به گزارش ایسنا، کتاب «مدونای پوستینپوش» نوشته صباحالدین علی با ترجمه عینلهغریب در ۲۰۴ صفحه با شمارگان ۷۰۰ نسخه و قیمت ۱۸۰ هزار تومان در نشر چشمه راهی بازار کتاب شده است.
انتشارات یاپی کردی، ناشر آثار صبحالدین علی درباره این نویسنده آورده است: صباحالدین علی سال ۱۹۰۷ در گومولجینه به دنیا آمد و در ۱۹۴۸ در کیرکلارلی از دنیا رفت.
تحصیلات ابتدایی، متوسطه و عالیه را در استانبول سپری کرد و سال ۱۹۲۷ در رشته معلمیِ دوره ابتدایی فارغالتحصیل شد. پس از یک سال تدریس در یکی از مدارس ابتدایی شهر یوزگات، از طرف وزارت آموزش عالی به آلمان فرستاده شد تا دو سال دیگر به تحصیلات عالیه خود ادامه دهد. صباحالدین علی پس از بازگشت از آلمان به مدت پانزدهسال در آنکارا اقامت گزید.
در این مدت به تدریس زبان آلمانی در دانشگاه ملی پرداخت و در فرهنگستان هنر سمت دراماتورژی بر عهده گرفت. سال ۱۹۴۵ به خواست وزارت آموزش عالی به استانبول رفت و ازطرف نشر دانشگاهی کشور سر دبیر مجله فکاهی مارکوپاشا شد. سردبیری او در این مجله سه سال بیشتر طول نکشید؛ تابستان ۱۹۴۸ به دلیل نوشتن مطلبی سیاسی به سهماه حبس محکوم شد و از آن به بعد زندگی راحتی نداشت: در هیچ ادارهای دولتیای استخدامش نکردند، در هیج موسسه خصوصیام پذیرفته نشد. مدام تحت تعقیب بود و بارها تهدید به مرگ شده بود، چندان که در نهایت تصمیم گرفت خاک وطن را ترک کند و عازم فرنگ شود. اما به شکل بسیار مروموزی در شهر کیرکلارلی به قتل رسید. قاتل او، که مقامات دولتی او را یک «قاچاقچی انسان» معرفی کردند، هرگز بازداشت نشد.
نخستین نوشتههای صباحالدین علی بین سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۳۰در مجلههای ادبی متفاوت به چاپ رسید. بیشتر نوشتههای او داستانهای کوتاهی در سبک رئالیسم بود. طرح و پیرنگ اغلبشان بر لایههای زیرین عواطف بشری مبتنی بود و بیش از همه به تنهایی ذاتی بشر و عجز وناتوانیاش در اغلب امورات زندگی میپرداخت. داستانهای کوتاهی چون آسیاب، صدا، دنیای نو و مجموعه شعر کوهها و بادها، که همگی در دهه چهل نوشته شدند، ارامآرام او را به نویسندهای نامآشنا تبدیل کردند. دو رمان بلند «شیطان درون» و «مدونای پوستینپوش»، که هر دو در دهه پنجاه نوشته شدهاند، بر شهرت او چنان افزودند که دیگر همگان او را میشناختند. اما مرگ زودهنگامش و ممانعت دولت از چاپ آثار او تا چندین دهه پس از مرگش باعش شد کمکم شهرتش افول کند و آثارش به دست فراموشی سپرده شوند. چندان که وقتی مجموعه آثار او در سه جلد به زبان آلمانی چاپ شد و الیزابت سیدل در ۱۹۹۷ در مورد این آثار کتابی تحقیقی نوشت به نام صباحالدین علی رازورز و سوسیالیست، نسل جدید مخاطبان ترکتبار گویی برای نخستینبار با او آشنا میشدند. در پی چاپ چنین آثاری، بهویژه در سالهای اخیر، آثار صباحالدین علی، حتی آن دسته که در زمان حیاتش هرگز چاپ نشده بودند، بارها تجدید چاپ شدند، جایزهها گرفتند و هرگز از ویترین کتابفروشیهای معتبر برداشته نشدند، چنانکه رمان «مدونای پوستینپوش» از سال ۲۰۰۰ تاکنون بیش از صد و بیستبار با تیراژهای بسیار بالا تجدید چاپ شده است.
همچنین کتاب «یکشنبههای اوت» نوشته پاتریک مودیانو با ترجمه منیره اکبرپوران در ۱۴۳ صفحه با شمارگان ۷۰۰ نسخه با قیمت ۱۳۰ هزارتومان در نشر یادشده عرضه شده است.
در نوشته پشت جلد کتاب میخوانیم: پاتریک مودیانو، نویسنده شناختهشده و صاحبسبک فرانسوی، که منتقد نیویورکتایمز او را «مارسل پروست زمانه» نامید و آکادمیِ سوئد در سال ۲۰۱۴ نوبل ادبیات را به پاس سالها فعالیت مثمر و مستمر به او اهدا کرد، در یکشنبههای اوت به سیاق اغلب آثارش جهانی را تصویر میکند که هیچچیز در آن چنان نیست که به نظر میرسد.
راوی، که عمری را بیهوده صرف عکاس شدن کرده، توقع ندارد بعد از هفتسال ناگهان مردی را در خیابان ببیند که از او بیزار است و گمان میکند با زن محبوبش، سیلویا، ازدواج کرده. اما سیلویا به او دروغ گفته. گذشته راوی را دوباره به خود میخواند و تکههای جورچین ازهر گوشه جمع میشوند تا مگر این قصه وهمآلود و پر دلهره صورت کاملی به خود بگیرد.
«قهرمان» نوشته برنارد مالامود با ترجمه شیما الهی دیگر کتاب نشر چشمه است که در ۲۶۵ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه و بهای ۲۴۰ هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
در مقدمه مترجم آمده است: «قهرمان» اولین رمان برنارد مالامود است که آن را در سال ۱۹۵۲نوشته و به پدرش تقدیم کرده است. «قهرمان» تنها اثر مالامود است که شخصیت اصلی آن یهودی نیست، یا آشکارا به یهودیت گرایشی ندارد، اما همچون دیگر آثار مالامود پُراز تلمیح و الهام از وقایع تاریخی است. بدیهی است آگاهی از شخصیتهای الهامبخش نویسنده و درک افسانههای مستتر در این اثر شناخت و لذت عمیقتری از این رمان به دست میدهد.
مالامود «قهرمان» را با الهام از زندگی سه بیسبالیست معروف امریکایی نوشته است: اِدی ویتکس، جوجکسن و بیب روث.
در نوشته پشت جلد کتاب هم میخوانیم: «قهرمان» اولین رمان منتشر شده و یکی از به یادماندنیترین آثار برنارد مالامود، نویسنده بلندآوازه امریکایی، است که در کنار نویسندگان نامآشنایی چون فیلیپ راث، سال بلو و جوزف هلر از ستارگان درخشان آسمان ادبیات قرن بیستم بود.
رُی هابز، شخصیت اصلی قهرمان، استعدادی اعجابآور در بیسبال دارد و هیچ یک از هم دورهایهای او به گرد پایش هم نمیرسد، اما اولین فرصت بزرگِ «هابز» برای ماندگاری در تاریخِ این ورزش با حادثهای مصیبتبار از دست میرود. رها شدن از تبعات این حادثه، که زنی مرموز برایش رقم زده، سالها به طول میانجامد و بعد او میماند و رقابتهای بیامانِ جهان ورزشِ حرفهای و تصمیمگیری درباره اینکه تا کجا حاضر است برای رسیدن به شهرت هزینه کند.
مالامود، که هشت رمان و چهارم مجموعه داستان به یادگار گذاشته، سراسر عمر کوشید تا تلاطمات و تقلاها و فتوحات مردم عادیِ همعصرش را به کلمه درآورد، چون اعتقاد داشت ادبیات برای همه است و هرکس باید بتواند تصویر خود را در آینهاش ببیند.
آلفرد کازین، منتقد شناخته شده امریکایی، درباره این رمان نوشت «مالامود اثری آفریده که حالا، وقتی جلو رویمان است، حس میکنیم همه عمر در انتظار خواندنش بودهایم.»
بَری لِوینسون سال ۱۹۸۴ با اقتباس از قهرمان فیلمی ساخت به همین نام. رابرت ردفورد، بازیگر پُرافتخار امریکایی، در آن نقش رُی هابز را ایفا کرد و گلن کِلوس برای بازی در نقش معشوقه او نامزد جایزه اسکار شد.
انتهای پیام