به گزارش ایسنا، اندیشکده«استیمسون» در گزارشی نوشت: جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج(فارس) ۲۸ مارس ۲۰۲۴ چشمانداز این شورا را اعلام کرد و این سند و چشمانداز برای اولین بار در طول عمر ۴۳ ساله شورای همکاری به صراحت درمورد امنیت جمعی و همگانی صحبت کرد.
در این گزارش آمده است: چشمانداز شورای همکاری خلیج فارس شباهتهایی با پیشنهادهای قبلی ایران، روسیه و چین دارد؛ پیشنهادهایی که بر تقویت گفتوگو و همکاری در منطقه خلیج(فارس) تاکید دارند. علیرغم اینکه در این چشم انداز به صورت مستقیم گفته نشده است اما همزیستی مسالمتآمیز و همکاری با تهران برای تحقق اهداف این چشمانداز ضروری و لازم است و اعضای شورای همکاری میدانند که هر یک پروژههای عظیم که تصور آن را دارند در سایه مواجهه نظامی با ایران قابل تحقق نیستند.
این اندیشکده با اشاره به نیاز شورای همکاری خلیج فارس به ایران برای تحقق امنیت منطقهای آورده است: حملات مستقیم اخیر میان ایران و اسرائیل اهمیت مشارکت ایران به صورت سازنده را چند برابر کرد و منزوی کردن ایران مانع هرگونه توسعه و صلح خواهد شد.
در ادامه این گزارش آمده است: اگر ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳ صلح نمیکردند اوضاع امروز منطقه بسیار بدتر بود، علاوه بر این ارتباطات دیپلماتیک و اقتصادی میان این دو کشور مورد حمایت بازیگران اروپایی و آسیایی بهویژه چین قرار گرفت. مانع اصلی گسترش روابط منطقهای همچنان تحریمهای آمریکا و تلاشهای این کشور برای عادی سازی روابط میان کشورهای عربی خلیج(فارس) و اسرائیل و منزوی کردن تهران است. درحالی که برخیها در ابتدا از سیاستهای واشنگتن دفاع کردند اما بازیگران منطقهای امروز دیگر برای آن اهداف تلاش نمیکنند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: درحالی که کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا روابط دیپلماتیک با تهران و تمام بازیگران منطقهای دارند، آمریکا همچنان تلاش میکند که ائتلافهای منطقهای برای مقابله با ایران و مهار آن تشکیل دهند. ابتکار عملهایی مانند ائتلاف راهبردی خاورمیانه، ائتلاف ورشو و تعدادی از رزمایشهای هوایی و دریایی مشترک به دلیل ماهیت استثنائی آنها و تمرکز بر روی مسائل دشوار امنیتی با مشکلاتی مواجه شدند و منطقه امورز به گفتوگو و همکاری بیشتر از مواضع نظامی نیاز دارد. این رویکردهای امنیتی متنوع در اصول منشور سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج(فارس) و اصول قوانین بینالمللی مشترک است و تمام آن ها بر لزوم احترام به حاکمیت کشورها، استقلال سیاسی، عدم دخالت در امور دیگران و حل اختلافات از طریق راهحلهای مسالمتآمیز تاکید دارند و اکنون آمادگیهایی برای اتخاذ گامهای اساسی در این راستا وجود دارد.
این اندیشکده در ادامه گزارش خود مینویسد: یکی از مسائل مهم در چشمانداز شورای همکاری خلیج(فارس) برای امنیت منطقه، دعوت به تقویت همکاری بین کشورهای منطقه به روشی که در راستای گفتوگو، ارتباط و ایجاد پلهای ارتباطی باشد. این چشمانداز بر لزوم حل چالشهای آب و امنیت غذایی از طریق تقویت همکاری با شرکای منطقهای و بینالمللی تاکید دارد، انتظار میرود که اجرایی کردن این خطمشی فراگیر منجر به کاهش مشکلات امنیتی دشوار مانند چالش امنیت دریایی و تهدیدات نظامی شود. چشمانداز شورای همکاری به مثابه یک «گام مهم رو به جلو» است که برخی چالشهای بزرگ در منطقه را حل میکند. شورای همکاری با تمرکز بر همکاری و حل مسالمتآمیز درگیری ها و توسعه پایدار، تنها به فکر تقویت امنیت اعضای این شورا و شکوفایی آنها نیست بلکه به دنبال مشارکت در یک نظام بینالمللی باثبات و پر امنیت است و مشارکت ایران در این گفتوگو امری محوری و اساسی برای تضمین موفقیت چشمانداز است.
در پایان این گزارش آماده است: روابط دیپلماتیک احتمالی در سال ۲۰۲۴ این چشمانداز را قویتر خواهند کرد و ممکن است این امر در چارچوب کنفرانس بغداد سه، نشست سران منطقه در پکن و یا دعوت ایران به نشست سران شورای همکاری باشد. انتخابات پیش روی آمریکا منبع آشفتگی های احتمالی خواهد بود اما آنها نیز تمرکزشان بر روی تقویت روابط دوجانبه و یا چندجانبه در خلیج(فارس) خواهد بود، از سوی دیگر هیچ یکی از بازیگران منطقه ای در خلیج فارس خواهان بازگشت به مرحله قبل از سال ۲۰۲۱ نیستند.
انتهای پیام