به گزارش ایسنا، در یادداشتی به قلم «کنت راث» مدیر پیشین دیدهبان حقوق بشر درباره احتمال صدور حکم بازداشت دیوان بینالمللی داگستری برای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و دیگر مقامات ارشد رژیم صهیونیستی به دلیل بحران انسانی در نوار غزه و اظهارات کشورهای مختلف درباره نقض قوانین بینالمللی درباره وضعیت ساکنان غیرنظامی در غزه و نقض کنوانسیون چهارم ژنو، مطرح شده است که نتانیاهو دلایل زیادی برای نگرانی درباره صدور این حکم دارد و توجیهاتی که تا کنون در دفاع از خود ارائه کرده است، کمکی به او نخواهد کرد.
راث در این یادداشت که در روزنامه گاردین منتشر شده، آورده است: محتملترین موضوعی که «کریم خان» دادستان کل دیوان بینالمللی داگستری به سراغ آن خواهد رفت، استراتژی نتانیاهو برای گرسنگی دادن به غیرنظامیان غزه است. به دلیل آن که دولت رژیم صهیونیستی اجازه ورود کارکنان دیوان بینالمللی داگستری به غزه را نداده است، تکمیل کردن تحقیقات مفصلی که برای نشان دادن دیگر جنایات جنگی محتمل اسراییل لازم است، از جمله بمباران کورکورانه مناطق غیرنظامی و آتش گشودن به اهداف نظامی بدون در نظر گرفتن پیامدهای نامتناسب قابلپیشبینی برای غیرنظامیان، برای خان زمانبر خواهد بود. اما مستندات پیرامون ممانعت اسراییل از رسیدن کمکهای انسانی به غزه، بهسهولت در دسترس است.
خان در دو سفر اخیر خود به منطقه تاکید کرد که طبق ملزومات قوانین بینالمللی، غیرنظامیان غزه «باید به بدون تاخیر بیشتر، به مواد غذایی، آب و تجهیزات پزشکی ضروری، دسترسی داشته باشند». او به رژیم صهیونیستی هشدار داد که «اگر این کار را نکنید، وقتی دفتر من مجبور به اقدام شد، دیگر شکایتی نکنید.» استانداردی که او به آن اشاره کرد، در واقع، مورد تایید تمامی دولتهای جهان، از جمله خود رژیم صهیونیستی، انگلیس، آمریکا و فلسطین، عضو ناظر سازمان ملل است.
رژیم صهیونیستی در بیشتر مدت جنگ، به اندازه جلوگیری از مرگومیر گسترده، اجازه ورود مواد غذایی به آن را داد اما نه به اندازهای که از گرسنگی گسترده و در برخی دیگر از بخشهای این استان، از «قحطی» جلوگیری شود. طبق بررسی موسسه «آکسفام»، صدها هزار نفر در شمال غزه به طور میانگین، روزانه فقط ۲۴۵ کالری دریافت میکنند که حدود یک دهم مقدار لازم در حد معول است. حداقل ۲۸ کودک کمتر از ۱۲ سال تا ۱۷ آوریل به دلیل سوء تغذیه جان خود را از دست دادهاند.
مقامات رژیم صهیونیستی هر کسی بجز خود را برای این محرومسازی مقصر دانستهاند اما شواهد اول از همه، علیه دولت نتانیاهو است. ظاهرا، رژیم صهیونیستی قصد دارد قاچاق تسلیحات به حماس را متوقف کند اما روند پیچیده بازرسی کامیونها که با کمبود نیرو نیز مواجه است، ممکن است تا سه هفته طول بکشد و گاهی در آن پیش میآید که یک مورد بیخطر به دلیل آن که به ادعای رژیم صهیونیستی از ارزش نظامی برخوردار است، آنها را مجبور به ازسرگیری روند بازبینی میکند.
نگارنده در ادامه مینویسد: از این رو، جای تعجب ندارد که گفته میشود خان در ابتدا، قرار است نتانیاهو، «یوآو گالانت» وزیر جنگ و «هرتزی هالوی» رییس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی را به «گرسنگی دادن عمدی فلسطینیها در غزه» متهم کند. همان طور که خان در ابتدا، «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه و کمیسیونر حقوق کودکان او را به ربودن کودکان اوکراینی متهم کرده و بعد به سراغ کارزار پیچیدهتر بمبارانهای روسیه رفت، او در مورد غزه نیز پیش از آن که به سراغ اتهامات پیچیدهتر برود، با موارد واضحتری کار را آغاز خواهد کرد.
نتانیاهو از همین حالا دفاعیات خود را ارائه میکند. او در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اسراییل هرگز هیچ تلاشی از سوی دیوان بینالمللی دادگستری را برای تضعیف حق مسلمش برای دفاع از خود نخواهد پذیرفت» اما این مزخرف است. اتهامات دیوان بینالمللی دادگستری ارتباطی به حق رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود ندارد. در عوض، آنها روی روشهایی تمرکز خواهند کرد که دولت نتانیاهو برای اجرای این دفاع انتخاب کرده و در آن نهتنها حماس را هدف قرار داده، بلکه مرتکب جنایات جنگی علیه غیرنظامیان شده است.
با در نظر داشتن این که دیوان بینالمللی دادگستری روی موضوع گرسنگی دادن تمرکز خواهد کرد، نتانیاهو ممکن است اشاره کند که دولت او در هفتههای اخیر، اجازه ورود مواد غذایی بیشتری را به غزه خواهد داد. در واقع، پس از کشتن هفت تن از کارکنان آشپزخانه جهانی در ۱ آوریل که بعد از آن در ۴ آوریل، «جو بایدن» رییس جمهور آمریکا تهدید کرد که کمکهای نظامی آینده آمریکا را مشروط به کاهش موانع رسیدن کمکهای انسانی به غزه از سوی تلآویو خواهد کرد، نتانیاهو قول داد که اجازه باز کردن یک گذرگاه مرزی دیگر را داده و تا حدی، امکان ورود کمکهای بیشتری را به غزه فراهم کند. از آن موقع، تحویل کمکهای انسانی افزایش یافته اما طبق گزارشها، هنوز ناکافی است. تنظیم این کار با فشار آمریکا، تنها نشاندهنده عمدی بودن استراتژی گرسنگی دادن است. تخفیف در اجرای این استراتژی در حال حاضر، دفاعی در قبال پیگیری و به کار بستن چند ماهه آن نیست.
ممکن است دولت رژیم صهیونیستی استدلال کند که این رژیم از نظام قانونی پیشرفتهای برخوردار است و خود میتواند مرتکبان جنایت جنگی خود را محاکمه کند. اما این رژیم تا کنون سابقه محاکمه مقامات ارشد به دلیل جنایات جنگ را نداشته است و هیچ پروندهای علیه نتانیاهو درباره استراتژی او برای گرسنگی دادن در غزه باز نشده است.
دولت رژیم صهیونیستی حتما استدلال خواهد کرد که نباید مقامات آن را به دلیل عضو نبودن این رژیم در دیوان بینالمللی دادگستری تحت پیگرد قانونی قرار داد. اما اساسنامه «رم» که دیوان بینالمللی دادگستری بر اساس آن تاسیس شده است، نهتنها شهروندان دولتهای عضو این نهاد را مشمول اختیارات قانونی آن میسازد، بلکه جنایاتی که در قلمروهای اعضای آن انجام شده است نیز، مشمول اختیارات آن میشود. این قابل درک است، چراکه رسیدگی به جنایات در قلمرو یک کشور، از ویژگیهای بارز استقلال است. فلسطین عضو دیوان بینالمللی دادگستری است و مشمول اختیارات قانونی این نهاد بینالمللی برای رسیدگی به جنایات در قلمرو خود، یعنی کرانه باختری، قدس شرقی و غزه میشود.
در بخش پایانی این یادداشت مطرح شد: آیا اتهامات مربوط به جنایات جنگی تفاوتی ایجاد خواهد کرد؟ دولت اسراییل قرار نیست نتانیاهو یا معاونان او را برای محاکمه تسلیم کند. اما سفر آنها، بهیکباره، محدود خواهد شد. با وجود این که آمریکا هیچ گاه عضو این دادگاه نشده است، دولتهای اروپایی عضو آن هستند و این یعنی، اروپا و قسمت عمدهای از جهان برای متهمان ممنوع خواهد شد. افزون بر این، این موضوع کار واشنگتن و لندن را برای تظاهر به این که تداوم عرضه تسلیحات به ارتش اسراییل کمکی به ارتکاب جنایت جنگی نمیکند، سختتر خواهد کرد.
انتهای پیام