کرده است.
بحرین و اردن هم که اسرائیل با آنها همکاری نزدیک امنیتی دارد، سفیران خود را در پرتو خشم عمومی از افزایش تلفات انسانی در غزه فراخواندند.
به گزارش نیویورکتایمز، حملات رژیم صهیونیستی همچنین تلاشهای آمریکا برای برقراری توافق به منظور عادیسازی روابط دیپلماتیک ریاض-تلآویو را با مانع روبرو کرده است؛ اقدامی که نتانیاهو امید زیادی به آن داشت که بخشی از میراث او باشد.
دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا بهعنوان مهمترین متحد اسرائیل نشانههایی مبنی بر عقبنشینی از حمایت نظامی از تلآویو بروز نداده است؛ حتی با وجود هشدارها درباره عملیات نظامی اسرائیل در رفح، جایی که میزبان بیش از یک میلیون آواره فلسطینی است.
نیویورکتایمز در ادامه گزارش خود مینویسد: «اقدامات ترکیه و دیگران نشانگر این است که جنگ در غزه که نزدیک به هفت ماه از آن میگذرد، چگونه خسارت فزایندهای را به جایگاه جهانی اسرائیل وارد میکند».
رسانه آمریکایی نوشت اسرائیل و ترکیه در سالهای اخیر روابط نزدیکی را با یکدیگر داشتهاند و در سال ۲۰۲۲ احیای روابط دیلپماتیک را اعلام کردند و تبدیل به شرکای نزدیک تجاری شدند تا جاییکه ترکیه در سال ۲۰۲۳ تقریبا ۴.۶ میلیارد دلار صادرات به اسرائیل داشت.
با این حال و پس از شروع جنگ غزه، روابط آنکارا-تلآویو رو به وخامت گذاشت و خشم صهیونیستها پس از اینکه «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه جنبش حماس را «یک سازمان آزادیبخش» توصیف کرد، برانگیخت.
اردوغان روز جمعه گفت تصمیم برای تعلیق تجارت با رژیم صهیونیستی، تلاشی برای فشار به اسرائیل برای حصول آتشبس با حماس بوده است.
رئیسجمهور ترکیه میگوید: «ما یک هدف داریم، دولت نتانیاهو که به دلیل حمایت بیقیدوشرط نظامی و دیپلماتیک غرب از کنترل خارج شده را وادار به آتشبس کنیم. زمانیکه آتشبس اعلام و کمکهای انساندوستانه کافی به غزه وارد شود، هدف ما محقق خواهد شد».
انتهای پیام