وجود تنش آبی بویژه در استانی مانند هرمزگان موضوعی جدی است، کاهش بارشها در چند سال اخیر این موضوع را جدیتر کرده و عدم توجه به آن و نداشتن برنامه میتواند در سالهای آینده مشکل اساسی ایجاد کند.
در راستای مقابله با چالشها و تنشهای آبی طرحهای مختلفی در سطح کلان تعریف و به استانها ابلاغ شده که کانالکشی و انتقال آب به مزارع برای جلوگیری از هدررفت و تبخیر آب و ارتقاء آبیاریهای نوین ازجمله آنها هستند.
با همین هدف بود که پروژه خط انتقال آب از محل چشمه سبزپوشان تا روستای گنج مطرح شد و اعتبارات جدیدی هم تخصیص پیدا کرد اما بروز برخی مشکلات مانع از پیشرفت پروژه است به همین دلیل به سراغ فرماندار حاجیآباد رفتیم تا موضوع را پیگیری کنیم؛
فرماندار حاجی آباد در این باره گفت: آب چشمه سبز پوشان برای اراضی کشاورزی طارم، هاشم آباد و گنج اختصاص دارد، در گذشته، روش انتقال آب به شکل سنتی و نگهداری جدولهای انتقال هم به عهده خود کشاورزان بود.
علی خرم نسب ادامه داد: باتوجه به برنامه ششم توسعه، احداث کانالهای بتنی از محل سرچشمه تا ابتدای اراضی کشاورزی به طول ۱۵ کیلومتر در دستور کار قرار گرفت که این اقدام به ارتقاء بهرهوری و جلوگیری از هدررفت آب کمک میکند.
به گفته نماینده عالی دولت در شهرستان حاجی آباد، باتوجه به کمآبی، مهارسازی حقآبهها و ارتقاء بهرهوری به نفع ذخایر آبهای زیرزمینی در برنامه ششم مطرح بود.
وی با تاکید بر اهمیت طرحهای آب و خاک اضافه کرد: باتوجه به اینکه ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی و ۱۰ درصد آن در صنایع و شرب مصرف میشود، مدیریت مصرف، استفاده از سیستمهای نوین و افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی اهمیت دارد که به کاهش مصرف آب منجر میشود.
پروژه انتقال آب برای کشاورزان در سه فاز
آنطور که خرم نسب عنوان کرد این پروژه از سال ۹۶ کلید خورده و بنا است در سه فاز اجرا شود که شامل ساماندهی سرچشمه، ۱۰ کیلومتر خط انتقال تا مزارع و اجرای سامانههای نوین است.
وی با اشاره به اینکه در سفر رئیسجمهور به استان طرحهای مرتبط با آب مورد تاکید قرار گرفت، خاطرنشان کرد: ادامه خط انتقال سبزپوشان آغاز شد، یک قسمت از محل تقسیم تا هاشم آباد اجرا شده، یک سهم آب هم برای روستای طارم درنظر گرفته شده، یک قسمت هم باید تا اراضی طارم پایین و گنج برود که این مرحله مواردی از سوی مردم منطقه مبنی بر اینکه اجرای این قسمت از طرح مشکلاتی را برای ما ایجاد میکند مطرح شده است.
فرماندار حاجی آباد تصریح کرد: تاکنون مستنداتی که نشان دهد همه این سهم آب برای طارم است ارائه نشده و بنابراین پایین دست هم باید از آن بهره ببرد.
توجه به نیاز طارم با تخصیص سهم ویژه
وی تاکید کرد: البته یک سهم اختصاصی برای طارم درنظر گرفته شده تا از آن استفاده کنند و بنابراین درخواست آنها که برمبنای زیبایی منطقه یا استفاده برای پرندگان و محیط زیست است تامین میشود.
این مسئول ادامه داد: یک سهم ویژه برای طارم درنظر گرفته شده، اما همه سهمیه آب برای آنها نیست، باید در نظر داشت که اهالی گنج برای اجرایی کردن سیستمهای نوین به انتقال آب نیاز دارند و اگر اهالی بالادست به سهم بیشتری نیاز دارند باید با اهالی پایین دست که ذیحق هستند مذاکره کنند.
پروژه انتقال آب تا مزارع به نفع مردم و کشاورزان است
وی با توضیح اینکه در برنامه هفتم کشاورزان و شرکتهای کشت و صنعت مکلف هستند که برای افزایش بهرهوری و کاهش مصرف از سیستمهای نوین آبیاری استفاده کنند، گفت: اگر واحدهای مشمول این کار را اجرایی نکنند آببها برای آنها به بالاترین نرخ محاسبه میشود و برای محقق شدن این کار هم باید آب تا مزارع آنها برسد.
مستندی از سمت طارم ارائه نشده است
خرمنسب خاطرنشان کرد: انتقال آب با کانالها برای نیروی کار، کشاورزها و اهالی روستاهای منطقه هم مفید است، چرا که با سهولت آبیاری و افزایش بهرهوری آورده اقتصادی آنها هم افزایش مییابد.
فرماندار حاجی آباد گفت: برای حل مسئله موجود، چند جلسه با حضور معتمدین طارم و گنج و مسئولان برگزار و اهمیت موضوع خط انتقال تبیین شده است، به هر حال اگر مستنداتی ارائه شود حتما در مراجع ذیصلاح رسیدگی میشود اما تاکنون مستندی ارائه نشده است.
انتهای پیام